Dokumenty Urzędu Morskiego

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
pogodny

Dokumenty Urzędu Morskiego

Post autor: pogodny »

Wiecie może co się stało z przedwojennymi dokumentami Urzędu Morskie w Gdyni ? Czy coś przetrwało wojnę i gdzie tego szukać ? Chodzi mi zwłaszcza o dokumenty dotyczące urządzeń nawigacyjnych.

Pozdrawiam
Pawel
Awatar użytkownika
JB

Re: Dokumenty Urzędu Morskiego

Post autor: JB »

pogodny pisze:Wiecie może co się stało z przedwojennymi dokumentami Urzędu Morskie w Gdyni ? Czy coś przetrwało wojnę i gdzie tego szukać ? Chodzi mi zwłaszcza o dokumenty dotyczące urządzeń nawigacyjnych.

Pozdrawiam
Pawel
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/karta. ... =1044&cd=0
JB
Awatar użytkownika
Zelint

Post autor: Zelint »

W Gdańsku nic nie ma. Archiwum Urzędu Morskiego przekazano do Gdyni: http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/karta. ... esp=3&cd=0

Ulica Handlowa to boczna od ulicy Hutniczej.

p.s. aczkolwiek aktualny i etatowy archiwista Urzędu Morskiego w Gdyni upiera się, że przedwojenne archiwum Urzędu Morskiego znajduje się w Toruniu, a w Gdyni są tylko dane od 1945 roku...
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Chyba jednak w Gdańsku, bo w Gdyni są tylko powojenne - przynajmniej żadnych przedwojennych nie zauwazyłem, zespół zaczyna się od 1945 r. Inna sprawa że chyba duża część przedwojennych akt zginęła...
Awatar użytkownika
Zelint

Post autor: Zelint »

pothkan pisze:Chyba jednak w Gdańsku, bo w Gdyni są tylko powojenne - przynajmniej żadnych przedwojennych nie zauwazyłem, zespół zaczyna się od 1945 r. Inna sprawa że chyba duża część przedwojennych akt zginęła...
Masz rację. Po sprawdzeniu na miejscu okazało się, że jest wprawdzie jedna teczka przedwojenna ale w środku nie ma prawie nic ciekawego. Reszta dokumentów powinna być w Gdańsku...

W Gdyni są za to dokumenty MUR - czyli Morskiego Urzędu Rybackiego, która to instytucja po wojnie została połączona z Urzędem Morskim.
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Wejdźcie na stronę Archiwum Państwowego w Gdańsku i znajdźcie tam tel. Marcina Westphala, autora tekstu o budowie U-bootów typu XXI w Gdańsku. Dysponuje on wiedża nt. morskich rzeczy w APG. Na pewno pomoże, można się na mnie powołać.
Andrzej Jaskuła
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

tylko nie teraz, czyli wieczorkiem, zdaje się, że najlepiej spróbować około 10-11 za dnia :)
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
ODPOWIEDZ