Nowe książki i czasopisma (1)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Doszły w moje łapki również nowe rzeczy modelarskie :

Numer Specjalny czasopisma "MODELARSTWO OKRĘTOWE"
Obrazek

- Relacje i prezentacje nowości z dziedziny modelarstwa okrętowego (modele plastikowe, żywiczne, akcesoria i zestawy RC) zaprezentowanych podczas tegorocznych targów modelarskich Norymberga 2007,
- Targi Norymberga 2007 dla szkutników, czyli nowości z branży zestawów dla modelarzy-szkutników
- ORP "Garland" - malowanie i modele. Monografia malowania polskiego niszczyciela.
10 stron w tym 6 plansz barwnych ukazujących wszystkie kamuflaże, które posiadał ten okręt podczas służby pod polską banderą. Dokładny opis malowania (z podaniem numerów farb) i wydanych modeli.

- USS "Enterprise" CVN-65 w skali 1:350 . Fotoprezentacja modelu amerykańskiego lotniskowca atomowego USS "Enterprise" CVN-65 w skali 1:350, czyli garść porad, jak z dość przeciętnego zestawu Tamiya zbudować piękny model.
- 2 część cyklu "Poszukujemy planów modelarskich" - tym razem wszystko o japońskich planach Miyuki-Kai (ze spisem wszystkich dostepnych)
- Wywiad z Marcinem Kuźniarem, czołowym projektantem modeli kartonowych okrętów
- Wszystko o klasie "NS" w Polsce. Co to jest klasa "NS", jej podział oraz przybliżenie polskich realiów, czyli jeśli już zbudujemy model RC i chcemy nim popływać na zawodach, to jak to zrobić ...
- Wyniki, relacja i spostrzeżenia z Mistrzostw Polski klas "C" Wschowa 2007.

Model amerykańskiej kanonierki PGM-17 w skali 1:200.

Obrazek

Wycinankę dla dzieci z modelem kutra Straży Pożarnej

Dziesiąty numer czasopisma "MODELARSTWO OKRĘTOWE"

Obrazek

Plany modelarskie karaweli "PINTA", jednego z żaglowców floty Krzysztofa Kolumba w skali 1:100 i 1:50 wykreślone przez Damiana Zapałę.
- Opis, plany i grafikę 3D japońskiej czterorurowej wyrzutni torpedowej Typ 92

Obrazek

- Relacja z budowy rosyjskiego krążownika "AURORA" w skali 1:200
- 5 cz. cyklu "Flagi, bandery, proporce" - bandery Danii i Niemiec (wszystkie okresy)
- Planik (2 stronicowy) w skali 1:400 niemieckiego okrętu-bazy okrętów podwodnych "Saar" !!! Bardzo ciekawa i niezwykle oryginalna jednostka.
- Budowa modelu pływającego w oparciu o model kartonowy
- 8 część cyklu Andrzeja Brożyny "Mniej niż ..."
- Relacja z konkursu w Mosonmagyarovar
- SZKUTNICTWO: Maszty, reje, żagle i olinowanie cz. 3: Żagle

A poza tym nowości, recenzje, relacje i inne ciekawe artykuły
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Ukazał się nowy amerykański rocznik flot "Combat Fleets of the World". Tym razem po raz pierwszy nie ma numeracji rocznej (tj. 2007 rok) ale kolejny numer wydania 15. (15th). Tak jak Polmara o flocie ZSRR i USA.
Nadal wszystkie zdjęcia czarno-białe. Ale jak zawsze super :D
Awatar użytkownika
Baltic

Post autor: Baltic »

http://ksiegarnia.bellona.pl/index.php? ... 513&page=0

Myśle, że książka ciekawa. Czy ktoś już ją czytał, warto ją kupić?
MiKo
Admin FOW

Premiera na Pacyfiku. Tom 1
Elena Piereslegin, Siergiej Piereslegin

Obrazek

Wydawać by się mogło, że o wojnie na Pacyfiku napisano już wszystko… "Premiera na Pacyfiku" zadaje temu kłam… Nowatorskie spojrzenie na wojnę, niezwykła teatralna forma, kompleksowa charakterystyka stron, szokująca krytyka Zwycięzców, analiza psychologiczna Yamamoto - to tylko niektóre wątki kontrowersyjnej, ale jakże pasjonującej książki małżeństwa z Petersburga. Elena i Siergiej Piereslegin - małżeństwo z Petersburga. Absolwenci Leningradzkiego Uniwersytetu Państwowego: Elena - psychologii i cybernetyki, Siergiej - wydziału fizyki. Siergiej jest autorem wielu opracowań historycznych, s/f, socjologicznych. Laureat wielu nagród, m.in. "Interpresskon" i "Brązowej Muszli". To ich pierwsza wspólna książka.

