Manewry Bundesmarine

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Krzysztof Miller

Manewry Bundesmarine

Post autor: Krzysztof Miller »

Ktoś wie coś więcej na temat tych manewrów?

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... 395063.768

Był "Szlezwig" ? :D :D :D
[...] prawdziwa wojna — a kilka prawdziwych wojen widziałem — pod względem porządku i ładu do złudzenia przypomina ogarnięty pożarem burdel.
Jaskier, Pół wieku poezji
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

niezłe jaja, ogłupieli do reszty po tych bombach w pociągach :?
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
domek

Post autor: domek »

Nas to nawet na manewry nie stac a co tam dopiero wojna tooo... :D w sumie to jednak smutne jak sie widzi okrety biednej rosji az w rejkjawiku i to stuletnie zaglowce nawet :oops: a zreszta na zachodzie to sie je przeprowadza co by narud dumny byl z tego ze ma flote unas ten sposob myslenia jeszcze niegrozi nam
peterator

Re: Manewry Bundesmarine

Post autor: peterator »

Krzysztof Miller pisze:Ktoś wie coś więcej na temat tych manewrów?

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... 395063.768

Był "Szlezwig" ? :D :D :D
Nie. Za to "Donał". :P

Chodziło o ćwiczenie obrony przed atakami rakiet i kwalifikację drona MIRACH 100/5. Więcej pod

http://www.marine.de/01DB070000000001/v ... E181INFODE

Pozdr. Peterator
Adam

Post autor: Adam »

Nie pierwszy to "konflikt" w tym rejonie. Po prostu, polskie mapy pokazują co innego niż niemieckie. Chyba dwa lata temu Niemcy aresztowali holenderską pogłębiarkę pracującą na zlecenie naszego UM i pogłębiającą tor wodny do Świnoujścia - bo wg nich pracowała już na wodach niemieckich. MSZty zaczeły to wyjaśniać, ale jak widać nic nie wyjaśniły i sprawa "przyschła". Najśmieszniejsze wówczas było tłumaczenie naszej dzielnej Straży Granicznej - na pytanie dlaczego nie reagowała na naruszenie granicy odpowiedź była prosta: "bo nikt im o tym nie powiedział" ;)) Żeby było śmieszniej - Niemcy już wcześniej uprzykrzali życie tej pogłębiarce, ale Straż Graniczna w Świnoujściu dzielnie siedzi w porcie i o niczym nie wie.
Ciekawe czy teraz wiedzieli o niemieckich okrętach hasających sobie po redzie Świnoujścia??
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

To zależy, czy ktoś im o tym powiedział... :P

Pozdrawiam,
Maciej
domek

Post autor: domek »

Oj cos mi sie wydaje ze trzeba reaktywowac AK inne wzorce inne zachowania inne postawy :D Zawsze to niema jak swoja armia stregaca granic :D :D :D
Awatar użytkownika
Krzysztof Miller

peterator pisze:[Więcej pod

http://www.marine.de/01DB070000000001/v ... E181INFODE

Pozdr. Peterator
Dzięki za linka. Nie znałem :oops: :-)
[...] prawdziwa wojna — a kilka prawdziwych wojen widziałem — pod względem porządku i ładu do złudzenia przypomina ogarnięty pożarem burdel.
Awatar użytkownika
tender

Manewry Bundesmarine

Post autor: tender »

Tak formalnie dla porządku: Bundesmarine skończyła się po "zlaniu się" naszych sasiadów, teraz jest Deutsche Marine - jak mawiali zaprzyjaznieni fachowcy "jeden .... tylko w innym opakowaniu" :-) .
Pozdrowienia
Emden

Post autor: Emden »

tender pisze:Tak formalnie dla porządku: Bundesmarine skończyła się po "zlaniu się" naszych sasiadów, teraz jest Deutsche Marine - jak mawiali zaprzyjaznieni fachowcy "jeden .... tylko w innym opakowaniu" :-) .
Pozdrowienia
Ale wg. Gazety Wyborczej dzisiejszej, Kriegsmarine...
Awatar użytkownika
Krzysztof Miller

http://wiadomosci.onet.pl/1376544,12,item.html
"Na początek uspokajająca wiadomość dla Warszawy: z dotychczasowych ustaleń wynika, że za zajściem podczas manewrów na polskich wodach nie stoi Erika Steinbach"
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
karol

jestem ciekaw, co by te głupie barany z DM powiedzieli, gdyby statek wycieczkowy bandery niemieckiej nie zmienił kursu po interwencji kapitanatu Swinoujście i dostałby się w strefę manewrów, tak idioci informowali, że prawie własny statek ostrzelali :P
Ostatnio zmieniony 2006-08-26, 20:59 przez karol, łącznie zmieniany 1 raz.
PiterNZ

Post autor: PiterNZ »

karol pisze:jestem ciekaw, co by te głupie barany z DM powiedzieli, gdyby statek wycieczkowy bandery niemieckiej nie zmienił kursu po interwencji kapitanatu Swinoujście i dosłaby się w strefę manewrów, tak idioci informowali, ze prawie własny statek ostrzelali :P
Ponieważ u władzy jest PiS to jestem przekonany, że zawinił bałagan po naszej stronie. Najpierw wdrożono go w Warszawie a teraz w całym kraju.

Poza tym proponuję nie pisać "głupie barany" ponieważ póki co nie wiadomo na 100 % kto zawinił i mozna tylko przypuszczać.
Awatar użytkownika
karol

kolega ma swoje zdanie na temat aktualnie rządzących, ale ja jakoś nie potrafię dostrzec tego bałaganu po stronie polskiej, bo kolega powie, czy manewry z użyciem broni na drodze wodnej uzgadnia się na poziomie szefów Straży Granicznej, czy może gdzie indziej i wtedy sobie uświadomić, dlaczego używam określenia głupie barany, bo nic nie usprawiedliwia żołdaka z Deutsche Marine do brania własnego statku pasażerskiego na muszkę. Te określenie jest tylko bardzo łagodnym określeniem, tego, co ci {bip} zrobili :D
Awatar użytkownika
Krzysztof Miller

Niezależnie od takiej czy innej oceny naszej władzy, należy jednak zwrócić ówagę na dość powszechne niedomagania organizacyjne naszego MSZ (w tym momencie nie mamy obsadzonych wielu stanowisk ambasadorskich, m.in. w Rosji i... Niemczech). W mojej opinii nie jest wykluczone, że nastąpiło zaniedbanie w polskim MSZ - kotś mógł nie przekazać na czas informacji od niemieckiego MON, lub informację przeczytać i wrzucić do niszczarki jako mało ważną. Polskie MSZ odpowiedziało brawurowym milczeniem na stwierdzenie Niemców, iż zawiadomili nas o manewrach - a Polacy nie zaprzeczają.
Awatar użytkownika
karol

Wiesz, informacja niemiecka nie podaje powiadomienia MSZ, tylko Straży Granicznej, czyli praktycznie rzecz biorąc, Niemcy zabezpieczyli się przed ostrzałem pograniczników i nic więcej, nawet MON nie raczyli powiadomić, ani Marynarki.
Wyszukiwanie na siłę argumentów przeciwko polskiemu MSZ jest nie wiem czym, bo jakoś winni są Niemcy, a tutaj w polskim forum obciążamy Polaków. Prosty wniosek, anty patrioci z nas, albo głupcy? Te pytanie dobrze przekłada powiedzienie o mądrym Polaku po... taki lekkomyślny i niedorozwinięty robotnik budowlany, sami to utrwalamy, powodzenia.
ODPOWIEDZ