Oprócz pomysłów a'la jednostki duńskie czy norweskie - zawsze najbardziej odpowiadała mi do warunków września koncepcja SGB (w polskiej kombinacji 1x 75, 1xIIx 40, 2-3xIIx 13,2, 4 rt 533-550, do 10 min wz.08)
Mitoko pisze:Oprócz pomysłów a'la jednostki duńskie czy norweskie - zawsze najbardziej odpowiadała mi do warunków września koncepcja SGB (w polskiej kombinacji 1x 75, 1xIIx 40, 2-3xIIx 13,2, 4 rt 533-550, do 10 min wz.08)
a wracając do tego SGB, gdyby na Bałtyku zjawiły sie polskie kutry torpedowe z działem 40 milimetrów oraz torpedami, to nic nie byłoby ówcześnie im podskoczyć, dlatego steam gun boat nie miałby specjanie racji bytu... nie oznacza to krytyki typu, bo sam w sobie fajny jest i zbalansowany, jak gaworzy nasz nieobecny ostatnio eustachy ...
ścigacze dosyć daleko mogły ganiać, bo w końcu Bałtyk na szerokość niewiele większy od Kanału Angielskiego oczywiście jest problem dzielności morskiej i tu steamersy byłyby lepsze zdecydowanie...
opiszę, co ja bym widział na tym torpedowcu
kanona 100 na dziobie za falochronem, 40 na superpozycji przed nadbudówką z pomostem, maszt oczywista, komin szeroki, kanona 100 za kominem, wyrzutnia torped, nadbudówka rufowa z dwoma 40 na dziobowym nawisie i rufowym, trzecia setka na pokładzie rufowym wraz z zrzutnią BH i fumatorami
Ostatnio zmieniony 2004-05-06, 13:16 przez karol, łącznie zmieniany 1 raz.
slup podobnie, tylko wyrzutnia torped out, za to tory minowe i nadbudówka rufowa zwiększona do funkcji dowódczych dla sztabu dowódcy zespołu eskortowego...
karol pisze:opiszę, co ja bym widział na tym torpedowcu
kanona 100 na dziobie za falochronem, 40 na superpozycji przed nadbudówką z pomostem, maszt oczywista, komin szeroki, kanona 100 za kominem, wyrzutnia torped, nadbudówka rufowa z dwoma 40 na dziobowym nawisie i rufowym, trzecia setka na pokładzie rufowym wraz z zrzutnią BH i fumatorami
Czyli najkrócej mówiąc podajesz opis norweskich Sleipnerów