Ziemie Zachodnie do Niemiec
Moderator: nicpon
Ziemie Zachodnie do Niemiec
Skoro Polska weszła do Unii Europejskiej to czas pomyśleć o zwrocie ziem zachodnich do RFN. W każdym razie na pewno dotyczy to 4 województw: Zachodniopomorskiego, Lubuskiego, Dolnośląskiego i Opolskiego. Nie są to ziemie rdzennie polskie i zamieszkują je głównie Niemcy.
Korzyści mogłyby być obopólne. Zwrot ziem, brak ludności niemieckiej, odciążenie Polski o Śląsk wymagający ogromnych nakładów a Niemcy mogłyby np. spłacić długi Polski.
Polska mogłaby wtedy szybciej się rozwijać i zyskać pieniądze na dobrą armię. Zresztą można by otrzymać od Niemców sporo uzbrojenia.
PYTANIA:
1) czy jesteście za oddaniem tych ziem;
2) jakie rodzaje uzbrojenia Niemcy mogliby przekazać.
Korzyści mogłyby być obopólne. Zwrot ziem, brak ludności niemieckiej, odciążenie Polski o Śląsk wymagający ogromnych nakładów a Niemcy mogłyby np. spłacić długi Polski.
Polska mogłaby wtedy szybciej się rozwijać i zyskać pieniądze na dobrą armię. Zresztą można by otrzymać od Niemców sporo uzbrojenia.
PYTANIA:
Re: Ziemie Zachodnie do Niemiec
Świat jest pełen popaprańców , ale jak do tej pory nasze malutkie forum było wolne od tego problemu. Jak do tej pory!Piotr Heller pisze:Skoro Polska weszła do Unii Europejskiej to czas pomyśleć o zwrocie ziem zachodnich do RFN. W każdym razie na pewno dotyczy to 4 województw: Zachodniopomorskiego, Lubuskiego, Dolnośląskiego i Opolskiego. Nie są to ziemie rdzennie polskie i zamieszkują je głównie Niemcy.
PYTANIA:
ZH
Te ziemie należały do Polski już od Bolesława Chrobrego.
Są historycznie nasze.
Po II WŚ odzyskaliśmy je.
Niemcy mogli II Wojny Światowej nie rozpoczynać.
Są historycznie nasze.
Po II WŚ odzyskaliśmy je.
Niemcy mogli II Wojny Światowej nie rozpoczynać.
Temat wrzuciłem gdyż piszę książkę (polityczne SF) i byłem ciekaw reakcji.
Do niedawna nie miałem wątpliwości ale pojawiły się po rozmowie z ludźmi mieszkającymi we Wrocławiu (kilka osób, na dokładkę wykształceni). Nie kwestionowali niemieckości tych ziem, byli nastawieni raczej, że niemcy powoli je odzyskają.
Ja jestem przeciwko temu. Jeżeli temat budzi aż takie kontrowersje niech administrator go wyrzuci.
Do niedawna nie miałem wątpliwości ale pojawiły się po rozmowie z ludźmi mieszkającymi we Wrocławiu (kilka osób, na dokładkę wykształceni). Nie kwestionowali niemieckości tych ziem, byli nastawieni raczej, że niemcy powoli je odzyskają.
Ja jestem przeciwko temu. Jeżeli temat budzi aż takie kontrowersje niech administrator go wyrzuci.
... wybaczcie mi brzydkie słowo ale tym razem nie wytrzymam k... mać .
Dlaczego zniesiono karę śmierci i pozwalają aby takie indywidua mieniły się Polakami.W tej kwestii jestem "osobiście zaangażowany" ponieważ PANIE PIOTRZE mieszkam w naszym słowiańskim mieście od urodzenia ( jest to tyle lat że z takimi jak Twe poglądy chyba tego wieku nie dożyjesz ) i dosć mam naszego "dupowchodzenia" Niemcom , Amerykanom i przez takich jak PAN PIOTR utwierdzanie opini iż Polacy to tylko "na roboty do niemiec się nadają" ...
PANIE PIOTRZE - do wyborów jeszcze troszkę czasu , z takimi pogladami ma pan szanse tylko na lincz , a co najważniejsze jak pan zapewne zauważył to forum nosi tytuł Forum Okrętów Wojennych ...
W Londynie jest takie miejsce gdzie każdy moze mówić publicznie co uważa abyt tylko nie obrażić królowej ...
myślę iż rozumie pan sugestię choć z takimi "pomysłami" nasza Polonia chyba w końcu okaże się solidarna i solidanir skopie panu ...
Dlaczego zniesiono karę śmierci i pozwalają aby takie indywidua mieniły się Polakami.W tej kwestii jestem "osobiście zaangażowany" ponieważ PANIE PIOTRZE mieszkam w naszym słowiańskim mieście od urodzenia ( jest to tyle lat że z takimi jak Twe poglądy chyba tego wieku nie dożyjesz ) i dosć mam naszego "dupowchodzenia" Niemcom , Amerykanom i przez takich jak PAN PIOTR utwierdzanie opini iż Polacy to tylko "na roboty do niemiec się nadają" ...
PANIE PIOTRZE - do wyborów jeszcze troszkę czasu , z takimi pogladami ma pan szanse tylko na lincz , a co najważniejsze jak pan zapewne zauważył to forum nosi tytuł Forum Okrętów Wojennych ...
W Londynie jest takie miejsce gdzie każdy moze mówić publicznie co uważa abyt tylko nie obrażić królowej ...
myślę iż rozumie pan sugestię choć z takimi "pomysłami" nasza Polonia chyba w końcu okaże się solidarna i solidanir skopie panu ...
Gdybysmy te ziemie oddali to caly trud z II w. sw. poszedlby na marne. Moze nasi rodacy wtedy przelewali krew za inna Polske, ale wywalczyli taka, a nie inna. Dzisiejsze nasze granice sa dzieki ich poswieceniu i wytrwalej walce i jakiekolwiek postepowanie polegajace na oddawaniu jakichkolwiek ziem byloby niedocenieniem i poniewieraniem ich trudu jak i nasza hanba na honorze.
Po drugie wierze, ze te osoby ktore pragna powrotu do Niemiec to jakas marginalna czesc. Jesli nie, to jest to smutne...
Po drugie wierze, ze te osoby ktore pragna powrotu do Niemiec to jakas marginalna czesc. Jesli nie, to jest to smutne...