...Generalnie to, że merytoryczne dyskusja "umarła" tu na FOW i została zastąpiona emocjonalnymi pyskówkami, jest w dużej mierze "zasługą" kolegi radara. Historia ORP Orzeł we wrześniu, została moim zdaniem w 90% - 95% wyjaśniona w oparciu o wiarygodne źródła, w tej chwili jest spisywana przez Groma, mnie i chyba kolegę crolicka (jako część większej całości jak przypuszczam)... pyskówki z dyletantami nie mają już dziś większego sensu, potrzeba jedynie trochę cierpliwości.
Szanowni Koledzy !
Pozwalam sobie zabrac glos w tej jakze ciekawej sprawie. Dyskusja nie umarla ale schodzi raczej do podziemia. Faktem jest, ze pojawia sie duzo emocjonalnych wypowiedzi. Tak wiec goraco, goraco. Osobiscie uwazam, ze swiadzcy to o zainteresowaniu historia Polski. Tyle, ze problem tkwi w tym kiedy, przez kogo i jak spisana. Chyba wszyscy sie zgodza z teza, ze bez dokumentow to mozna debatowac o UFO. Kolega Grom doskonale wie - jakis czas temu wymienialismy poglady - ze mialem "watpliwosci" co do sprawy Orla i kom. Kloczkowskiego. Jednak czekam w nadzieji, ze sie doczekam publikacji materialow zrodlowych. Jak pokazuje zycie mimo posiadania dokumentow przez MMW - z tej strony cisza. Pozostaje liczyc na pasjonatow tematow i tu wlasnie sedno mego "glosu". Idac w slad za kol. fdt moze dla dobra sprawy pojawi sie przyblizony termin i prognozy co od publikacji. Po ich lekturze kazdy bedzie mogl wyciagnac wnioski bez zbednych "wycieczek osobistych", fantazji itp. To w mysl zasady, ze z faktami sie nie dyskutuje !!!
I chyba tak niewiele uczyni wiele. Jestem swiadom, ze nikt nie chce czekac ... ale sam probowalem przeczytac wszystko od poczatku i jest to raczej zly pomysl - duzo czasu, zawilosci, meandry dyskusji itp itd.
Mozna mi zarzucic, ze nic odkrywczego nie proponuje ale ... chocby w kwesti poszukiwan Orla tez niby nic nie bylo do zaproponowania a jednak sie dzieje...

pozdrawiam
ps pamietajmy, ze obojetnie w ktora strone skieruje sie dyskusja, winien, nie, powinien, nie - powinnismy szanowac dobra osob, ktore juz nie zyja i chocby w 1%, uczynili to dla Polski, jest to faktem i my dzis mamy z tego pozytek (nie dyskutujmy prosze czy duzy czy maly). Ostatecznego wyroku nie ma i czy bedzie ???