Utworzenie działów na nowym FOW

czyli sprawy związane z administracją i działaniem forum...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

pothkan pisze:Moim zdaniem, propozycja Ksena właściwie nic nie zmienia. Podstawową kwestią jest ROZBICIE głównego działu (nowe FOW), bo jego obecna konstrukcja, niestety zniechęca i odstrasza. Bez tego nie ma co się zabierać do reformy.
Widzisz, to nie tak, FOW powstał jako NowyFOW właśnie, a cała reszta, to dodatki do niego.
Preśledź pierwszze wątki w Psycholach, to odczytasz rozwoj FOW.

Moja propozycja jest przeciw ROZBICIU głownego działu, bo nie rozbija się tego, co decyduje o istocie rzeczy!

Większość z Fowowiczw śledzi właśnie "Nowy FOW" i stamtąd zaczynają się wszelkie dyskusje. Czasem przenosi się je do innych działow, ale chyba nigdy - z innych działow do "Nowego FOW".

Jego rozbicie może być poważnym ciosem dla integralności FOW - nawet rozbicie na dział flot obcych i PMW (co jest jednak konieczne).

Więc raz jeszcze: nie chodzi o modernizację (Bo nie modernizuje się tego co działa), tylko o uporządkowanie: zmniejszenie ilości subforow, połączenie tych rzadko używanych, selekcję tematow.

Nowe FOW działa perfekcyjnie w takim kształcie, jakim jest.

Pozdrawiam
Ksenofont
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Ksenofont pisze:...
Moja propozycja jest przeciw ROZBICIU głownego działu, bo nie rozbija się tego, co decyduje o istocie rzeczy!

Większość z Fowowiczw śledzi właśnie "Nowy FOW" i stamtąd zaczynają się wszelkie dyskusje. Czasem przenosi się je do innych działow, ale chyba nigdy - z innych działow do "Nowego FOW".

Jego rozbicie może być poważnym ciosem dla integralności FOW - nawet rozbicie na dział flot obcych i PMW (co jest jednak konieczne)...
Nowe FOW działa perfekcyjnie w takim kształcie, jakim jest.
Jestem za wydzieleniem z nowego FOW działu Polska Marynarka Wojenna z jednoczesnym zlikwidowaniem (tzn. przeniesieniem postów) anglojęzycznej wersji o polskiej marynarce. Może zrobimy ankietę na ten temat?
JB
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

JB pisze:Jestem za wydzieleniem z nowego FOW działu Polska Marynarka Wojenna z jednoczesnym zlikwidowaniem (tzn. przeniesieniem postów) anglojęzycznej wersji o polskiej marynarce. Może zrobimy ankietę na ten temat?
JB
No ja jestem ZA wszystkiemi czterema łapami, ale już dawno to postulowano i dupa blada. Widać OberSzef ma za mało czasu albo chęci :P
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

A ja jestem dodatkowo za usunięciem tej angielskiej części, bo tam i tak nikt nie pisze.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

JB pisze:
Ksenofont pisze:...
Jestem za wydzieleniem z nowego FOW działu Polska Marynarka Wojenna z jednoczesnym zlikwidowaniem (tzn. przeniesieniem postów) anglojęzycznej wersji o polskiej marynarce. Może zrobimy ankietę na ten temat?
JB
Bardzo proszę nie cytować mnie z dala od kontekstu.
Też jestem za wydzieleniem działu PMW.
kontekst pisze:
FOW - Forum Okrętów Wojennych

1.Sprawy Flot
- Floty i okręty wojenne świata (obecne "nowe FOW")
- Polska Marynarka Wojenna (obecny "O.R.P. Orzeł")
- Marynarka handlowa i katastrofy
- Forum marynistyki, źródeł i opracowań historycznych
- Poszukuję, kupię, sprzedam, zamienię
- Spis flot II wojny światowej

2. Lotnictwo i Wojska Lądowe
- Forum Lotnictwa
- Forum Wojsk Lądowych

3. Maritime Discussion Board

- General Discussion about Navies, especially about Polish Navy (z trzech istniejących, obecnie bierze pod uwagę także floty handlowe)

4. Parostatek
- Administracja
- Sympozja i colloquia FOW
- Stowarzyszenie "Lastadia"
- Biblioteka FOW
- Psychole
P.S. W angielskiej części nikt nie pisze, ale gdyby chciał, to by mógł.
Zostawmy, jako symbol naszej otwartości na tych, którzy używają barbarzyńskich języków.

