Francuski okręt podowdny "Curie" ? - prośba

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Grom

Francuski okręt podowdny "Curie" ? - prośba

Post autor: Grom »

Na temat jednostki o tej nazwie znalazłem 2 informacje.

1. Curie (Q87) 18th July 1912 - Scrapped 1923
2. Curie (ex - British Vox) Transferred 1st May 1943

Proszę spojżeć na skan karty ewidnecyjnej
Obrazek

I tutaj moja prośba o pomoc. Czy okręt o nazwie "Curie" był używany przez Francuzów w wymienionym na skanie okresie ? Ja nie posiadam takich informacji. Czy może jest to błędny zapis nazwy jednostki ?
Dziękuję serdecznie.
Krzysztof Gerlach

Post autor: Krzysztof Gerlach »

Curie – francuski oceaniczny okręt podwodny typu Brumaire, zwodowany w Tulonie 18.07.1912. Skreślony z listy floty 29.03.1923. (W razie potrzeby służę dalszymi informacjami odnośnie danych technicznych, czy przebiegu służby).
Curie – patrolowy okręt podwodny klasy V angielskiego typu Vox. Zwodowany w stoczni Vickers-Armstrong w Barrow-in-Furness, Wielka Brytania, 23.01.1943 jako Vox. Przekazany „Wolnym Francuzom” 22.04.1943 i przemianowany na Curie. Zwrócony Royal Navy 17.09.1946 (w razie potrzeby, jak wyżej).
Uwaga: wszystkie określenia wg źródła, nie zamierzam dyskutować ich słuszności czy adekwatności.
Krzysztof Gerlach
P.S.
Przy moim wzroku nic nie widzę z tego skanu, więc jeśli powyższa notka na jego treść nie odpowiada, proszę go przepisać "drukowanymi"..
Grom

Panie Krzysztofie dziękuję za szybką odpowiedź. Przepisuję więc ze skanu.

1.VII.27 Zaokrętowanie na łódź podwodną "Curie" Rozkaz 5 (...) (słabo czytelny tekst prawodopodobnie skrótowa nazwa szkoły po francusku) No.119
Krzysztof Gerlach

Mój błąd - ten pierwszy Curie, francuskiej budowy, został skreślony z listy floty naprawdę 29.03.1928 (poprzednio źle przepisałem, przepraszam), sprzedany 26.11.1930. A więc informacja ze skanu jak najbardziej prawdopodobna. Jak już Pan mi ją w większości odczytał, to dochodzę do wniosku, że te dwa słowa na końcu, to po prostu "sous marin", czyli właśnie okręt podwodny.
Krzysztof Gerlach
Grom

Czyli funkcjonująca informacja o 1923 roku jako zezłomowaniu okrętu "Curie" jest zwykłą literówką.
Panie Krzysztofie:
Dziekuję bardzo serdecznie.
Może ktoś z Kolegów posiada zdjęcia tego okrętu ? Może ktoś posiada także zdjęcia okrętów "Maurice Callot" & byłego U - 79 służacego pod nazwą "Victor Reveille" ?
Krzysztof Gerlach

Mam zdjęcia dwóch innych jednostek typu Brumaire, do którego należał Curie z 1912, a mianowicie Montgolfier i Arago. Jeśli po długim czasie okaże się, ze nikt nie proponuje Panu zdjęć właściwego okrętu, to służę tymi – na zasadzie, że na bezrybiu i rak ryba.
Krzysztof Gerlach
Grom

Udało mi się znaleźć w internecie małe zdjęcie Maurice Callot wykonane w 1930 roku w Tulonie, ale pozostałych nie mam. :?
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

"Curie" to nic innego, tylko dość znany austro-węgierski "U 14", dowodzony przez Georga von Trappa. Zaraz poszukam ilustracji.

