Emden z IWŚ - dalszy ciąg historii
Emden z IWŚ - dalszy ciąg historii
Witam wszystkich!
Czy ktoś może mnie nakierować na źródła mówiące o dalszej części "lądowej" odysei załogi Emdena po jego zatopieniu na Kokosach?
Pozdrawiam
Robert
Czy ktoś może mnie nakierować na źródła mówiące o dalszej części "lądowej" odysei załogi Emdena po jego zatopieniu na Kokosach?
Pozdrawiam
Robert
Dzieki Karol!
Oczywiście polskie powojenne opracowania, w tym wymienione przez Ciebie, posiadam i czytałem. Próbowałem zdobyć na EBayu pozycje niemieckojęzyczne wymienione w bibliografii "Wojny samotnych krążowników" ale się nie udało.
Natomiast mam polską pozycję pt. "Ludzie morza - wojna na powierzchni wód". Jest to wybór z pamiętników i dokumentów pod redakcją Romana Umiastkowskiego - wydanie z roku 1928 przez Wojskowy Instytut Naukowo-Wydawniczy.
Jest tam raport komandora Johna C.T. Glossopa o pochwyceniu niemieckiego krążownika Emden (cyt.dosłownie).
Niestety raport kończy się wraz z bitwą na przejęciu jeńców na pokład Anglika.
Jeśli ktoś jest zainteresowany jego treścią to mogę wysłać ale dopiero po przepisaniu (nie mam skanera) a to mogę zrobić dopiero w przyszłym tygodniu.
Tak czy tak dzięki Karol.
Pozdrowienia
Robert
Oczywiście polskie powojenne opracowania, w tym wymienione przez Ciebie, posiadam i czytałem. Próbowałem zdobyć na EBayu pozycje niemieckojęzyczne wymienione w bibliografii "Wojny samotnych krążowników" ale się nie udało.
Natomiast mam polską pozycję pt. "Ludzie morza - wojna na powierzchni wód". Jest to wybór z pamiętników i dokumentów pod redakcją Romana Umiastkowskiego - wydanie z roku 1928 przez Wojskowy Instytut Naukowo-Wydawniczy.
Jest tam raport komandora Johna C.T. Glossopa o pochwyceniu niemieckiego krążownika Emden (cyt.dosłownie).
Niestety raport kończy się wraz z bitwą na przejęciu jeńców na pokład Anglika.
Jeśli ktoś jest zainteresowany jego treścią to mogę wysłać ale dopiero po przepisaniu (nie mam skanera) a to mogę zrobić dopiero w przyszłym tygodniu.
Tak czy tak dzięki Karol.
Pozdrowienia
Robert
- dessire_62
- dessire_62
http://cgi.ebay.de/SOS-SCHICKSALE-DEUTS ... dZViewItem
Do kupienia ,tez chyba na ten temat.
Pozdrowienia.
Do kupienia ,tez chyba na ten temat.
Pozdrowienia.
Witam,
we wtorek (08.04.) znajomy przysłał mi kolejny numer "SOS", który traktuje chyba o tym samym, na co zwrócił uwagę dessire_62. Wspomniana pozycja przypomina wyglądem nasze byłe "Miniatury Morskie", a kupić ją można razem z numerem 157 ("Bomben auf Großkampfschiffe"): m.in. o pierwszym nalocie RAF na jednostki Kriegsmarine we wrześniu 1939 r.

we wtorek (08.04.) znajomy przysłał mi kolejny numer "SOS", który traktuje chyba o tym samym, na co zwrócił uwagę dessire_62. Wspomniana pozycja przypomina wyglądem nasze byłe "Miniatury Morskie", a kupić ją można razem z numerem 157 ("Bomben auf Großkampfschiffe"): m.in. o pierwszym nalocie RAF na jednostki Kriegsmarine we wrześniu 1939 r.

1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
- dessire_62
Całkiem legalnie wspomnienia Helmutha von Mückego: "Emden" i "Ayesha":
http://www.archive.org/search.php?query=emden
http://www.archive.org/search.php?query=emden
Trudno mi zachwalać ten typ literatury, gdyż podobnie jak nasze "MM" nie można je traktować jako 100% źródła (niby skąd autor może wiedzieć, o czym były toczone rozmowy podczas przerw w służbie, podczas posiłku, czy przy papierosie?). Większość bohaterów raczej fikcyjna, choć postacie historyczne też występują, ale czyta się dobrze, w sam raz jako lektura nadobowiązkowa nauki języka obcego. Każdy zeszyt liczy 68 stron, fotografii mało, cena detaliczna 1,80 €, ale za to okladki niczego sobie. Dobry rysownik się tam produkuje.dessire_62 pisze:Tych "niemieckich miniatur morskich"jest dostępnych na e-bayu kilkanaście.
Jaka jest ich wartość merytoryczna ? Może ktoś się wypowie na ten temat.
Glasisch?

Nie chcę niczego sugerować, ale zdarzały się również perełki, jak np. przedzierąjąca się przez Dunaj po wycofaniu się z wojny Rumunii u boku Niemiec tzw. grupa Zieb, czy zeszyt o japońskich okrętach podwodnych. Wspomniane zeszyty dostaję gdzieś od roku 2000, z tym że lwia ich część ukazała się już w latach 50. lub 60.
Pozdrowienia
Michał
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".