Stocznia Północna - lista referencyjna

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Adam

Stocznia Północna - lista referencyjna

Post autor: Adam »

To chyba właściwy dział, więc pytam.

Poszukuję listy statków zbudowanych w Stoczni Północnej. Możliwie najpełniejszej, obejmującej przede wszystkim produkcję dla ZSRR, a także kadłuby budowane w latach 90.
Choć pytanie powinno brzmieć - czy coś takiego w ogóle istnieje i czy poszukiwania nie są skazane z góry na niepowodzenie?

Jeśli ktoś dysponuje prywatnym opracowaniem, którego nie chce upubliczniać, to proszę o kontakt na PW.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Niniejszym przyłączam się do prośby, również jestem zainteresowany :lol:

PS. I to samo, jeśli chodzi o Stocznię "Wisła".
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Ładnych kilka lat temu Jarek Cieślak złożył mi propozycję jej napisania, może poprosić Go o realizację zamiaru ;)
O Stoczni "Wisła" było na początku lat 90. w końcówce "Morza" Micińskiego, ale już bez Niego, bo pod Sławkiem Cieślińskim, było niezłe opracowanie w skali makro Jacka Sieńskiego, jeśli ktoś zna numer, nich wrzuci, a najlepiej skany.
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Andrzej J. pisze:Jarek Cieślak
raczej Ciślak :D
Adam

Andrzej J. pisze: O Stoczni "Wisła" było na początku lat 90. w końcówce "Morza" Micińskiego, ale już bez Niego, bo pod Sławkiem Cieślińskim,
Dla ścisłości, redaktorem naczelnym był wówczas Janusz Wolniewicz
było niezłe opracowanie w skali makro Jacka Sieńskiego, jeśli ktoś zna numer, nich wrzuci, a najlepiej skany.
Numer 7-8/91. opracowanie bardzo ogólne, jedynie zestawienie typów i to tylko jednostek "specjalnych". Postaram się zeskanować i wrzucić, ale to dopiero po południu.

Rozumiem, że poszukiwania listy referencyjnej Północnej są raczej skazane na niepowodzenie, chyba, że zrobi się samemu?
Awatar użytkownika
Zelint

Post autor: Zelint »

A czy Stocznia Północna nie wydała żadnego wydawnictwa okolicznośniowego, z okazji jubileuszu powstania? Czegoś w tym stylu: http://oficynamorska.pl/sklep/product_i ... rers_id=10 wiem, że podobne wydawnictwo wydała też np. Stocznia Marynarki Wojennej w Gdyni...
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

Mialem w ciezkim stanie wojennnym taka liste w r reku. (cos 1985)
Format A4 , spis wszystkich jednostek z danymyi i datami.
Mam troche notatek, ale nie OW :-(
Jakby ktos mial öiste w formie elektroniczenej moge uzupelnic,
ale chyba zima.
Andrzej J.

Jarek C. pisze:
Andrzej J. pisze:Jarek Cieślak
raczej Ciślak :D
Sorry :oops:
Andrzej J.

Zelint pisze:A czy Stocznia Północna nie wydała żadnego wydawnictwa okolicznośniowego, z okazji jubileuszu powstania? Czegoś w tym stylu: http://oficynamorska.pl/sklep/product_i ... rers_id=10 wiem, że podobne wydawnictwo wydała też np. Stocznia Marynarki Wojennej w Gdyni...
Tak Stanisława Kubskiego "Pierwsze 80 lat Stoczni Marynarki Wojennej 1922-2002", wyd. Okrętownictwo i Żegluga, Gdańsk 2002/ Może jeszcze gdzieś się pałęta po hurtowniach lub księgarniach internetowych, warto nabyć. Z Kubskim współpracował Adam Śmigielski, dostarczając Mu informacji.
Andrzej J.

Andrzej J. pisze:
Zelint pisze:A czy Stocznia Północna nie wydała żadnego wydawnictwa okolicznośniowego, z okazji jubileuszu powstania? Czegoś w tym stylu: http://oficynamorska.pl/sklep/product_i ... rers_id=10 wiem, że podobne wydawnictwo wydała też np. Stocznia Marynarki Wojennej w Gdyni...
Tak Stanisława Kubskiego "Pierwsze 80 lat Stoczni Marynarki Wojennej 1922-2002", wyd. Okrętownictwo i Żegluga, Gdańsk 2002/ Może jeszcze gdzieś się pałęta po hurtowniach lub księgarniach internetowych, warto nabyć. Z Kubskim współpracował Adam Śmigielski, dostarczając Mu informacji.
Mogę Ci to pożyczyć, jeśli chcesz.
Jarek C.

