Ataki na Izraelskie okręty u wybrzeży Libanu

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

Widziałem krótki film gdzie pokazano ten okręt który sobie płynie jak gdyby nic sie nie stało , ale jakoś to mnie nie przekonuje ,że okręt został trafiony rakietą C-802 bo gdyby tak było to efekt był by bardziej widoczny a tak znowu wszystko to spekulacja bo widoczny na zdjęciu okręt zupełnie nie przypomina/ jednostki trafionej rakietą przeciw okretową
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Piotr S. pisze:Widziałem krótki film gdzie pokazano ten okręt który sobie płynie jak gdyby nic sie nie stało , ale jakoś to mnie nie przekonuje ,że okręt został trafiony rakietą C-802 bo gdyby tak było to efekt był by bardziej widoczny a tak znowu wszystko to spekulacja bo widoczny na zdjęciu okręt zupełnie nie przypomina/ jednostki trafionej rakietą przeciw okretową

A Ty się spodziewałeś, że pokażą prawdziwe zdjęcia po ataku ?
Skąd ta wiara w wolność mediów w przekazywaniu prawdy.
Przecież bez przerwy są jakieś "dyżurne" wstawki na stosowne okazje i jadą z nimi bez końca, do znudzenia.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Eee Rychu... Ja tam im wierzę - trochę :lol:

Pozdrawiam,
Maciej
dakoblue

Post autor: dakoblue »

Piotr S. pisze:Widziałem krótki film gdzie pokazano ten okręt który sobie płynie jak gdyby nic sie nie stało , ale jakoś to mnie nie przekonuje ,że okręt został trafiony rakietą C-802 bo gdyby tak było to efekt był by bardziej widoczny a tak znowu wszystko to spekulacja bo widoczny na zdjęciu okręt zupełnie nie przypomina/ jednostki trafionej rakietą przeciw okretową
no trafienie widac
a ta C-802 to duze bydle?
bo nie jestem w temacie

o w wikipediu juz wstawili jej referencje
http://en.wikipedia.org/wiki/C-802

Current information seems to indicate that this was the missile used in the 2006 Israel-Lebanon crisis when Hezbollah fired two at the Israeli warship INS Hanit.[4] One of the missiles hit the intended target, causing a fire and the deaths of four Israeli servicemen.[5] The other missile hit an Egyptian merchant ship causing heavy damage, it is reported that all the crew survived. [6]

The Israeli ship possessed a sophisticated multi-layered missile defense capability designed to prevent an anti-ship missile attack such as the YJ-82 (a Phalanx CIWS gun, Barak anti-missile missiles, Chaff and ECM), but according to the Israeli military, these were intentionally disabled at the time of the C-802 hit due to 1) a lack of intelligence indicating Hezbollah possessed such a missile and 2) the presence of many Israeli Air Force aircraft conducting operations in the vicinity of the ship which may have accidently set off the ship's anti-missile/aerial threats system with the potential of shooting down a friendly aircraft.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Tak na marginesie - w dwie podwójne wyrzutnie C-802 są uzbrojone algierskie korwety typu 802, tak że nie jest to nowość na M. Śródziemnym :-)
Obrazek
m_gajzler
Kontakt:

Post autor: m_gajzler »

Hmm...też myślałem, że jest to uszkodzenie (odnosnie zdjęć), tyle że to jednak wygląda raczej na spaliny z diesli :wink: .
Teoria na temat ataku wg defense-update:
- atak z wykorzystaniem 2 typów pocisków - C-802 (własciwie irańskiej mutacji) oraz C-701 (jw).
- pierwszy pocisk atakować miał z wyższego pułapu, drugi jak najniżej
- pierwszy pocisk posłał na dno statek z egipską załogą, drugi trafił korwetę
- wg izraelskiej MW dane o celu do strzelań pochodziły z libańskich radarów
Wiecej tu:
http://www.defense-update.com/2006/07/i ... ssile.html
wrr

Post autor: wrr »

Royal Navy przygotowuje sie do najwiekszej ewakuacji od maja 1941, tj. ewakuacji Krety. Przewiduje sie ewakuacje z Libanu okolo 20 000 osob.
Problem w tym, ze teraz maja znacznie mniej okretow :wink:
Awatar użytkownika
Krzysztof Miller

Post autor: Krzysztof Miller »

John Pike twierdzi, że C-802, i to do tego irańskie.

http://www.globalsecurity.org/military/ ... ockets.htm
[...] prawdziwa wojna — a kilka prawdziwych wojen widziałem — pod względem porządku i ładu do złudzenia przypomina ogarnięty pożarem burdel.
Jaskier, Pół wieku poezji
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

ODPOWIEDZ