Zasada działania dalmierzy Brytyjskich jest dość jasna i w wielu źródłach szczegółowo opisana.

To rysunek z 1910 r ukazujący 4- stopowy dalmierz Barr and Stroud. Dalmierze 9 stopowe (i większe), stosowane w I WŚ były w zasadzie powiększonymi wersjami tego urządzenia. Zasada działania jest jasna: lewe oko widzi cel przez mała lunetkę a oko prawe widzi łatę pomiarową.
Niestety nie posiadam tak dokładnego opisu niemieckich urządzeń stereoskopowych a ogólne opisy działania, którymi dysponuję, pozostawiają wiele wątpliwości.
O ile w dalmierzach koincydencyjnych chodziło o to, by nałożyć na siebie rozsunięte połówki obrazu o tyle w dalmierzach Niemieckich (podobno) należało należało nasunąć na siebie, na obrazie celu, dwie pionowe nitki. Z uwagi na zjawisko paralaksy wymagało to specyficznych predyspozycji wzrokowych i ciągłego treningu.
Niestety pomimo, że fotografia i optyka to bliskie mi dziedziny to na podstawie tych informacji nadal mam kłopoty ze zrozumieniem dokładnego funkcjonowania dalmierzy stereoskopowych. Stąd moja prośba; jeżeli ktoś posiada jakieś dokładniejsze opisy, schematy, rysunki urządzeń niemieckich to był bym bardzo wdzięczny za takie informacje.
Pozdrawiam
Adrian Bałtowski