Bateria Laskowskiego

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

MiKo
Admin FOW

Bateria Laskowskiego

Post autor: MiKo »

Kilka pytań mam:

1. Czy 4 armaty Boforsa, któych niedostarczono do Polski w 1939 są gdzieś w muzeum szwedzkiem?

2. Czy Niemce dorobili zamek do jednej z armat u Szwedów?

3. Co to za zamieszanie z numerami na zamkach?

4. Czy była na Helu piąta lufa z zamkiem?
Awatar użytkownika
Iron Duke

Post autor: Iron Duke »

ad.1 Kilka km na północ od Helsingborgu jest szwedzki BAS i co najmniej jedna z nich tam stoi na stanowisku. Była utrzymywana w sprawności do końca lat '80-tych.

ad. 2 Dorobili do dwóch armat a do dwóch pozostałych zamówili w Boforsie. Ta co stoi w Gdyni ma zamek z Boforsa a ta w Warszawie niemiecki.

ad. 3 O co chodzi z tymi numerami?

ad.4 Nie było piatej lufy

8)
MiKo
Admin FOW

No więc według dyrektora muzeum Beredeskaps Johana Andrée, który oglądał nasze Boforsy (znaczy się numery fabryczne), poczym przekopał archiwum Boforsa, twierdzi, że Szwedzi nie dorabiali żadnych zamków dla Niemców.

Co więcej mówi, że w ramach kar za opóźnioną dostawę Bofors dostarczył dodatkową lufę wraz z zamkiem.

Info z Helskiej Tawerny http://www.helmuzeum.pl/
M. Błuś

Post autor: M. Błuś »

ad. 1 - zamówione dla RP działa znalazły się w baterii Helsingborg, gdzie dzisiaj jest muzeum Beredskapet (www.beredskapet.com - kliknąć batteri historia, potem kanonerna). Szwedzi nadali in oznaczenie model 40, potem wyprodukowali jeszcze 8 szt. dla baterii Tjurko (Karlskrona) i St. Roten (Vaxholm). Chociaż spotkałem gdzieś info., że polskie działa były w Tjurko.
pozdr.
MB
Gunship
Kontakt:

Post autor: Gunship »

Co do numeracji chodzi o to że lufa z muzeum z Gdyni ma numer 5 a powinna mieć 4. Piszę z pracy więc mogłem coś poplątać ale sprawdzę w domu :)
Łódzkie Forum Eksploracyjne

www.lodz-eksploracja.org
Alkali

Post autor: Alkali »

Gunship, na zamku Boforsa w Gdyni jest "3", a nie "5". Jednak obecnie wszystko pokrywa tak gruba warstwa farby, że trzeba się dokładnie wpatrzyć by to zobaczyć :wink:

Obrazek

Pozdrawiam,
Alkali
Alkali

Witam raz jeszcze,

Poszperałem w „kwitach” i znalazłem nieco informacji o produkcji Boforsów. Wg. Leifa Högberga Bofors produkował armaty kal.152 mm na zamówienie Polski [ oznaczenie zakładowe „15 cm kustkannon L55 46/920 (P)” ], Holandii [„15 cm kustkannon L53 M/38 (H”) ] oraz Syjamu. Wszystkie zostały skonfiskowane przez rząd Szwecji i przeznaczone do obrony swojego wybrzeża pod oznaczeniem „15,2 kanon m/40 (m/40 B)”. Utworzono 4 baterie : Stora Roten, Tjurkö, Helsinborg i Björkö.
Jako pierwsza powstała bateria Roten (bateria RN), była gotowa w sierpniu 1940 r. Dla baterii tej przewidziano 4 armaty przeznaczone pierwotnie dla Holandii o numerach luf od 1 do 4 (ciekawe, bo powtarza się numeracja Boforsów już dostarczonych Polsce). Jednak po niemieckiej inwazji na Danię armaty te przeniesiono do baterii Helsingborg (bateria HB). Bateria była w czynnej służbie do 1991 r., a w 1997 utworzono tam muzeum Beredskapsmuseet.
Wynika z tego, że armaty w Helsingborg nie były „nasze” tylko przeznaczone dla Holendrów.
No chyba, że Szwedki historyk się myli.
Pozostałe skonfiskowane armaty posłużyły jako uzbrojenie baterii Tjurkö w południowej części wyspy o tej samej nazwie oraz baterii Björko na wyspie archipelagu położonego w okolicach Göteborga.

Na zdjęciach armata „Maja” o nr 2 z baterii Helsingborg.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Alkali
MiKo
Admin FOW

Dzięki za fotki i info.

Skoro armaty były różne (o długości L55 i L53) to i numracja mogła się powtarzać.

Oznaczenie P i H to Polska i Holandia ? Po szwedzku Holandia to Nederländerna chyba?
Alkali

MiKo pisze:Oznaczenie P i H to Polska i Holandia ? Po szwedzku Holandia to Nederländerna chyba?
Masz rację ale myślę, że tu posłużono się anglojęzyczną nazwą Holland stąd to H.

Alkali
ODPOWIEDZ