MoonBoat pisze:hmm pothkan a ksiazka o ktorej wspominasz (H. Werner "Żelazne trumny") jest polskim tlumaczeniem czy oryginal? Moze byc tak, ze polski tlumacz dosc "swobodnie" i literacko przelozyl owe slowo "kamienny" o ktory toczy sie spor; w oryginale oznacza jakis innych material czy tez kruszec.
lub kamienne nabrzeże, a to akurat możliwe, bo tych w Gdańsku nie brakuje
Witam
Fotografia nie zwiazana scisle z tematem ale moze kogos zainteresuje
Zaczerpniete z "Bazy u-botow" Jak P. Mallmann Showell Bellona Warszawa 2004 str. 101
pozdrawiam
tak, widziałem to w angielskim wydawnictwie, gdzie opis brzmiał, że to stocznia budującva u-boats w Gdańsku nie mniej jednak, polski opis jest bardziej przekonywujący z powodu załogi wyraźnie widocznej
wojtarak pisze:Witam
Zaczerpniete z "Bazy u-botow" Jak P. Mallmann Showell Bellona Warszawa 2004 str. 101
pozdrawiam
wojtarak pisze:Witam
pozdrawiam
Ej, to może być to! Co to za miejsce dokładnie?
A może tzw. Ubootshafen na wyspie Chełmskiej (Holm). Poniżej zdjęcie z polskimi torpedowcami w tym (?) miejscu.
JB
wiecie co w sumie to nieproblem udowodnic ze uboty w Gdanskim porcie byly bo je tam budowano wiec wiec i pewnie jakis remacik sie trafil stoczniowcom JA CHCE ZOBACZYC TO MOLO KAMIENNE
A i bylbym wdzieczny za informacje co sie stalo z falochronem
Bo to jest chyba najbardziej realne miejsce postoju
Troche nie w temacie głównym ale myśle że mała ciekawostka .Przeglądając zachodnie aukcje internetowe znalazłem zdjęcia ze stoczni Gdańskiej z typem XXI .
Slaw