Witam
Od pewnego czasu z dużym zainteresowaniem czytam Wasze Forum. Ilość wiadomości na temat przeróżnych jednostek pływających, z wielu okresów, skłoniło mnie do poszukania tutaj pomocy. Sprawa dotyczy oczywiście pewnego holownika, a raczej jego wraku. Otóż, niedaleko od portu Hel, na 48m stoi wrak holownika parowego. Potocznie wśród nurkujących nazywa się „Abelile no. 8”.
Oczywiście nazwa zupełnie mylna. Prawdziwy Abeille no. 8 spoczywa w spokoju w okolicy portu La Havre i to dopiero od 1943 roku. Nasz holownik jest prawdododnie znacznie starszy. Zmierzone wymiary wraku to : długość ok. 37-38m, szerokość 7,40m +/_ 20 cm. W otwartym wejściu do pomieszczenia z kotłami widać ich trzy. Udało się odkryć oznaczenia na dwóch z nich. Oto one :
(z zachowaniem wierszy)
.ROT BP. .PAL 4. .PIED. .GILS.
.BAL AV. .TETE. .PAL 3. .ROT MP.
.PAL 1. .PIED.
.GILS. .PAL 2. .ROT HP.
Przejrzałem encyklopedię E.Gronera bez skutku. Brak holownika o podobnych choć wymiarach, który był używany przez KM lub RM. Przejrzałem również dostępne roczniki miesięcznika Morze, w zasadzie od początku ukazywania się tego pisma, czyli od X.1924. Również bez rezultatu. Poszukiwanie nazwy na samym wraku jak do tej pory nie przyniosło rezultatu. Miejsca gdzie zazwyczaj malowana jest nazwa są puste, zarówno na dziobie jak i na rufie. Pozostał jeszcze komin.
Poszukuję więc każdej wskazówki, informacji o holownikach parowych, które mogłyby być naszym wrakiem, lub informacji gdzie można uzyskać niezbędne dane.
Mariusz
www.balticwrecks.com