Pemwiaki!
Na mojej stronce:
http://acn.waw.pl/bs/galerie/pmw/pmw.htm
mam fotki z ADM podpisane jako Błyskawica, ale jak mi zwrociła uwagę pewna dobra duszyczka część (przynajmniej dwie) przedstawia Groma.
Czy są jakiś inne pomyłki poza tymi dwoma oczywistymi.... ???
Czy G i B jakoś sie różniły od przodu?
Fotki Groma i Błyskotki
Re: Fotki Groma i Błyskotki
Tak. Ale sprawa nie jest taka oczywista. Jeśli popatrzeć na słynne zdjęcie B & G na redzie Harwich (EOW 25, s. 6 - w Pertku tysz jest) widać zę B ma równą burtę bez wgłębienia na łańcuch kotwiczny, podczas gdy G posiada takowe wgłębienie (nie znam fachowego określenia na to 'coś'MiKo pisze:Pemwiaki!
Na mojej stronce:
http://acn.waw.pl/bs/galerie/pmw/pmw.htm
mam fotki z ADM podpisane jako Błyskawica, ale jak mi zwrociła uwagę pewna dobra duszyczka część (przynajmniej dwie) przedstawia Groma.
Czy są jakiś inne pomyłki poza tymi dwoma oczywistymi.... ???
Czy G i B jakoś sie różniły od przodu?

Natomiast jak widać na zdjęciu z wodowania B (EOW 24, s. 42) zarówno B jak i G mają wgłębienie.
Ergo B została przebudowana w którymś momencie a G nie. Pytanie dlaczego!
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Miko !!!
Zdjecia na Twojej stronie przedstawiaja zarowno Blyskawice jak i Groma i oba pochodza z fazy budowy a konkretnie z okresu wyposazenia obu okretow. Zrobione zostaly w suchym Doku w Southhampton gdzie dostaly m/inn Sruby .,oslony walow i uzbrojenie !!!
Roznica w zdjeciach polega na tym ze Blyskawica sfotografowana zostala po.......MALOWANIU a "Grom przed malowaniem.
Ps. Dla spostrzegawczych zwroccie uwage na Napisy Burtowe na rufach obu okretow.
Na "czystej" Blyskawicy dokonale widoczny napis z kolei na "brudnym" Gromie ledwie widoczne tylko :"OM" Poza tym ulozenie przestrzeni dookola jak dzwig itp itd......
pozdr
Zdjecia na Twojej stronie przedstawiaja zarowno Blyskawice jak i Groma i oba pochodza z fazy budowy a konkretnie z okresu wyposazenia obu okretow. Zrobione zostaly w suchym Doku w Southhampton gdzie dostaly m/inn Sruby .,oslony walow i uzbrojenie !!!
Roznica w zdjeciach polega na tym ze Blyskawica sfotografowana zostala po.......MALOWANIU a "Grom przed malowaniem.
Ps. Dla spostrzegawczych zwroccie uwage na Napisy Burtowe na rufach obu okretow.

pozdr