Radary Yahagi

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

shigure

Radary Yahagi

Post autor: shigure »

Kilka dni temu zakończyłem ponownie "Dowódcę niszczyciela" Hary który wspomina iż podczas ostatniego rejsu Yahagi nie dysponował radarami do celów lotniczych.Tymczasem na http://navalhistory.flixco.info/H/62492 ... 330/a0.htm
i typ 13 i 21 figuruje.
Czy ktoś dysponuje może wiarygodnym wyjaśnieniem ? :lol:
Janusz C.

Post autor: Janusz C. »

Nie pamietam dokładnie, ale Harze chodziło chyba o radar artyleryjski, a te podane to radary obserwacji.
shigure

... dokładnie wspominał o radarach obserwacji celów morskich i był zbulwersowany faktem niezamontowania radarów do celów lotniczych co w zaistniałej sytuacji ( Okinawa i US Navy - lotnictwo ) miało swe solidne podstawy.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Yahagi w momencie wejścia do słuzby miał typ 21 (obserwacji powiet.) W lipcu dodano typ 13 (pow.) i typ 22.
Hara dość często się myli w swojej książce.
Janusz C.

Post autor: Janusz C. »

shigure pisze:... dokładnie wspominał o radarach obserwacji celów morskich i był zbulwersowany faktem niezamontowania radarów do celów lotniczych co w zaistniałej sytuacji ( Okinawa i US Navy - lotnictwo ) miało swe solidne podstawy.
Nie wiem dokładnie o jaki cytat Ci chodzi, ale na końcu książki (str. 397, wyd. FINNA) Hara pisze o radarze artyleryjskim...
"Choć na Yahagi ćwiczono prowadzenie ognia według wskazań radaru, to ogień taki mogliśmy prowadzić tylko przeciwko celom nawodnym. Nasze radary były bezużyteczne, gdy mieliśmy do czynienia z samolotami"
shigure

MIko za informacje wiekie dzięki :piwko: przy najbliższej okazji ( trafi mi się taka w końcu ? :-( ).
Janusz trudno mi w tej chwili dokładnie podać "namiary" na cytat ponieważ książkę pożyczyłem ale zdaje się że słowa podane przez Ciebie są cześcią tego co pisał Hara.Dzięki za zaangażowanie w roztrzygnięcie mojego kłopotu.
ODPOWIEDZ