Albania

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Kazimierz Zygadło pisze:Ja to mam szczęście, co pytanie to zero odpowiedzi.
Mnie też nikt jakoś specjalnie nie może z Albanią pomóc :D A z literaturą posucha. Chyba zacznę szukać kontaktów mailowych z tirańskim MON... :?
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Jak znajdziesz coś o II wojnie i Albanii daj znać. Mam ciągle niedosyt. Zwłaszcza marzą mi się rysunki typu "Tirane".
Fax et tuba
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Mam zdjęcie - dobre i to. Z tym typem bardziej mnie interesują ich losy po 1939, wygląda na to że do Regia Marina nie trafiły... Zgaduję że w takim razie jakaś włoska straż celna itp., ale to tylko gdybanie...

Ale najwięcej pytań dotyczy floty okresu Hodży... A i stan dzisiejszy jest dośc namieszany (podejrzewam że raczej ze względu na brak zainteresowania świata, niż jakąć cenzurę - w końcu Tirana stara się o NATO).
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

pothkan pisze:A i stan dzisiejszy jest dośc namieszany (podejrzewam że raczej ze względu na brak zainteresowania świata, niż jakąć cenzurę - w końcu Tirana stara się o NATO).
Który port jest największą bazą floty albańskiej?
X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Dwie główne bazy to Pashaliman koło Vlory oraz Bisht i Palles koło Durres. Największym portem handlowym jest Durres, tam też stacjonują dwa (lub może już tylko jeden) trałowce typu T-43, poniekąd okręty flagowe floty. Na mojej stronie jest mapka.
Awatar użytkownika
Ksenofont

Poważne źródła donoszą, że to włoski port Brindisi jest największą bazą albańskiej marynarki wojennej. Przebywają tam dwa Kronsztady, 12 Huchuanów, 2 Shanghaie i pono wszystkie 6 trałowców.

X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Hm, a jakie to źródło? Bo owszem, taka sytuacja była, ale od 1997 do mniej więcej 1998-1999. Potem chyba wszystko wróciło (bądź częściowo poszło na złom).
Awatar użytkownika
Ksenofont

pothkan pisze:Hm, a jakie to źródło? Bo owszem, taka sytuacja była, ale od 1997 do mniej więcej 1998-1999. Potem chyba wszystko wróciło (bądź częściowo poszło na złom).
Hm, to pewnie masz i rację, bo źródło - choć pisanym w czasie teraźniejszym, odnosi się do wydarzeń z końca XX wieku.
X
Obrazek
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

A może by tak obejrzeć zdjecia satelitarne portów albańskich z ostatnich 2 lat na maps.google.com i kilku innych adresach. Obiekty 40/78-metrowe powinnym byc do rozpoznania - Kronsztady, o.p., etc.?
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Zrobiłem to jakiś miesiąc temu, w Pashaliman znalazłem cztery 613 (udało mi się również wyniuchać ich zdjęcie) i wcyiągnietego Kronsztada, w Durres dwa T-43 a w Bisht-i Palles i Sarandzie po jednym Shanghai II. Ale przyznam, że na tym moje wyczucie się zakończyło.
Obrazek
ODPOWIEDZ