O komputerze

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
RyszardL

O komputerze

Post autor: RyszardL »

Muszę zbudować nowy komputer, niestety. :-(
I wszystko jest fajnie tylko, że na płycie są cztery porty do dysków SATA i korci mnie zainstalować SATA dysk twardy i SATA CD-DVD.
Kłopot mam, bo SATA nie ma opcji master/slave, a trzeba ustawić SATA CD-DVD, jako pierwszy na starcie, żeby móc zainstalować XP-SP2.
No i szukam technicznej porady, jak i gdzie to ustawić. Może w BIOS, ale w której sekcji.
Z dyskami SATA nigdy nie miałem do czynienia. Starej daty facet jestem i konserwatysta, to i IDE mi z reguły wystarczało.
No i pytanie pomocnicze, czy XP-SP2 ma wbudowany sterownik do SATA i czy nie będzie kłopotu z instalacją. Gdyby nie miał, to muszę zastosować dyskietkę ze sterownikiem w trakcie instalacji.
W sieci szukam, ale nie trafiłem na stronę z porządną instrukcją w żadnym z interesujących mnie wątków, chociaż są jakieś wskazówki.

Wdzięczny będę za pomoc. W tygodniu wybieram się dokupić dyski i złożyć w całość no i sam nie wiem, na co forsę wydać.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
Jacek Bernacki

Post autor: Jacek Bernacki »

Powinno się dać ustawić w BIOSie (startup sequence, boot device lub coś takiego).
Sterowników do SATA nie trzeba.
Co to za ludzie?
Co za różnica ważne, że są!
Awatar użytkownika
Daniel-Martola
Kontakt:

Post autor: Daniel-Martola »

Trzeba zintegrować sterowniki SATA z instalką systemu jeśli instalujesz xp.
Co do botowania to jak napisał Jacek Bios, rozpozna sam co jest co.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
RyszardL

Panowie, serdeczne dzięki za informacje.
Przynajmniej jest jasność, co do koniecznych ustawień w BIOS.
A ze sterownikami SATA podzielone zdania.
Nic innego nie zostaje, jak wybrać jedną z dwóch opcji.
1. Zainstalować napęd dyskietki i zapisać tam parametry sterownika
2. Użyć nLite i zintegrować sterownik z XP.
UWAGA!

====================

Awatar użytkownika
Daniel-Martola
Kontakt:

Jeśli masz napęd dyskietek bo to coraz bardziej rzadkość to wtedy pewnie, F6 i z dyskietki.
Albo vista i wtedy nie ma problemu.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
RyszardL

Daniel-Martola pisze:Jeśli masz napęd dyskietek bo to coraz bardziej rzadkość to wtedy pewnie, F6 i z dyskietki.
Albo vista i wtedy nie ma problemu.
pozdrawiam
Dzięki serdeczne, Danielu. Dzisiaj udało mi się kupić taki napęd.
Faktycznie, kiedy pytałem już kiedyś o to, powiedziano mi, że są tylko wersje USB.
Jeszcze pozostaje mi znaleźć aktualny sterownik w sieci i zapisać go na dyskietkę.
Visty nie chcę. Są problemy z wieloma programami. Rysowanie nie wychodzi w Corelu, Nero 7 nie chce działać, a wersji Nero 8, dźwięk "rozchodzi" się z obrazem itd. itp.
UWAGA!

====================

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

RyszardL pisze:Visty nie chcę. Są problemy z wieloma programami. Rysowanie nie wychodzi w Corelu, Nero 7 nie chce działać, a wersji Nero 8, dźwięk "rozchodzi" się z obrazem itd. itp.
Tjaa... Znam już kilka osób, które "dostały" (czyt. wciśnięto im) Vistę zainstalowaną na nowo kupionym laptopie, i od razu (lub po kilku dniach-tygodniach narastającej frustracji) przeinstalowały na XP (co wcale nie jest proste).

Chociaż znam też taki wyjątek, co Vistę lubi :?