Tom 2
Obrazek

Ze strony EMPiKu
http://katalog.empik.com/autor/Siergiej-Piereslegin

Czy ktoś to już przeglądał? Ciekaw jestem temu nowemu spojrzeniu, oj ciekaw.
Mephi

Post autor: Mephi »

Witam,
książki, niestety, nie znam, ale tytuł brzmi niezwykle oryginalnie... Premiera na Pacyfiku... Myślę, myślę - i nie mogę się domyślić, o jakiej to premierze mowa. Jeśli ów tytuł jest efektem inwencji tłumacza, źle to wróży tej książce ;)
MiKo
Admin FOW

Miałem ochotę ją wczoraj kupić ale kolega Dakoblue tak mi wczoraj powiedział: "chcesz kupić ksiażkę o okrętach co to ja kobita napisała?" (i tu nastąpił wymowny gest...)

Poza tym nie ma żadnych map schematów diagramów....
MiKo
Admin FOW

Nowe MSiO

Obrazek

WSPÓŁCZESNE OKRĘTY WOJENNE ŚWIATA: Od Västergötlanda do Södermanlanda, czyli szwedzka recepta na nowoczesność.

UZBROJENIE I WYPOSAŻENIE MORSKIE: Ciężka torpeda Saab Bofors Underwater Systems Tp 62.

Patrolowce dla Indonezji ze Stoczni Marynarki Wojennej.

Planowanie wojenne PMW w końcu lat trzydziestych XX wieku.

Yamato w oczach amerykańskiego wywiadu marynarki.

SŁYNNE ZATOPIENIA, Koniec "Rajdera F"

Radziecki eksperymentalny niszczyciel projektu 45 - Opytnyj

Pierwszy włoski drednot - Dante Alighieri

Przedsiębiorstwo stoczniowe F. Schichau

Zostało po małych flotach

MORSKIE POCZTÓWKI: Transatlantyki spod biało-czerwonej.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

MiKo pisze:Nowe MSiO

Obrazek

WSPÓŁCZESNE OKRĘTY WOJENNE ŚWIATA: Od Västergötlanda do Södermanlanda, czyli szwedzka recepta na nowoczesność.
UZBROJENIE I WYPOSAŻENIE MORSKIE: Ciężka torpeda Saab Bofors Underwater Systems Tp 62.
Patrolowce dla Indonezji ze Stoczni Marynarki Wojennej.
Planowanie wojenne PMW w końcu lat trzydziestych XX wieku.
Yamato w oczach amerykańskiego wywiadu marynarki.
SŁYNNE ZATOPIENIA, Koniec "Rajdera F"
Radziecki eksperymentalny niszczyciel projektu 45 - Opytnyj
Pierwszy włoski drednot - Dante Alighieri
Przedsiębiorstwo stoczniowe F. Schichau
Zostało po małych flotach
MORSKIE POCZTÓWKI: Transatlantyki spod biało-czerwonej.
Ooo czyżby w końcu po 2 latach wypuścili artykuł Xeno?! :D
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
MiKo
Admin FOW

Nie tylko jemu ;)

Wielki ruch zapanował w MSiO....
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

crolick pisze:Ooo czyżby w końcu po 2 latach wypuścili artykuł Xeno?! :D
Tak, ale na okładce jest zapowiadany jako Planowanie wojenne PMW 1936-1942, tytuł cokolwiek nietrafny :klotnia: . A i w środku stwierdzenie, że artykuł jest oparty na odnalezionym (?!) przez Autora dokumencie jest po prostu śmieszne :rotfl: .
Ale artykuł jest w porządku, choć aż się prosi o rozszerzenie niektórych informacji i z nie wszystkimi wnioskami (przede wszystkim ekonomicznymi) się zgadzam.
JB
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

W oryginalne tytuł brzmi:
Planowanie wojenne:
Cele operacyjne Polskiej Marynarki Wojennej w wojnie na Bałtyku 1936–1942

Natomiast z tym odnalezieniem to inwencja samego autora który pisał:
Artykuł oparty jest na dokumencie pt. „Sześcioletni plan rozbudowy floty” odnalezionym w Centralnym Archiwum Wojskowym. Niebawem ukaże się książka dokładniej prezentująca założenia i realizację planu
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
MiKo
Admin FOW

MiKo pisze:Premiera na Pacyfiku.
Elena Piereslegin, Siergiej Piereslegin
Przeglądałem tę książkę i raczej nie zachęciła mnie do kupna.