Stocznia: Chantiers Navals de Mourillon - Toulon
Stępka 1907, zwodowany 07.1912, w służbie 07.1913

Obrazek

Dane oryginalne: 407/544 t, 52.2×5.4×3.2 m, 12/8 kt, 520 hp, 1x 37mm, 1xII 450mm TT, 6x 450mm TC, 3+15 l.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

20.12.1914 zatonął u wejścia do Poli (akcja opisana np. w Csonkaretim, s. 41-42)
II 1915 podniesiony przez Austriaków i wcielony jako "U 14" (remont do VI 1915)
II 1916-III 1917 przebudowany
XI 1918 przejęty przez Jugo-Słowian, do zwrócenia Francji
VII 1919 przejęty przez Francuzów, ponownie w służbie jako "Curie" (oznaczenie taktyczne Q.87)

Dane po przebudowie (austriackie): 425/554 t, 13.5/7 kt, 840/610 hp, 1x 88mm, 1xII 450mm TT, 6x 450mm TC, 28 l.
Obrazek

U 14 (1917)
Obrazek

W razie czego mam więcej zdjęć U 14, i trochę francuskich bliźniaków "Curie" - ale raczej nic z okresu po I WŚ.
Obrazek
Grom

pothkan pisze:tylko dość znany austro-węgierski "U 14", dowodzony przez Georga von Trappa.
Zapytam z amerykańska. ;)
ObrazekObrazek
Tego Georga von Trappa ?

Zdjęcia i plany są fantastyczne i w zupełności wystarczające bardzo dziekuję. Poszukiwałem po jednym zdjęciu każdego z w/w okrętów. Nieśmiało zapytam czy wolno mi będzie wykorzystać je w artykule ?
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Tego, tego. A był jakiś inny?

A co do wykorzystania ilustracji: praw autorskich do nich nie posiadam (czego łatwo się domyślić :wink: ), toteż nie mam nic przeciwko. Rób z nimi co chcesz :-)

Mogę podać źródła w razie czego.
Obrazek
Wojchol

"Curie"

Post autor: Wojchol »

Mam dostęp do francuskiego źródła z porządnymi fotkami "Maurice'a Callota" i "Victora Reveille'a". Proszę o adres "emaliowy", to podrzucę skany.
Grom

Re: "Curie"

Wojchol pisze:Mam dostęp do francuskiego źródła z porządnymi fotkami "Maurice'a Callota" i "Victora Reveille'a". Proszę o adres "emaliowy", to podrzucę skany.
admin@warships.pl - dziękuję. No i pytanie takie samo jak do Kol. pothkana o możliwość wykorzystania.
pothkan pisze:Tego, tego. A był jakiś inny?

A co do wykorzystania ilustracji: praw autorskich do nich nie posiadam (czego łatwo się domyślić ), toteż nie mam nic przeciwko. Rób z nimi co chcesz

Mogę podać źródła w razie czego.
Bardzo poproszę i dzięki.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

G. Garier, L'odyssée technique et humaine du sous-marin en France, t. 2: Des Emeraude (1905-1906) au Charles Brun (1908-1933), bmw 1998.

G. Pawlik, L. Baumgartner, S.M. Unterseeboote: das K.u.K. Unterseebootswesen 1907-1918, Graz 1997.

A można spytać, o czym ten artykuł, i gdzie się ma ukazać :-) ?
Obrazek
retopa

Post autor: retopa »

O ile dobrze pamiętam, w czeskim Modelarzu był artykuł z planami o "ponorce Curie". Jak chcesz, to mogę poszukać i przesłać skany.
Grom

retopa pisze:O ile dobrze pamiętam, w czeskim Modelarzu był artykuł z planami o "ponorce Curie". Jak chcesz, to mogę poszukać i przesłać skany.
Dziekuję serdecznie, nie kłopocz się. To co otrzymałem wystarczy, aż nadto.
autorzy

Post autor: autorzy »

Grom pisze: 1.VII.27 Zaokrętowanie na łódź podwodną "Curie" Rozkaz 5 (...) (słabo czytelny tekst prawodopodobnie skrótowa nazwa szkoły po francusku) No.119
chyba: rozkaz 5. escadre sous-marines No. 119

Pzdr.
ODPOWIEDZ