[Gdybanie] Jakie inne opcje mieli Japończycy

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Trajan

Post autor: Trajan »

radar1 pisze: ....
Kanał Panamski - baju, baju powody jw. + 4500mm od Saipanu jako bazy zaopatrzeniowej
Miałem na myśli atak Kanał oczywiście po zdobyciu Hawajów...
Gość

Post autor: Gość »

Trajan pisze:
Kanał Panamski - baju, baju powody jw. + 4500mm od Saipanu jako bazy zaopatrzeniowej
skoro zaopatrywanie Midway było prawie niemozliwe, to jaj Jap. byliby w stanie zaopatrywać DP walczącej o kanał
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

Anonymous pisze:
Trajan pisze:
skoro zaopatrywanie Midway było prawie niemozliwe, to jaj Jap. byliby w stanie zaopatrywać DP walczącej o kanał
Z Hawajow, oczywiscie
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

[quote="radar1"]
2. Co niby konkretnego miali robic Amerykanie?
Na Pacyfiku nie bylo strafy neutralnosci.
/..../
Ale Amerykanie musieli politykowac, od czego Japonczycy byli zwolnieni.
-----I wiadomo, że był moment, w którym się usztywnili w negocjacjach co spowodowało reakcję jap. i .. droge od wojny
/.../
1. Strefa neutralnosci to strefa, w ktorej nie mogly sie toczyc dzialania wojenne i US NAvy tego pilnowala.
Np. oslaniajac konwoje.

2. Pewnie, ze by sobie poradzili.
A US lotniskowce to nie istnialy jako powazna sila bojowa.
Bez paliwa, chocby
3. A czemu Zuikaku i Shokaku oslanialy atak na Port Moresby?
4. Ja pisze o sensownym prowadzeniu wojny z USA, a nie ze Armia by nie dalal
radar

Post autor: radar »

Co niby konkretnego miali robic Amerykanie?

Właśnie. Co takiego zrobili przez pierwsze pół roku wojny na Pacyfiku by odciążyć operacje na południu ?
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

radar pisze:Co niby konkretnego miali robic Amerykanie?

Właśnie. Co takiego zrobili przez pierwsze pół roku wojny na Pacyfiku by odciążyć operacje na południu ?
Radar: Wojny Z USA.
WOjny JAponii z USA.
Wojna Japonii z USA, ktorej Japonia podporzadkowuje inne wojny.
Z NAJWYZSZYM PRIORYTETEM
rad

Post autor: rad »

Co takiego zrobili przez pierwsze pół roku wojny Amerykanie na Pacyfiku by odciążyć operacje na południu ?[/quote]
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

A czemu sie pytasz?

Raid na Tokio
rad

Post autor: rad »

żeby zmienić dyskusję na bardziej logiczną
radar1

Post autor: radar1 »

SmokEustachy pisze:A czemu sie pytasz?

Raid na Tokio
Posiadając 4 najlepsze lotniskowce na świecie + Hornet w drodze (III42) odwagi starczyło na trzy efektowne operacje
1. Rabaul LEX I 2004
2. Lea, Salamua III 2004
3. Tokio
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

radar1 pisze:
SmokEustachy pisze:A czemu sie pytasz?

Raid na Tokio
Posiadając 4 najlepsze lotniskowce na świecie + Hornet w drodze (III42) odwagi starczyło na trzy efektowne operacje
1. Rabaul LEX I 2004
2. Lea, Salamua III 2004
3. Tokio
W 2004 roku z pewnoscia US lotniskowce US sa najlepsze.

Ale powaznie - te lotniskowce to dopiero wymagaly doprowadzenia do jakiej -takiej gotowosci bojowej, glownie w grupach lotniczych.

No i ktos, kto by wymyslil, od czego moga byc uzyte.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

rad pisze:żeby zmienić dyskusję na bardziej logiczną
Co to zmienia w kwestii desantu na Oahu w grudniu 1941?
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Humanch pisze:Zolci zostali sprowokowani do tej wojny. Po prostu nie mieli wyjscia. Byli odcieci od surowcow. Jedyny ktory im zostawal (ropa) doplywal z USA. Ci znow chcieli wycofania sie Japoni z Chin. Trudna jest ta polityka. Opcje ?. Zapewne zniszczenie floty pacyfiku, ale z lotniskowcami. Amerykanie wiedzieli o tym. Sprowokowali Japonczykow, by uzyskac poparcie spoleczenstwa do swojej wojny (patrz Roosevelt). Poswiecili swoje okrety. Stare okrety i 3 tys. ludzi. Nowe wyszly w morze i wrocily ..nazajutrz...:-). Podobna sytuacje mielismy 11 wrzesnia. Odwazny wpis, ale jestem tego pewien. Cel uswieca (podobno) srodki.
Oczywiscie. A Hitler sie bronil przed polska agresja.
Awatar użytkownika
hanys

Post autor: hanys »

Ja osobiście uważam, że Dżepsy popełnili błąd atakując Flotę Pacyfiku w PH, pozostawiając nietkniętą infrastrukturę portową. Wg mnie powinni zaatakować trzecią falą tylko i wyłącznie port i zbiorniki paliwa, nawet kosztem wysokich start. Przede wszystkim dało by im to jakieś 6-18 miesięcy przewagi i pozwoliło by zająć Fiji i Samoa. A wtedy jedyną bazą zaopatrzeniową dla Australii pozostało by zrujnowane PH. Lepszym wyjściem dla japończyków było by dorwanie US Navy na kotwicowisku L...(Niepamiętam nazwy :( ). Straty Amerykanów byłyby wtedy ogromne. Większość okrętów uległaby zatopieniu. Dobrym pomysłem byłoby też uderzenie na Filipiny i Indie Holenderskie i oczekiwanie na flotę Pacyfiku i upragniona przez japończyków "decydująca bitwa" (nawiasem mówiąc chora idea). Wyszkolenie japów na początku wojny było nieporównywalne z amerykanami. Brak przewagi z tytułu posiadania radaru, większa flota lotniskowców japońskich i ich lepsze samoloty. To dało by zdecydowaną przewagę i raczej pewną wygraną.
Gość

Post autor: Gość »

1. Rabaul LEX I 2004
2. Lea, Salamua III 2004
3. Tokio[/quote]

Przecież był plan Rainbow 5. Był plan bitwy generalnej w oparciu o obronę Filipin. Potem pojawiła się myśl konfrontacji o Wake
Trajan

Post autor: Trajan »

Anonymous pisze:
Trajan pisze:
Japończycy nie musieliby utrzymać się w strefie Kanału Panamskiego. Wystarczyłby krótki rajd połączony ze zniszczeniem śluz Kanału. Przy rozległych zniszczeniach Kanał zostałby wyłączony z użytku na lata...
ODPOWIEDZ