Polskie holowniki (produkcji ZSRR itp.)
-
Adam
Polskie holowniki (produkcji ZSRR itp.)
W latach 70. do polskich portów trafiło kilka holowników radzieckiej produkcji. Większość należała do jednego typu, w dość rzadko spotykanej w naszych portach konfiguracji dwuśrubowej. Dwa mają pędniki Voith Schneidera.
Szukam wszelkich informacji na temat tych holowników, szczególnie ile, kiedy i gdzie trafiło i jakie były ich oznaczenia stoczniowe, ew. krajowe.
Na chwilę obecną sytuacja wygląda tak:
Typ "podstawowy":
Mocny - Szczecin (ZUŻ)
Pyton - Świnoujście (Morska Stocznia Remontowa)
Mars - Gdynia (WUŻ)
Gladiator - Szczecin, (ZUŻ) -sprzedany, złomowany??
Minotaur - Świnoujście (Port-Hol) - w ub roku sprzedany, złomowany?
"Modyfikacje":
Hermes - Szczecin, (ZUŻ) - wyższa nadbudówka
Wulkan - Szczecin, (ZUŻ) - mniejszy, sprzedany do Rosji, pływa jako Vulkan
Z pędnikami Voith - Schneidera
Słoń - Gdańsk (WUŻ)
Bóbr - Gdańsk (WUŻ)
Prawdopodobnie tych holowników było więcej, dość szybko były wycofywane, bo były słabe i paliwożerne. Szczecińskie miały wymienione silniki, nie wiem jak trójmiejskie.
Próbuje obecnie w "ogarnąć" aktualna flotę polskich holowników, więc zapewne będę w najbliższym czasie zadawał kolejne pytania ;)
Polskie konstrukcje do H-800 są pięknie zebrane kilka stron wcześniej, ale będę potrzebował takiego opracowania "dalej" od H-900 do H-2500, a także B-65 (Goliat w Szczecinie i Samson w Świnoujściu).
Szukam wszelkich informacji na temat tych holowników, szczególnie ile, kiedy i gdzie trafiło i jakie były ich oznaczenia stoczniowe, ew. krajowe.
Na chwilę obecną sytuacja wygląda tak:
Typ "podstawowy":
Mocny - Szczecin (ZUŻ)
Pyton - Świnoujście (Morska Stocznia Remontowa)
Mars - Gdynia (WUŻ)
Gladiator - Szczecin, (ZUŻ) -sprzedany, złomowany??
Minotaur - Świnoujście (Port-Hol) - w ub roku sprzedany, złomowany?
"Modyfikacje":
Hermes - Szczecin, (ZUŻ) - wyższa nadbudówka
Wulkan - Szczecin, (ZUŻ) - mniejszy, sprzedany do Rosji, pływa jako Vulkan
Z pędnikami Voith - Schneidera
Słoń - Gdańsk (WUŻ)
Bóbr - Gdańsk (WUŻ)
Prawdopodobnie tych holowników było więcej, dość szybko były wycofywane, bo były słabe i paliwożerne. Szczecińskie miały wymienione silniki, nie wiem jak trójmiejskie.
Próbuje obecnie w "ogarnąć" aktualna flotę polskich holowników, więc zapewne będę w najbliższym czasie zadawał kolejne pytania ;)
Polskie konstrukcje do H-800 są pięknie zebrane kilka stron wcześniej, ale będę potrzebował takiego opracowania "dalej" od H-900 do H-2500, a także B-65 (Goliat w Szczecinie i Samson w Świnoujściu).
- polsteam
- Kontakt:
-
Adam
Planuję zrobienie aktualnej listy flot polskich firm holowniczych, ukaże się to pewnie w Naszym Morzu, jako kontynuacja opisu flot poszczególnych armatorów. Myślę, że uda mi się też zrobić szersze opracowanie, bardziej "shiploverskie", ale to jeszcze wymaga czasu. W sumie nie ma problemu z aktualnym stanem, ale brakuje mi podstaw "historycznych",a bez tego to kiepsko wyjdzie.pothkan pisze:Masz może zamiar taką kompilację gdzieś później udostępnić :-o ?
Kontynuując pytania - czy może ktoś wie, lub wie gdzie szukać informacji o holownikach B-65. Dokładnie - ile ich zbudowano? Czy tylko trzy dla MW (B-65/DZ) czy były też jakieś budowane na rynek cywilny? Co stało się z wycofanym w 1993 H-19?
Z obecnie pływających, handlowych - świnoujski Samson wygląda dokładnie jak B-65, a szczeciński Goliat podobnie, choć ma zmienioną (ściętą?) nadbudówkę, być może jest to efekt odbudowy po jego zatonięciu w 1982.
Goliat
-
M.Szymański
>Planuję zrobienie aktualnej listy flot polskich firm holowniczych
Może "załapią się" na Twoją listę nowe nabutki WUŻów w Gdańsku i Gdyni
Do końca kwietnia GSR powinna oddać do eksploatacji CENTAURA II dla Gdyni, ta stocznia ma również zbudować (podobno do końca roku - tego roku) holownik dla WUŻ Gdańsk
Pozdrawiam
Może "załapią się" na Twoją listę nowe nabutki WUŻów w Gdańsku i Gdyni
Do końca kwietnia GSR powinna oddać do eksploatacji CENTAURA II dla Gdyni, ta stocznia ma również zbudować (podobno do końca roku - tego roku) holownik dla WUŻ Gdańsk
Pozdrawiam
są w ojczyźnie rachunki krzywd a obca ręka ich nie przekreśli
-
Jarek C.
