Układy napędowe lotniskowców
Układy napędowe lotniskowców
Czy któs może mnie oświecić w nast. przypadkach
1. Yorktown 9 kotłów, 4 tubiny, Jak to pożeniono
2. Ill ? kotłó, 3 turbiny- czemu tylko csy
1. Yorktown 9 kotłów, 4 tubiny, Jak to pożeniono
Rozkaz DF z 10IX, wskazuje , że Mohuczy na Kłoczu postawił +.
Re: Układy napędowe lotniskowców
Typ Illustrious miał 6 kotłówradar pisze:Czy któs może mnie oświecić w nast. przypadkach
Anywhere else in the world, history is either considered to be a fine art or an exact science.
But in the USSR, history is a part of mythology.
— Hannes Walter 1988
But in the USSR, history is a part of mythology.
— Hannes Walter 1988
-
Re: Układy napędowe lotniskowców
ale trzy śruby, przynajmniej pierwsze czteryacar pisze:Typ Illustrious miał 6 kotłówradar pisze:Czy któs może mnie oświecić w nast. przypadkach
-
Radar nie bardzo rozumiem, o co chodzi, bo co ma wspólnego liczba kotłów i turbin, przecież zasilanie turbin nie odbywa się wprost z kotła, tylko przez dosyć skomplikowany system oparty na rurach, kolektorach i zaworach regulujących ciśnienie dochodzące do turbiny, bo jej moc i obroty za nią idące zależne są od ciśnienia podanego na łopatki turbiny. Im nowocześniejsze rozwiązania, tym kotłów mniej, ale całkiem ich wyeliminować się nie daAle jak pożenić 9 kotłów z 4 turbinami ?
dla zobrazowania skomplikowania układu wysokiego ciśnienia przypomnij sobie przypadek Błyskawicy, która trafiona w lewoburtową magistralę wysokiego ciśnienia, przełączyła zasilanie turbin na prawoburtową i odpłynęła od kąśliwego brzegu
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Deutschlandy miały wpinane cały szereg silników (pełniących rolę taką, jak turbiny w innych turboparowych) na wał, a awangardowe Hippery mogły moc dostarczać na dowolny wał, co Marek T. kiedyś pokazał w rysunku tu prezentowanym (w msio też)Nie koniecznie 1 turbina 1 wal. W USN bylo chyba tak, ze turbina na generator, z generatora na silnik, z silnika na wal.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Jest 9 identycznych kotłów i 4 identyczne turbiny. Chodzi o standardowy tryb pracy. wiem o możliwości rozprowadzania pary do dowolnych turbin, ale dotyczy to awarii.karol pisze:Radar nie bardzo rozumiem, o co chodzi, bo co ma wspólnego liczba kotłów i turbin, przecież zasilanie turbin nie odbywa się wprost z kotła, tylko przez dosyć skomplikowany systemAle jak pożenić 9 kotłów z 4 turbinami ?
Essex miał siłaownie z [2 kotłami i turbiną ] x 4 i wszystko jasne. Illostr miał [2 kotłami i turbiną ] x 3 i tez wszystko jasne.
Rozkaz DF z 10IX, wskazuje , że Mohuczy na Kłoczu postawił +.
Radarro!radar pisze:Jest 9 identycznych kotłów i 4 identyczne turbiny. Chodzi o standardowy tryb pracy. wiem o możliwości rozprowadzania pary do dowolnych turbin, ale dotyczy to awarii.karol pisze:Radar nie bardzo rozumiem, o co chodzi, bo co ma wspólnego liczba kotłów i turbin, przecież zasilanie turbin nie odbywa się wprost z kotła, tylko przez dosyć skomplikowany systemAle jak pożenić 9 kotłów z 4 turbinami ?
Essex miał siłaownie z [2 kotłami i turbiną ] x 4 i wszystko jasne. Illostr miał [2 kotłami i turbiną ] x 3 i tez wszystko jasne.
Pożyczyłem Ci Friedmana więc nie wiem co on tam pisze. Ale skoro się ciągle doputyjesz to rozumiem, że nie wiele. Ostatni coś czytałem o tym układzie napędowym (np. każdy trzeci kocioł w rzędzie podgrzewał parę z dwóch poprzednich - ale i tak to nie rozwiązuje problemu pracy standardowej na czterech turbinach). Jeśli Cię to ciągle interere to mogę poszperać...
-
Friedman w opisywaniu siłowni ekspertem nie jest. Dla niego cała przestrzeń w kadługi zawierająca siłownie powinna nosić napis "tu żyją lwy", jak na bardzo starych mapach. Jedyny porządny rys. siłowni w jego książkach to Montana class w US Battleships IHD s. 340-341.
Wzorem moga tu być liczne Anatomie Conway'a (ale nie wszystkie).
Wzorem moga tu być liczne Anatomie Conway'a (ale nie wszystkie).