Andrzej J. pisze:Ładnych kilka lat temu Jarek Ciślak złożył mi propozycję jej napisania, może poprosić Go o realizację zamiaru ;)
Mam pospisywane wiele informacji dotyczących okrętów i statków zbudowanych w Stoczni Północnej. Myśle iż jest to około 95 % ich produkcji. Uzupełnić to muszę o najnowsze kadłuby i statki tam zbudowane. Kiedyś starałem sie dodać na podstawie rosyjskich źródeł ich losy ale poległem ze wzgledu na brak czasu i sprzeczne informacje. Musialbym to wszystko wpisać do kompa.

Kiedys proponowalem AMJ aby w "MSiO" założyć rubrykę "Z kart polskiego przemysłu okrętowego" - minimum tekstu, maksimum danych/zestawień. Można by zacząć od Stoczni Północnej :D

Nie wie wiem jednak czy w konfrontacji z artykułami o niemieckich pancernikach szanse miałoby zestawienie w którym jest 201 kutrów projektu 361 z datami rozpoczęcia obróbki, wodowania i zdania MW ZSRR (dla tych i wielu innych nie mam nazw ponieważ dostawały je później w ZSRR tylko numery budowy) i PRL. Coś takiego "MSiO" puściło mi przy okazji ponad setki Polnocnych ale był to numer specjalny o PMW.

Jednostek ze Stoczni Północnej jest grubo ponad 1000.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Jarek C. pisze:Nie wie wiem jednak czy w konfrontacji z artykułami o niemieckich pancernikach szanse miałoby zestawienie w którym jest 201 kutrów projektu 361 z datami rozpoczęcia obróbki, wodowania i zdania MW ZSRR (dla tych i wielu innych nie mam nazw ponieważ dostawały je później w ZSRR tylko numery budowy) i PRL. Coś takiego "MSiO" puściło mi przy okazji ponad setki Polnocnych ale był to numer specjalny o PMW.
Sama taka 'czysta' lista bez żadnego tekstu będzie ze 100 razy ciekawsza od 1574 artykułu opisującego te same niemieckie pancerniki...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Adam

Zgadzam się w całości. Może po prostu MSiO, mówiąc językiem telewizyjnym powinno poświęcać kilka stron na miesiąc, albo nawet na kwartał na cele "misyjne", czyli publikacje zestawień, tabel itp materiałów. To się słabo sprzedaje, ale sprzedaż będą zapewniały "niemieckie pancerniki" na pozostałych stronach, a na kilku ostatnich będzie "misja" "ku pamięci"
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Jarek C. pisze:Kiedys proponowalem AMJ aby w "MSiO" założyć rubrykę "Z kart polskiego przemysłu okrętowego" - minimum tekstu, maksimum danych/zestawień. Można by zacząć od Stoczni Północnej :D
Ja być za :lol:

Można ograniczyć się do "polskich" źródeł, i losy sobie darować (poza pierwotnymi nazwami, o ile są znane). Ale warto by dodać opisy techniczne, i jakieś rysunki (rzut boczny i z góry).

No i podzielić to np. na dwie części.
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

crolick pisze:Sama taka 'czysta' lista bez żadnego tekstu będzie ze 100 razy ciekawsza od 1574 artykułu opisującego te same niemieckie pancerniki...

Tak ,tak.
Naklad Misia wtedy na pewno wzrośnie do 2000 egzemplarzy. :lol:
Jarek C.

dessire_62 pisze:Tak ,tak.
Naklad Misia wtedy na pewno wzrośnie do 2000 egzemplarzy. :lol:
Dokładnie, masz rację. Wstępnie dzisiaj rozmawiałem z Redakcją MSiO. Aby MSiO nie osiągneło nakładu 2000 egz. i jeśli Stocznia Północna nie zbudowała żadnego z pancerników II WŚ to nie ma szans :D
ODPOWIEDZ