Moim zdaniem nie było projektu B-65/DZ tylko B65 ponieważ:Adam pisze:Kontynuując pytania - czy może ktoś wie, lub wie gdzie szukać informacji o holownikach B-65. Dokładnie - ile ich zbudowano? Czy tylko trzy dla MW (B-65/DZ) czy były też jakieś budowane na rynek cywilny? Co stało się z wycofanym w 1993 H-19?
Z obecnie pływających, handlowych - świnoujski Samson wygląda dokładnie jak B-65, a szczeciński Goliat podobnie, choć ma zmienioną (ściętą?) nadbudówkę, być może jest to efekt odbudowy po jego zatonięciu w 1982. Goliat
- DZ moim zdaniem wzieto z tabliczki rysunkowej z Dokumentacji Zdawczej (właśnie DZ);
- nie wiem czemu uparcie w Polsce pisze sie B-123 zamiast prawidłowo B123 (nie ma tam "-").
Również chciałbym uzupełnić iż:
- Goliat to B66/1, a Samson to B66/2;
- "H-19" został sprzedany i w czerwcu 1995 roku opuścił Gdynię jako "Slop-4" bandery honduraskiej.
-
Adam
Dzięki. Nie wiem dlaczego, ale zawsze byłem przekonany, że to też B65. Różnice chyba nie były duże? Czy były jeszcze inne jednostki B66, czy tylko te dwa?Jarek C. pisze: Również chciałbym uzupełnić iż:
- Goliat to B66/1, a Samson to B66/2;
-
Swoją drogą, czy istnieje zestawienie oznaczeń typów statków budowanych w Polsce, choćby tylko "szkieletowe"? Chodzi głównie o mniejsze jednostki i krótsze serie budowane poza "dużymi" stoczniami, bo oczywiście sporo jest takich opracowań dla np. Stoczni Szczecińskiej.
Świetną robotę w stosunku do statków handlowych zrobił kiedyś Krzysztof Jureczko, niestety jego strona już od dawna nie działa i chyba nigdzie się nie odrodziła. Może ktoś ją zapisał (ja niestety się spóźniłem).
- JB
Dane projektu B66 (według prospektu Shipbuilding Industry in Poland 1964/1965): L(całk) = 31,85 m, L(pp) = 28,64 m, B = 8,40 m, H = 4,37 m, T = 3,54 m, silnik Sulzer 5TD48 o mocy 1500 KM przy 225 obr/min, v = 12,5 w, zasięg - 2000 Mm, uciąg - 17,5 t (v=0), 10,3 t (v=8), dzienne zużycie paliwa - 3,3 tony, 2 generatory o mocy po 100 kW, załoga - 14 osób.
JB
JB
Ostatnio zmieniony 2007-04-03, 08:38 przez JB, łącznie zmieniany 1 raz.
- JB
- JB
Jarku, we wspomnianym wyżej prospekcie oznaczenia projektów są pisane raz np. B66, a w innym miejscu B-66.Jarek C. pisze:...Moim zdaniem nie było projektu B-65/DZ tylko B65 ponieważ:
- DZ moim zdaniem wzieto z tabliczki rysunkowej z Dokumentacji Zdawczej (właśnie DZ);
- nie wiem czemu uparcie w Polsce pisze sie B-123 zamiast prawidłowo B123 (nie ma tam "-")...
JB
-
Adam
B66 - bez spacji? OK, przyjmuje to za regułę, choć zawsze używałem "z myślnikiem" - bo ładniej wygląda ;)
Pytanie jeszcze do holowników rosyjskich - gdzie można szukać genezy tego zakupu, kto kupił, kto rozdzielał pomiędzy firmy holownicze? Czy w ogóle ukazało się kiedykolwiek takie zestawienie/opracowanie? Inaczej - czy jest czego szukać? Czy też trzeba by zacząć "grzebać" w archiwach?
I jeszcze jedno pytanie - Bodo - od kiedy jest w PRCiP?, kto i kiedy go zbudował + inne dane...
Pytanie jeszcze do holowników rosyjskich - gdzie można szukać genezy tego zakupu, kto kupił, kto rozdzielał pomiędzy firmy holownicze? Czy w ogóle ukazało się kiedykolwiek takie zestawienie/opracowanie? Inaczej - czy jest czego szukać? Czy też trzeba by zacząć "grzebać" w archiwach?
I jeszcze jedno pytanie - Bodo - od kiedy jest w PRCiP?, kto i kiedy go zbudował + inne dane...
-
M.Szymański
>I jeszcze jedno pytanie - Bodo - >od kiedy jest w PRCiP?, kto i kiedy go zbudował + inne dane...[/quote]
Chyba od przełmu 94/95
Trochę danych:
rok budowy: 1976/przebudowy: 1986
stocznia: Fr. Fassmer Co. Schiffs. & Bootswerft - Motzen - Niemcy
brutto/netto/dwt:34/10/6,77
L/B/H/T 14,18/4,20/2,25/1,15
silnik :MAN, typ D2530 ME, moc 177 kW
napęd : pędnik azymutalny Schottela
prędkość 7 węzłów
Chyba od przełmu 94/95
Trochę danych:
rok budowy: 1976/przebudowy: 1986