IJN Ise/Hyuga BBCV + Shinano

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
karus73

IJN Ise/Hyuga BBCV + Shinano

Post autor: karus73 »

Mam pytanie, bo nigdzie na forum tego nie widziałem, no chyba, że przeoczyłem.
W naszej literaturze czy angielskiej pisze, iż Shinano miał pływać z normalnymi CV. CV po wysłaniu samolotów miały wycofać się poza zasięg wrogich samolotów, a ich samoloty miały lądować na Shinano, który był w stanie wytrzymać atak odwetowy.
Jednak w źródłach japońskich nie ma to potwierdzenia.
Tam piszą, że Shinano miał współpracować z BBCV i przyjmować ich samoloty. Dlatego też tak mała była grupa samolotów na Shinano. Grupa mogła wytrzymać nalot bombowców nurkujących i ponowić atak, nawet na działa. Miała to być taka pancerna grupa CV.
Gdzie jest prawda ?

Można też w sumie dodać, że BBCV, czy CACV (z działami 203) to nic nowego, bo nawet Jankesi mieli takie pomysły – choćby projekt J.
panem et circenses _ MVNIFICENTIA AVG(usti)
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Czy grupy lotnicze Ise/Hyuga nie byłyby za małe jak na Shinano? To w sumie ze 40 kilka samolotów... bez torpedowców. No i co Shinano miałby robić w tej pancernej bitwie? (ewentualnie mógłby pogrywać na wyczerpanie magazyynów amunicyjnych po przeciwnej stronie ;))
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

A ja to się w ogóle zastanawiam, po co oni kończyli ten lotniskowiec.
W tym czasie flota praktycznie nie istniała, samolotów i wyszkolonych pilotów, jak na lekarstwo. Do tego brak paliwa i praktycznie wszystkiego.
Linie dowozowe nie istniały.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Seba

Re: IJN Ise/Hyuga BBCV + Shinano

Post autor: Seba »

W żadnej publikacji dotyczących pancerników Ise i Hyuga nie znalazłem informacji: jaki był los wież i dział zdjętych z tych pancerników podczas przebudowy na pancerniki-lotniskowce?
ODPOWIEDZ