Tak jeszcze jedno odnośnie rozplanowania dziobowych wież na Provinces. Nie neguję ich ostatecznej wersji, bo rysunki które do nie dawna uważałem za nie złe w świetle wyjaśnień zamieszczonych tu przez tellera mocno się zdeaktualizowały. Ale jak zwykle jest jakieś ale.
Z tego co wiem to w Richelieu i Dunkierce pomiędzy dziobowymi wieżami umieszczone były spalinowe generatory prądotwórcze. Nie wiem jak to jest pod względem mechanicznym i wytrzymałościowym, ale pod względem elektrycznym było to wręcz idealne miejsce. Blisko do największych odbiorników - czyli wierz, co skraca przewody czyli spadki napięcia, ponadto niemalże eliminuje możliwość uszkodzenia samych tras kablowych. Przy takiej bliskości pomiędzy generatorem a wieżą o napędzie elektrycznym coś co by uszkodziło kable musiało też uszkodzić samą wieżę ( czy jej mechanizmy ) i/lub generator. Ponadto generatory awaryjne dobrze było umieścić w cytadeli pancernej - bo po co nam obłożona "nie przebijalnym pancerzem" artyleria, która co prawda pozostanie nie tknięta, ale stanie z powodu braku prądu. Tak ułożenie generatorów w tym miejscu było nie głupim posunięciem i nie musiało wynikać tylko i wyłącznie z chęci nie marnowania miejsca pomiędzy wieżami, które i tak planowano rozsunąć. Nie wiem jak miał wyglądać następca Gascogne, ale rozsunięcie dziobowych wież na nim MIAŁO sens.
Tak na marginesie to kiedy teller wyda swoją monografię? Błagam, ze względu choć by na czytelników forum, ja tu jestem od paru dni i już nie mogę się doczekać, a co z tymi którzy są tu dłużej? Nie ładnie tak się znęcać
Jeszcze uwaga odnośnie konieczności przejścia na wieże 3 działowe.
Podobno Francuzi planowali przejście w przyszłości na działa 406mm ( swoją drogą ciekawe, czy działa te miały by faktycznie 406 mm czy raczej jak w japonii 410, ale mniejsza o to ).
Budowanie pancerników uzbrojonych w działa 406 mm wcale nie oznacza konieczności budowy wież maksymalnie 3 działowych. Rosjanie w 1914 czy 1915 roku chyba zatwierdzili do budowy ( a na pewno zaprojektowali ) eskadrę okrętów uzbrojonych w trzy czterolufowe wieże kal 406mm. Co ciekawe miały one ogólne założenia podobne do wież Dunkierki - dwie półwieże każda z jednym mechanizmem podnoszenia dla dwóch armat. Obie półwieże oddzielone ścianką w środku wieży. Jeśli coś było możliwe w 1914 czy 1916 roku w carskiej rosji to chyba było by też możliwe w 1942 czy 43 roku we francji? ( bo w końcu kiedy by budowano następcę priovinces? )
Tak, wiem o ograniczeniach w wydajności budowy ciężkich dział itp, chcę tylko zanegować milcząco przyjętą tezę o niemożliwości skonstruowania czterolufowej wierzy z działami 406mm.
I na koniec, kiedy będzie ta monografia Richelieu?........
Bo się rozpukjnę