Ragozd prędkość B po starciu też spadła - do 28 w. bodajże więc urywanie się nie byłoby już tak proste.ragozd pisze:Zawsze mi sie wydawało że półsalwa to minimum 4 działa, nie jedno
Po zatopieniu Hooda nie mieli brytyjczycy już okrętu, od którego Bismarck nie mógłby się oderwać gdyby chciał. Co prawda jego postępowanie było zgodne z dyrektywą - ale ta właśnie dyrektywa o dziwo przyczyniła się do strat pancerników
uzbrojenie Bismarcka, a Nelsona
Czy raport z 9 patrolu USS Cavalla jest źródłem? Piszą o tam o uszkodzeniu lotniskowca typu Shokaku. Co jak wiemy jest bzdurą - taki "głupi" komentarz dowódcy. Mi się wydaje, że tak bo piszą też mnóstwo rzeczy prawdziwych na przykład odczytaną z logu prędkość o godzinie takiej i takiej.Hubert pisze: Cały czas odnosiłem wrażenie, że to ja kwestionowałem wartość wspomnianego filmu jako źródła. CIA zaś wprowadził go do dyskusji w jakimś celu (ten cel nie do końca jest dla mnie jasny....).
Ale ponieważ jak widzę zgadzasz się z moją oceną wartości wspomnianego źródła, więc nie będę się czepiał![]()
Ale np. artykuł Blancharda do NYT o 9 patrolu jest dla mnie już źródłem drugorzędnym.
Czy zdjęcie nie jest źródłem? Dla mnie tak. Czy dokument z setkami oryginalnych zdjęć i "głupim" komentarzem nie jest źródłem? Dla mnie tak.
"He felt it was wiser to regroup and live to fight another day" Następnego dnia znów był pełnosprawnyPawBur pisze: Piszesz że uważasz że PoW był pełnosprawnym BB Royal Navy a w tym opisie, który podajesz stoi co innego.
Na początku było słowo!
Koncentracja słów - Informacja
Koncentracja informacji - Energia
Koncentracja energii - Materia
Informacja + Energia + Materia = Życie
Slowo to życie!
Używaj Słów ostrożnie, gdyż mogą zabić!
Slowo to życie!
Tak to możemy bardzo długo (to też z twojego fragmentu):the ship was clearly not in fighting condition due to her MECHANICAL PROBLEMS and shell damage. The crew was still a bit "green" and needed more time to get used to the ship and each otherradarro pisze:"He felt it was wiser to regroup and live to fight another day" Następnego dnia znów był pełnosprawnyPawBur pisze: Piszesz że uważasz że PoW był pełnosprawnym BB Royal Navy a w tym opisie, który podajesz stoi co innego.
Więc zostańmy przy tym: B jednego zatopił, drugiego pogonił. Na tyle skutecznie, że nie miał ochoty stanąć ponownie do konfrontacji.
Na początku było słowo!
Slowo to życie!
Slowo to życie!
Tylko że B nic to nie dało. PoW wychodzil z walki z 2 sprawnymi działami, 2 kolejne przywrócono do działania w ciągu 2 godzin, po pięciu godzinach miał już sprawne 9 dział. W 2 h pojedynku wiele mozna zdziałać. Dwa działa były sprawne na dziobie, więc gdyby PoW chciał uciekać (też miał zredukowaną predkość do 27 w i 600 t wody w kadłubie) nie broniłby się wogóle. Albo bronił 2 działami pozwalająć B na zbliżenie.
Jeszcze raz proszę nie gdybać. Proszę sie zastanowić jak oceniono sytuacje na pomoście B. Widok uciekającego BB strzelającego z pojedynczego działa rufowej wieży dawał pewność, że:... Dwa działa były sprawne na dziobie, więc gdyby PoW chciał uciekać (też miał zredukowaną predkość do 27 w i 600 t wody w kadłubie) nie broniłby się wogóle.