X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

ale Parostatek rozbudowałeś :-D
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
Zelint

Post autor: Zelint »

Obiecałem sobie, że już nie będę pisał w tym temacie, ale niech tam. A może zrobić tak:

kategoria FOW
Polska Marynarka Wojenna (dotychczasowy dział ORP „Orzeł” plus przeniesione z Nowego FOW)
Floty i okręty wojenne świata do roku 1945 (wydzielone z Nowego FOW)
Floty i okręty wojenne świata po roku 1945 (wydzielone z Nowego FOW)
Spis flot II wojny światowej
Statki handlowe, pasażerskie i inne cywilne (jak dotychczas plus forum katastrof)
Opracowania i źródła
Marynistyka
Maritime Discussion Board

kategoria Lotnictwo i Wojska Lądowe
Lotnictwo
Wojska Lądowe

kategoria Parostatek:
Administracja
Biblioteka i sympozja FOW
Poszukuję, kupię, sprzedam, zamienię...
Stowarzyszenie "Lastadia"
Psychole

Łącznie marynistyki ze źródłami i opracowaniami historycznymi będzie łączeniem trochę na siłę. To już lepiej połączyć opracowania i źródła z poszukuję, kupię, sprzedam, zamienię bo w obu tych działach są bardzo podobne dane.

Podobnie jak Ksenofont i Pothkan jestem za zlikwidowaniem (czy podziałem) forum katastrof. Wiem, że tradycja, że zawsze było, ale tam jest mało tematów, a można o tym pisać w częściach dotyczących odpowiednich statków czy okrętów.

Część angielskojęzyczna jest niewypałem. Jak już musi być to niech to będzie jeden dział...

I na koniec. Byłbym za utworzeniem jeszcze trzeciej części pt. Floty i okręty wojenne do roku 1906 (epoki żagli i pary), ale nie jestem pewien czy byłoby tam dość dużo tematów...
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Rozmawialiśmy trochę o tym na ostatnim spotkaniu. Zgodnie z sugestią JB na początek utworzę forum PMW, gdzie przeniesie się tematy z nowego FOW. Zawsze najtrudniej zacząć...

Nie bardzo wiem czo z robić z Orłem. Wszyscy uznali, że forum jest już jakby martwe, jednak zawarte w nim tematy sa ogromnym zasobem róznych informacji i szkoda by to zniknęło. Wmieszanie wątków z Orła do nowego forum PMW chyba nie jest dobrym pomysłem bo utraci to spójność. Bardziej podoba mi się pomysł utworzenia nowej kategorii PMW a w nim ogólnego forum PMW, forum O.R.P. Orzeł i ewentualnie jakies inne w miarę pojawiania się potrzeb.
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Myślę, że należy działać robiąc małe kroki, rewolucja może tylko zaszkodzić FOW. Zróbmy kategorię Polska Marynarka Wojenna, a w nim podfora: Polska Marynarka Wojenna oraz O.R.P. Orzeł i 2 podfora anglojęzyczne: Polish Navy 1939-1945 oraz Ships of Polish Navy. Można też pomyśleć o podforum w tej kategorii o tytule: Jednostki pływające polskich instytucji paramilitarnych, w którym możnaby dyskutować o jednostkach Straży Celnej, Straży Granicznej, WOP oraz milicji lub policji i innych podobnych instytucji.
JB
MiKo
Admin FOW

Moim mottem jak najmniej forumów - postuluję zrobić jedno angielskojęzyczne w PMW.

Co do paramilitarnych wraz z zapotrzebowaniem bedzie można dodać.
MiKo
Admin FOW

Trzeba działać. Powstała już nowa kategoria. Za przenoszenie postów z nowego FOW do PMW odpowiedzialni są Zelint i pothkan (bo sie zgodzili podobno na tę niewdzięczną funkcję).

Komentarze (zmiana opisów forumów i tak dalej) do przedyskutowania. Z tym, że nie chciałbym już brnąć w stronę roztrząsania podziałów na lata czy tonaże...
Awatar użytkownika
Zelint

Post autor: Zelint »

Tylko mam uwagę by nie przesuwać tematów pozostawiając odnośniki na starym dziale, bo to bez sensu. Wtedy tamte tematy nadal masz w FOW i nie ma żadnego zmniejszenia ilości tematów...
MiKo
Admin FOW

OKI to było tylko na próbę. Już się nie wtrącam ;)
PawBur

Post autor: PawBur »

Według mnie trochę dziwnie teraz wygląda:
Ships of Polish Navy w Polska Marynarka Wojenna
Polish Navy 1939-1945 w Warship Discussion Board
MiKo
Admin FOW

Według mnie to do przesunięcia (tam są wszystkie tematy o PMW) i likwidacji. Zostanie tylko jedno ogólne.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Anośmy się zgodzili. Funkcja nawet przyjemna (bo nikt nas nie popędza), bo można stare tematy poznać.

W każdym razie: Zelint już większość roboty zrobił, teraz prowadzimy (po trochu i dość powolnie) 'prace wykończeniowe'.

Tak że proszę się nie dziwić, jak coś nagle wyskoczy gdzie indziej, albo pojawi się przyklejone (choć trzęsienia ziemi już raczej nie będzie). :)

Aha, postulowałbym wydzielenie w tej chwili jeszcze jednego forum: Aktualności (bo jest wiele tematów "bieżących", np. niemiecki niszczyciel min na skałach, czy atak na Hajfę), które conieco zapychają "nowe FOW".
Obrazek
ODPOWIEDZ