Odgrzebuje stary temat - ponieważ większość rysunków wcięło.
Czy ktoś byłby tak miły i wysłał na moją pocztę [andrzej.bartelski@is.com.pl] artykuł Zarzyckiego i zwłaszcza Budzbona?!
Z góry wielkie dzięki!
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Zarzycki - WPT 1/1991
Budzbon - Morze, ale daty nie znam
Artykuły z Morza Ci wysłałem, natomiast chętnie przeczytałbym artykuł z WPT, jeżeli go ktoś ma w formie elektronicznej to poprosiłbym również o jego przesłanie: rafal.bialkowski@wp.pl
Apropo kosztów przebudowy to wszyscy powtarzają kwotę 3,5 mln zł, tymczasem Rafał Witkowski w "Hel na straży wybrzeża" (str. 120) pisze, że 10 armat 120 mm Boforsa przeznaczonych dla Wichra i Burzy kosztować miało 3 435 000 zł (taki był koszt zakupu dział w Szwecji ujęty w preliminarzu). Była to cena za same działa 120 mm, a gdzie działka 40 mm i koszt przebudowy w stoczni? Chyba kosztowało to więcej niż 70 000 zł?
Zelint pisze:Artykuły z Morza Ci wysłałem, natomiast chętnie przeczytałbym artykuł z WPT, jeżeli go ktoś ma w formie elektronicznej to poprosiłbym również o jego przesłanie: rafal.bialkowski@wp.pl
Apropo kosztów przebudowy to wszyscy powtarzają kwotę 3,5 mln zł, tymczasem Rafał Witkowski w "Hel na straży wybrzeża" (str. 120) pisze, że 10 armat 120 mm Boforsa przeznaczonych dla Wichra i Burzy kosztować miało 3 435 000 zł (taki był koszt zakupu dział w Szwecji ujęty w preliminarzu). Była to cena za same działa 120 mm, a gdzie działka 40 mm i koszt przebudowy w stoczni? Chyba kosztowało to więcej niż 70 000 zł?
Jak się podsumuje wersje 4 x 120 mm [4 x I] to masz 1 224 000 koron za działa na oba okręty. Przeliczając na złotówki wychodzi ci pi razy drzwi 1,635 mln zł. Do tego zapasy z amunicją i wyjdzie koła 2 mln złotych co by się zgadzało z dokumentami z CAW. Co ciekawe zgodnie z tym zestawieniem koszt całkowity miał wynieść około 2,8 mln zł. Mam wrażenie że te 3,5 mln to późniejsza wersja po zmienia wersji uzbrojenia na 5 x 120 mm?!
Hmmm faktycznie się nie zgadza, bo kurs 100 koron szwedzkich z 1938 roku to 133,70 zł. Witkowski kwotę wyciągnął z dokumentu pt. "Marynarka Wojenna. Wykaz zamierzeń włączonych do 6-letniego programu rozwoju Mar. Woj., których realizacja była przewidziana w latach 1937/1938 i 1938/1939, a dla wykonania których nie zostały przyznane kredyty" (ówczesna sygn. CAW to Zesp., Wydz. Og.-Org. Szt. Gł. t. 14) z 1937 roku. Być może nie doczytał i uznał, że cała kwota przewidziana na modernizację Wichra i Burzy miała iść na zakup dział Boforsa 120 mm. Aczkolwiek pisał o 10, a nie o 8 działach.
Faktyczny koszt zakupu 10 dział (4xII i 2xI) to 1.290.000,00 koron szwedzkich czyli 1.724.730,00 zł. Aczkolwiek nie wiadomo ile tych dział zamówiono, bo Zarzycki podaje, że umową z 1.09.1938 roku zamówiono dla Gromów II i zmodernizowanych Wichrów tylko 18 dział 120 mm (8xII i 2xI). Bez pół litra nie rozbierzesz...
p.s. Karolu podaj maila to Ci je wyślę. Mam już oba.
Koszt uzbrojenia kontrtorpedowca typu "Grom" (CAW, akta KMW, sygn. I.300.21.311, Dezyderaty budżetowe na rok 1939/1940):
Działa 120 mm podwójne: 3x340 000 zł = 1 020 000 zł;
Działa 120 mm pojedyncze: 1x227 500 zł = 227 500 zł;
Działa plot. 40 mm Boforsa: 2x170 000 zł = 340 000 zł;
Nkm 13.2 mm podwójne: 4x 55 000 zł = 220 000 zł.
Czyli razem 1 807 500 zł (korona po 1,355 zł, czyli odpowiada to 2 450 tys. Skr).
Czyli 4 podwójne wieże i 2 pojedyncze to wydatek 1 815 000 zł.
JB
PS W dezyderatach było umieszczonych 6 wież podwójnych i 2 pojedyncze.
Odświeżę trochę temat , czy oprócz artykułu w MSiO , ukazały się jakieś inne publikacje na ten temat ? Czy w Rembertowie znaleziono może plany , które przedstawiały tą przebudowę ? A może takie plany znajdują się w tych 12 tomach dokumentacji technicznej przekazanych do MMW w Gdyni ?
Maciej Tomaszewski wiele o tym pisał, ale akurat wszystkie jego pozycje mi z domu wyszły, bo młodzi pasjonaci floty zwyczajnie sobie je pobrali do przeczytania!
Zresztą wróciła książka Borowiaka o Gryfie, to sobie kolejny raz czytam, bo jednak tych kwiatków cytatowych, to już nie pamiętałem. A akurat popełniłem kolejny odcinek opowiadania o tym okręcie
karol pisze: ↑
Maciej Tomaszewski wiele o tym pisał
Wiele tzn. ? Bo w Kontrtorpedowcach Huragan i Orkan to jest niewiele. Jeszcze jakaś publikacja ?
Poza tym pytam o oryginalne rysunki , czy się coś odnalazło ?
Nie.
W CAW ich nie ma.
Może są w AMMW albo AMW, 'ukryte' gdzieś w teczkach o powojennej przebudowie.