PS. Sam nie eksperymentowałem, z XP jestem w pełni kontent. Ale w wyglądzie zachowałem "styl klasyczny" ze starych Win'98 :]
Awatar użytkownika
Daniel-Martola
Kontakt:

Na starym kompie maiłem dwa systemy. Obecnie mam tylko vistę. Wszystko działa. Na pewno trzeba się do wielu nowych rzeczy przyzwyczaić.
Ale każdy działa na czym mu pasuje.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
RyszardL

Do Visty można się przyzwyczaić, ale trzeba na to poświęcić sporo czasu.
Zanim się złapie, co trzeba wyłączyć, żeby komputer zaczął działać, można stracić cierpliwość. Jest nie do wyobrażenia, jak Vista "dba" o użytkownika, żeby mu się krzywda nie stała ?! Z drugiej strony wysyła po cichu informacje do Microsoftu, pewnie z tej samej przyczyny.
O działaniu starych, dobrych aplikacji 16-to bitowych trzeba zapomnieć, mimo że jest taka opcja. Już szybciej zaskoczą gry opracowane na poczciwy DOS i Windows 3.1.

Mnie też chcieli wcisnąć Viste z nowym laptopem. W ogóle, to doznałem szoku po wejściu do sklepu. Ekraniki się świeciły, ładnie migotały i wszędzie Vista. Nie uzyskasz pomocnej ręki, która wytłumaczy, który z prezentowanych modeli można dostać z XP. Ja rozumiem, że sprzedawca to nie ekspert, ale takie dyletanctwo to już przesada.
Wreszcie udało się namierzyć HP, który oferował wersję z XP, ale bezpośrednio od producenta.

Istotnie, nie jest proste zainstalowanie XP, a to za sprawą sterników SATA i braku napędu dyskietki. Tutaj trzeba kombinować, jak koń pod górę, ale jak się zdobędzie potrzebne sterowniki, to można sobie poradzić, tylko trzeba zrobić tzw. "default" w BIOS, bo inaczej czyta jakieś tam ukryte pierdoły. Potem się ustawia od początku czyli głównie kolejność butowania.
Chociaż znam też taki wyjątek, co Vistę lubi :?
Ja też znam takiego, ale jest policjantem. Im podobno łatwiej przesiąść się z pałki na Vista.
UWAGA!

====================

Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

RyszardL pisze:Panowie, serdeczne dzięki za informacje.
Przynajmniej jest jasność, co do koniecznych ustawień w BIOS.
A ze sterownikami SATA podzielone zdania.
Nic innego nie zostaje, jak wybrać jedną z dwóch opcji.
1. Zainstalować napęd dyskietki i zapisać tam parametry sterownika
2. Użyć nLite i zintegrować sterownik z XP.
Jeśli masz XP to faktycznie czasem trzeba sterownik na dyskietce i to koniecznie na dyskietce.
2. SATA to taki patent że jeden kabelek=1dysk.
3. Jak kupisz droższą wersję Visty to tam jest opcja downgrade do XP.
4. Trzeba mieć stację dyskietek na USB :-)
Awatar użytkownika
Jacek Bernacki

Post autor: Jacek Bernacki »

A ja zainstalowałem XP Home bez dyskietki, mało tego nawet fizycznie jej nie mam, bo zamiast jest czytnik kart.
Co to za ludzie?
Co za różnica ważne, że są!
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Eustachy nie przesadzaj, nowoczesne biosy nie sprawiają problemu z instalkami czegokolwiek ani z rodzin MS, ani Uniksowo-linuksowych.Acery na przykład są robione pod Vistę, a XP instaluje się prosto i łatwo bez dyskietek i tym podobnych dziwolągów.
Ryszardzie XP tak samo jak Vista raportuje do MS, tylko albo masz wersję instalacyjną z usuniętym modułem, albo tego nie wyłapałeś, bo Ci się nie wyłożył na tej "cichej" operacji. Ja filtrując łącza sieciowe siłą rzeczy mam raporty co kompy robią i one lubią sobie pogadać z MS, co ja blokuję zaporami i usuwaniem zbyt "aktywnych" cookies.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
ODPOWIEDZ