Bibliografia w przewarzajacej części rosyjska plus kilka starych pozycji zachodnich.

Nie jest to książka o bitwach, okrętach, dowódcach tylko jakieś szerokie spojrzenie na całość zagadnienia. Przejrzałem zaledwie kilkanaście stron więc nie wiem o co w niej dokładnie chodzi. We wstępie autorzy sami przyznają o umieszczeniu elementów s/f w swojej pracy...

Co do samych spraw okrętowych to pokutują wszystkie stare błędy jakie udało mi się sprawdzić.
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

JB pisze: A i w środku stwierdzenie, że artykuł jest oparty na odnalezionym (?!) przez Autora dokumencie jest po prostu śmieszne :rotfl: .
Dziś rano zakupiłem gazetkę i otwierając w kiosku o mało nie pozamiatałem brodą posadzki. Ponieważ nie zdążyłem jeszcze przeczytać to nie pokuszę się o ocenę. Niemniej ów akapit spowodował, że zaczałem się zastanawiać czy na przełomie wieków w CAW nie zaczał działać jakiś złośliwy chochlik ukrywający to co już widziałem?
Szczerze mówiąc całkiem poważnie chciałem zapytać Autora czy może zapis ten nie tyczy się odnalezienia tego z rozdziałów, który rzuciłby światło na wiele spraw?

Ponadto, choć jedynie przekartkowałem to rzuciło mi się w oczy zdjęcie "Erebusa" i podpis pod nim. I tu też całkiem poważne pytanie: Skąd pomysł, że własnie konkretnie o "Erebusa" poproszono Admiralicję? Z tego co mi wiadomo KMW nie bardzo zorientowane było w "monitorowej" sytuacji Royal Navy.

Jeżeli to możliwe to bardzo uprzejmie poproszę o wyjaśnienie nurtujących mnie wątpliwości. Odpowiedź o "skrócie myślowym" uznam raczej za niesatysfakcjonującą.

Pozdrawiam,
Marmik

PS
W wolnej chwili oddam się lekturze i dorzucę coś jeszcze (o ile będzie co dorzucać).
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
jabu

Post autor: jabu »

Mephi pisze:Witam,
książki, niestety, nie znam, ale tytuł brzmi niezwykle oryginalnie... Premiera na Pacyfiku... Myślę, myślę - i nie mogę się domyślić, o jakiej to premierze mowa. Jeśli ów tytuł jest efektem inwencji tłumacza, źle to wróży tej książce ;)
Witam,
dzięki Miko zorientowałem się, że już ktoś poruszył temat powyższej książki. Jak ktoś chce znać moją opinię to parę uwag poświęconych w/w pozycji zalogowałem poniżej:

http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php ... sc&start=0

Pozdrawiam,
jabu
shigure

Post autor: shigure »

Zakupiłem :?
Czy dobrze ulokowałem te 100 zł.?
Dotarłem do 80 strony i do tej pory opis układów politycznych przeplatanych danymi na temat Pacyfiku,wysp itd.oraz historii USA i Japonii pisanych nieco dziwnym "teatralnym" językiem ( w końcu teatr i Premiera na Pacyfiku :lol: ).
Przejrzałem pobieżnie część drugą która w sklepie zafoliowana była i chyba więcej jest tam "monologów wewnętrznych" dowódców niż opisu działań ale ...
Andrzej Ryba w przedmowie ksiżkę zachwala bardzo ale mam już mieszane uczucia czy słusznie.
MiKo
Admin FOW

Nowe Militaria:

Militaria XX Wieku - WYDANIE SPECJALNE - nr 2

Obrazek

Narzędzia Blitzkriegu
Junkers Ju 87 Stuka bombowiec wojny błyskawicznej 4
Junkers Ju 52/3m "dzielna ciotka Ju" 8
Czołgi, podstawowe narzędzie Blitzkriegu 12
Tajna broń Göringa 50

Norwegia 1940