Nowe książki i czasopisma (1)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Chłopiec_zPlacu_Broni

Post autor: Chłopiec_zPlacu_Broni »

Chodzi mi jakość druku i fotografii w MSiO.
W poprzednim numerze jest fajna monografia Dante Alighieri i min. fotka ze stoczni i podpis, że widoczne są wnęki w burtach na pancerz.

Ja tych wnęk nie widzę, chociaż patrzę już długo :-(
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

W artykule "Desant za desantem" jest taka mapka Madagaskaru, która wygląda wręcz tragicznie (aż się prosi żeby chociaż literki podmienć).
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Kupiłem w ciemno, a ponieważ ostanio mam jakieś mroczne mysli to zaczłąłem od tego czego najbardziej się obawiałem. Wyniki Obrazek w dziale "Recenzje".
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
MiKo
Admin FOW

Zapomniałem...

nowy numer Modelarstwa Okrętowego (ładne plany Piotra Wiśniewskiego HMS Hawkins)

http://www.konradus.com/forum/read.php? ... 69&t=11769

Podobno jest nowy "Lotnictwa" a okazuje się że tam też piszą o okrętach :D
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Może i nienajnowsza (2002), ale zawierająca ciekawe informacje o polskich związkach z morzem w rodzącej się II. Rzeczypospolitej. Chodzi o Wolne Miasto Mieczysława Jałowieckiego, delegata Ministerstwa Aprowizacji w Gdańsku i tajnego przedstawiciela Prezydium Rady Ministrów (lata 1919-1920). Ponieważ Niemcy, przed podpisaniem traktatu, nie wpuszczali do Gdańska funcjonariuszy państwa polskiego, Jałowiecki i jego współpracownicy byli członkami amerykańskiej Misji Żywnościowej. Jałowiecki organizował przerzut do Polski z Gdańska darów tej Misji. Autor, pochodzący z arystokratycznej rodziny litewskiej i daleki krewniak Piłsudskiego, opisuje ówczesnych polityków polskich nie kryjąc swoich niechęci do socjalistów i działaczy chłopskich.
Pisze o swojej współpracy z admirałem Michałem Borowskim, zamówieniu monitorów w Stoczni Gdańskiej (pisze o 8 sztukach, choć zamówiono 4 i po dwie barki naftowe i amunicyjne), które chcieli z Borowskim nazwać imionami litewskich i kresowych rzek: Prypeć, Berezyna, Niemen, Swisłocz, Wilja. Wspomina o zakupie holowników (było ich kilka, w tym Charlotte, późniejszy holownik PMW Sokół) i mniejszych jednostek (były to m.in. Gdańsk i Flisak, od 1922 r. kutry parowe Floty oraz motorówki). Ciekawe są wspomnienia dotyczące zlecenia budowy 6 kutrów rybackich, z których jeden Jałowiecki nazwał swoim skróconym imieniem MIECH (pozostałe też zostały ochrzczone nazwami związanymi z najbliższymi wspólpracownikami Jałowieckiego: ADMIRAŁ - oczywiście na cześć Borowskiego, WITOLD - Witold Wańkowicz, WACŁAW - Wacław Jasiński i tylko Jan Raue, szwagier Borowskiego, nie miał "swojego" kutra). Zakupu jednostek pływających, jak i nieruchomości (Westerplatte, Polski Hak) były finansowane z kredytów poznańskiego Banku Spółek Zarobkowych. Umowa była tak skonstruowana, że jeśli w ciągu 2 tygodni od uzyskania statusu prawnego w Gdańsku rząd polski nie przejmie nieruchomości (i zapłaci za nie) przechodzą one na własność banku.
JB
Ostatnio zmieniony 2007-08-14, 14:01 przez JB, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Zakończenie notatki Danielewicza na i, do tego w środku zdania, to dość mocne skopanie zgrabnego opracowania ze strony msio :-|
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

karol pisze:Zakończenie notatki Danielewicza na i, do tego w środku zdania, to dość mocne skopanie zgrabnego opracowania ze strony msio :-|
Też właśnie chciałem zwrócić na to uwagę. Podejrzewam, że brakuje jednego zdania (o złomowaniu?), ale efekt jest nieładny i dość denerwujący.
Awatar użytkownika
karol

