Wg.jednych żródeł Kriegsmarine przejeła sześć jednostek Mv 1 do Mv 6 i analogiczie nazwano je RA 51 do RA 56.Inne twierdzą że tylko Mv 1 do Mv 4 było zwodowane.RA 53 i RA 55 zatonęły na minach radzieckich 08.1941 r.a kolejne żródła podają to samo miejsce ( cieśnian Irben ) ale rok 08.1944.Czy koledzy znają dokładne losy jednostek przed przejeciem ich przez Kriegsmarine oraz po wcieleniu ich do floty niemieckiej ?.
... dzięki , wielkie dzięki Pothkan.No ale że "rosyjska kopalnia wiedzy" podaje że "niet tocznych dannych" ... czy możesz podać skąd ten wycinek i z jakiego roku ?.
Nie ma za co Fakt, Rosjanie tym razem "dali ciała" - tytuł jest świeży, nr 2006/2 "Morskoj Kampanii" - "Korabli WMW, cz. 1: WMS Niderlandow i małych stran Zapadnoj Jewropy".
Ciekawe dane podaje Groner i holenderska strona - wynika z niej, że zwodowano I-IV i XI-XII
Zwodowano po przejęciu te ktore były budowane w stoczni holenderskiej czemu więc zrezygnowano z tych budowanych w niemieckich - V do X ?.
No ale masz rację że jak na świeży numer to dane baaardzo ubogie.Wszystko przez ostatni okres "podciągnięte" pod prezydenturę kolejną Putina i KGB książkami morskimi nie związanymi z tym zagadnieniem nie zajmuje się ?.
... dlatego pozwoliłem sobie użyć " " bo jak wiem wiele osób twierdzi że to jednak bardzo ważne żródło informacji ...
Osobiście żałuję tylko że w liceum pozwoliłem sobie na "antysowiecką" propagandę i teraz tak wiele luk w języku naszych sąsiadów mi pozostało