Z pamiętnika czytelnika MSiO 1/08

Omówienia i recenzje nowych książek, artykułów, publikacji

Moderatorzy: crolick, Marmik

Tzaw1

Post autor: Tzaw1 »

deglocku,
1. Ktoś, kto pisze tylko recenzje, z definicji pisze teksty. Czy spełnia warunki przez Ciebie postawione?
2. Poczytaj sobie przedwojenne recenzje Słonimskiego albo Boya. To co się dzieje na FOW, to mały pikuś.
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Pytanie do deglocka: dlaczego wprowadziłeś w błąd crolicka sugerując, że tekst w OW nie jest jego autorstwa (na stronie internetowej czasopisma jest wszystko w porządku)?
deglock pisze:...
Jan Bartelski
Polskie trałowce typu Bangor...
JB
deglock

Post autor: deglock »

O wstawienie informacji prosił mnie red. nacz OW. Posłał mi e-maila i tak jak tam było wpisane zostało wstawione. Nie wiem kto pisze teksty. W tym wypadku jestem przekaźnikiem informacji...Na dowód mam na swojej skrzynce odbiorczej tego meila z Janem Bartelskim jako autorem...
MG
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Rozumiem, że w natłoku pracy ktoś się pomylił i imię autora zostało pomylone.
JB
wojtekp

Post autor: wojtekp »

Oj widzę, że podpadłem generalnie i na całej linii!
Malkontentem zasadniczo jestem (I tak będzie lało!), ale uważam, że niereagowanie na błędy jest przejawem braku szacunku dla tekstu i Autora. Jeśli w tekście jest błąd oczywisty (np. rzeczowy, terminologiczny czy ortograficzny) to jego zignorowanie jest dowodem, że tekstu się nie przeczytało, albo zrobiło się to nieuważnie.
W swoim żywocie marnym jestem zarówno autorem i znam bóle tworzenia tekstu (moje tempo: jedno zdanie na pół godziny), jak i recenzentem (głównie prace dyplomowe studentów Politechniki). A poza tym nie lubię bylejakości.
Czytelnikiem MSiO jestem od numeru 1 i naprawdę zależy mi na tym, żeby teksty w nim nie były bylejakie, bo jest to najlepsze czasopismo zajmujące sie moimi ulubionymi statkami i okrętami.

I tyle by było na teraz, bo czekam na numer 2/2008.

wojtekp
ODPOWIEDZ