Również fota jakiegoś niszczyciela w artykule o desantach na Madagaskar zgubiła całkowicie opis i okręt typu N jest tam nemoship :-D
Awatar użytkownika
karol

No i ostatni artykuł o pocisku kierowanym NSM przeczytałem i oczywiście jest widoczne wycięcie końcówki, bardzo nawet widoczne unikanie dawania drugiej części artykułu i robienie z niego na siłę notatki! Dopóki nie wydawałem Magazynu shiploverskiego, nie zwracałem uwagi na tego typu zagrania, ale tutaj pała dla redakcji MSiO, bo skopany kolejny skądinąd ciekawy materiał przez Wasz pośpiech i niecierpliwość! Ja wiem, że miesięcznik zrobił z Was tramwajarzy, czyli na czas i w określonej objętości, ale chyba przesadzacie, autorzy Wam uciekną po takich zagrywkach! Generalnie jednak jestem zadowolony z tego numeru, bo zaczynam z marsową miną, a miarę lektury rośnie moje zaciekawienie, to dużo, bardzo dużo, bo tak samo było z Morzem Micińskiego w latach 70 i 80-tych! Dziękuję, a krytyka w trosce o Was, nie ze złości.
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

Dziś wypatrzyłem http://www.ll.com.pl/aktualnosci/274 , w księgarni w morskiej stolicy RP koło byłego niestety kina Warszawa kosztuje 35 zł.
Bukowa

Militaria "Morskie"

Post autor: Bukowa »

Ukazały się nowe "Militaria" w całości poświęcone sprawom wojennomorskim.
Kilka fajnych artykułów autorstwa Kolegów działających na naszym forum.
Polecam :)
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Re: Militaria "Morskie"

Post autor: crolick »

Bukowa pisze:Ukazały się nowe "Militaria" w całości poświęcone sprawom wojennomorskim.
Kilka fajnych artykułów autorstwa Kolegów działających na naszym forum.
Polecam :)
Można prosić o jakieś bliższe szczegóły?!

BTW. Co z MSiO?! Strona internetowa nie aktualizowana od czerwca. Nr 9 ani widu ani słychu a już wrzesień...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
tender

Post autor: tender »

Witam,
Wracajac do ostatniego numeru MSiO, ktorego dopiero teraz mialem czas "przerobic" - jeszcze jeden "kwiatek". Podpis pod pod zdjeciem Rysia jest, delikatnie mowiac, troche zenujacy, nadajacy sie moze do Super Expresu ale nie do fachowego czasopisma; ani to 1.wrzesnia, ani to nawet nie 1939r. i po co puszczac takie teksty do ludzi ktorzy troche sie znaja na rzeczy. A kolorowanki stron jak byly, tak dalej przeszkadzaja w czytaniu.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Coś jest nie tak ze stroną księgarni!!! Ja wchodząc bez logowania poprzez powyższy link znalazłem się na koncie... JB!!! Po wylogowaniu wszystko wróciło do normy, ale uważajcie!
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
MiKo
Admin FOW

Militaria XX wieku coraz trudniej w kiosku kupić....

Wydanie Specjalny 2(3) 2007:

Piotr Olender - Rosyjskie pancerniki typu Cesarewicz i Borodino
Sławomir Lipiecki - Pancerne lodołamacze - szwedzkie pancerniki typu Sverige
Sławomir Łukasik - Ofensywa podwodna na Bałtyku 1914-15
Wojciech Holicki - Niezwykły rekordzista
Krzysztof Stryjski - Brytyjskie krążowniki lekkie typu Arethusa
Stefan Dramińskie (Włodzimierz Dudka) - Francuska armata 380 mm L/45 model 1935
Wojciech Holicki - Gorzkie urodziny kapitana Lonsdale'a
Sławomir Lipiecki - Pancernik USS North Carolina
Michał Kopacz - Walka o USS Chester
Przemysław Federowicz - Wraki pomorskich betonowców
Jarosław Chorzępa - Lembit okręt "dla ludzi kulturalnych"