bandery U-35 (I w.ś.)

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Toff

bandery U-35 (I w.ś.)

Post autor: Toff »

Mam model, dwie bandery i żadnego rysunku/zdjęcia pokazującego ich rozmieszczenie. Czy ktoś wie gdzie powinny się znajdować?

Obrazek

Aby nie było wątpliwości o jaki U-35 chodzi - zdjęcie modelu ze strony wydawcy:
http://sklep.jsc.pl/galerie/258_1.jpg
Awatar użytkownika
tender

Post autor: tender »

Witaj Kolego z innego forum :-),
Poniewaz nie dorobiłem się jeszcze skanera spróbuję objaśnić "na gębę".
Proporzec był zawieszony na krótkim flagsztoku umieszczonym w rufowej częsci kiosku, na końcu pomostu z relingiem - to jest pewniak, bo w U-booty I W.Ś. p. Andrzeja Perepeczki jest zdjęcie kiosku U-35 z tym proporcem. Zdjęcia U-35 z banderą nie znalazłem, ale patrząc na inne U-booty, to bandera była na przepisowym flagsztoku rufowym umieszczonym na końcu pokładu, nie kadłuba. Tak sobie wykoncypowałem, że banderę podnoszono w porcie ew. w ruchu w wynurzeniu tam gdzie nie było zagrozenia, czyli na własnych wodach. Zdjęcie z proporczykiem jest zrobione w czasie podejmowania rozbitków z zatopionego frachtowca, czyli w czasie akcji na powierzchni w rejsie bojowym - może chodziło o pokazanie przynależności państwowej a nikt w warunkach bojowych nie będzie zasuwał z płachtą przez pół długości okrętu. Reasumując, albo proporczyk na kiosku albo bandera na rufie - no i trzeba dorobic do modelu dwa "patyki".
Pozdrowienia,
tender
ODPOWIEDZ