- kontynuując pościg Shneider powinien w krótkim czasie rozstrzelać wieżami dziobowymi uciekającego, bezbronnego na rufie PoW, ale kązdy rozsądnie myślący Niemiec widząc, ze PoW jest bezbronny na rufie, zapewne przejdzie do walki liniowej uruchamiając art. dziobową [bo skąd niby Niemcy mieli wiedzieć, że też się popsuła ?????] Wiedzieli natomiast, że skoro nie musieli podejmować ryzykownej walki z BB to sami [Lutjens] nie mogli sami do nie doprowadzać.
My dziś wiemy, że PoW przez 2h był "bezbronnym posmiewiskiem RN". Gdyby Niemcy mieli 100% pewność, że mają do czynienia z szybko uciekającym, gruboskórnym ale bezbronnym celem, poświęciliby te 200 kuferków i 30 min, aby dokończyć dzieło. Jeden celny strzał w maszyny, skrócenie dystansu i rozstrzelanie ala R,KGV.
I sam zacząłem gdybanie
Ostatnio zmieniony 2007-02-15, 12:21 przez radarro, łącznie zmieniany 1 raz.
Na początku było słowo!
Slowo to życie!
Slowo to życie!
Większość takich rozmów to gdybanie - więc ja gdybam tak - Niemcy widzą że PoW się wycofuje, ale nie wiedzą dlaczego - to my teraz wiemy że nie ma praktycznie uzbrojenia. Niemcy za to doskonale wiedzą że sami zostali trochę podrapani i co im jest (przechył, zalanie i prędkość). Na dodatek brakuje im wiedzy co do innych ciężkich jednostek RN.
Dlatego na wojnie wiekszość sukcesów odnoszą ryzykanci. Tu niemcy powinni mieć ułatwione zadanie - uszkodzenia wykluczają korsarstwo, przebicie się do Norwegii blokuje PoW, Lindeman stawia sie w pozycji kozła ofiarnego - Lutjens miał dość komfortową sytuacje. Nie skorzystał - zginął, nie ocalił okrętu. Tak samo ASG i każda inna walka niemców z pancernymi okrętami ...
Zmierzam do tego, że z braku bitew art. wszyscy na siłę chcą sprawdzać możliwości jednostek róznych państw.Na pokładzie B. Lutjens nie miał czasu na gdybanie, podejmował decyzje, które można oceniać.
W warstwie strategicznej:
-postój w Norwegii był absurdem
-pchanie się z ogonem [2CA, potem + BB] wgłąb Atlantyku było megabłędem Lutjensa
Na poziomie taktycznym było już celująco
-rozstrzelanie Hooda, przegonienie drugiego PoW
-ocalenie PE, przez oderwanie sie od prześladowców
-zgubienie ogona
W warstwie strategicznej:
-postój w Norwegii był absurdem
-pchanie się z ogonem [2CA, potem + BB] wgłąb Atlantyku było megabłędem Lutjensa
Na poziomie taktycznym było już celująco
-rozstrzelanie Hooda, przegonienie drugiego PoW
-ocalenie PE, przez oderwanie sie od prześladowców
-zgubienie ogona
Na początku było słowo!
Slowo to życie!
Slowo to życie!
Zaloga na tyle nie byla zgrana na PoW, ze osiagneli z 3 trafienia na 18, z czego pierwsze po 6 salwach. Zaloga jednej wierzy zablokowala dzialo przez brak zgrania/doswiadczenia, a mechanicy z Vickersa mocowali sie ciagle z zacinajacymi sie dzialami. PoW otrzymal kilka trafien z ktorych tylko jedno bylo wypalem.
Tak a propos "pelno wartosciowosci" PoW.
Tak a propos "pelno wartosciowosci" PoW.
Gdyby PoW był niesprawny, to by go nie było 06.00 pod Islandią. Tovey miał wybór między 3 BB/BC + Repulse z opóźnieniem. Podzielił tak, nie inaczej. Możemy gdybać czy nie lepiej było ustawić pary BB i BC. 22.05.41 nikt jednak nie dyskutował o niesprawnym PoW. Wszyscy chcieli szybko i sprawnie zapolować na samotnego B.
Na początku było słowo!
Slowo to życie!
Slowo to życie!