Z tym argumentem wypada się zgodzić. Ale nie można aż tak zaniedbywać Sił Zbrojnych, jak to robią nasi decydenci. Oni naprawdę myślą wciąż na poziomie chłopców z piaskownicy bawiacych się plastikowymi czołgami i spierających się, czyj jest "Rudy". Jak im ktoś powie (lub przeczytają na przykład w "Fakcie" lub "Pani domu", że np PT-91 jest tak dobry jak Leopard-2A6, to uwierzą i jeszcze będą to publicznie ogłaszać. I oskarżą poprzednią ekipę o zapaść w przemyśle zbrojeniowym. I .... a, szkoda mówić. Zaczynam popierać metody Dartha ...pothkan pisze:No właśnie - obecna Polska jest w lepszej sytuacji GEOPOLITYCZNEJ. Przed wojną wszyscy nasi sąsiedzi (ok, poza Rumunią i Łotwą) byli naszymi potencjalnymi wrogami, bądź ustosunkowani byli nieprzyjaźnie. Silna armia i flota były zatem życiową koniecznością. Dzisiaj stosunki z większością sąsiadów są poprawne (lub nawet dobre), więc sprawy obronności siłą rzeczy spadają na dalszy plan. Nie mówię, że zagrożenia nie ma - ale nie można tego porównywać z sytuacją II RP. Trochę więcej realizmu, koledzy.
Narodowy Program morski dla PMW do 2020 roku
- Krzysztof Miller
[...] prawdziwa wojna — a kilka prawdziwych wojen widziałem — pod względem porządku i ładu do złudzenia przypomina ogarnięty pożarem burdel.
Jaskier, Pół wieku poezji
- Darth Stalin
Cały ten tekst jakbyś mi z ust wyjąłDarth Stalin pisze:Optymizm? [...] Chcą uczyć "patriotyzmu"? Niech najpierw sami się tego nauczą, zdradziecka hołota!

....wica mnie bierze jak słucham tych naszych pierdzistołków!
Nic nam nie grozi??? Dzisiaj może nie, a co będzie za 5, 10 czy 20 lat? Niech któryś z tych mądralińskich mi to powie! Ciekawie czy wiedzą ile trwa budowanie potencjału obronnego i szkolenie kadr. I do tego przy takim budżecie.
Ech... szkoda moich słów.
- Darth Stalin
Raport - WTO 6/2006 (świeżutki, dzisiaj kupiłem w drodze do domu), przy okazji BME 2006:
(...)nie można spodziewać się szybkiego planu rewitalizacji naszej floty. Wydaje się bowiem, że obecna koalicja wyraźnie stawia na szybkie zmniejszenie zasobów ludzkich i sprzętowych marynarki, ponieważ nie pojmuje znaczenia obrony interesów państwa i projekcji siły z jej pomocą
Czy ja jestem jakimś prorokiem, do k...y nędzy?
Dwóch zakompleksionych kurdupli, z których jeden pozuje na Marszałka, nawiedzony koński ryj, pieprzący o "honorze, narodzie i patriotyźmie" przez wszelkie możliwe przypadki, i cwana łachudra za nic mająca prawo i obyczaje, chapiąca władzę i konfitury bez najmniejszej żenady - czy ta banda nędznych @$#%%&%%$% jest w stanie nawet pojąć prawdziwe znaczenie słowa ZDRADA??
Kreują się na "niezłomnych bohaterów"... ale i tak każdy ma ich w głębokim poważaniu, bo to głoszone przez nich "silne i sprawiedliwe państwo" wygląda jak sławetny Miś ze znanego filmu...
Chyba przestanę czytać teksty o polskiej "armii", "pzremyśle zbrojeniowym" i "obronności", bo jeszcze chcę trochę pożyć, a nie glebnąć na zawał czy udar.
Co mnie dodatkowo dobija, to to, że jeśli naprawdę coś się popier...li w układzie geopolitycznym w naszym najbliższym sąsiedztwie, to znowu trza będzie oprganizować państwo podziemne, kolejną generację partyzantów, kombatantów, emigrantów i całowaczy klamek możnych tego świata, żeby łaskawie zwrócili nam niepodległość, którą tak ochoczo przesrywamy. Tylko czy komukowlwiek będzie się chciało jeszcze w to angażować? Czy naprawdę 200 lat dostawania po dupie i wcześniejsze 100 lat "jakoś to będzie" i bezhołowia niczego nas nie nauczyło?
Stalin w 1941 roku powiedział: "Lenin stworzył nasz państwo, a myśmy je przesrali" - i miał rację.
W którym momencie okaże się, że po IV (czy jakiejkolwiek) Rzeczpospolitej można już spuścić wodę i zgasić światło w klopie?
A może woda już spuszczona, tylko nikt tego nie zauważył, bo światło zgasło?
Pozdrawiam.
(...)nie można spodziewać się szybkiego planu rewitalizacji naszej floty. Wydaje się bowiem, że obecna koalicja wyraźnie stawia na szybkie zmniejszenie zasobów ludzkich i sprzętowych marynarki, ponieważ nie pojmuje znaczenia obrony interesów państwa i projekcji siły z jej pomocą
Czy ja jestem jakimś prorokiem, do k...y nędzy?
Dwóch zakompleksionych kurdupli, z których jeden pozuje na Marszałka, nawiedzony koński ryj, pieprzący o "honorze, narodzie i patriotyźmie" przez wszelkie możliwe przypadki, i cwana łachudra za nic mająca prawo i obyczaje, chapiąca władzę i konfitury bez najmniejszej żenady - czy ta banda nędznych @$#%%&%%$% jest w stanie nawet pojąć prawdziwe znaczenie słowa ZDRADA??
Kreują się na "niezłomnych bohaterów"... ale i tak każdy ma ich w głębokim poważaniu, bo to głoszone przez nich "silne i sprawiedliwe państwo" wygląda jak sławetny Miś ze znanego filmu...
Chyba przestanę czytać teksty o polskiej "armii", "pzremyśle zbrojeniowym" i "obronności", bo jeszcze chcę trochę pożyć, a nie glebnąć na zawał czy udar.
Co mnie dodatkowo dobija, to to, że jeśli naprawdę coś się popier...li w układzie geopolitycznym w naszym najbliższym sąsiedztwie, to znowu trza będzie oprganizować państwo podziemne, kolejną generację partyzantów, kombatantów, emigrantów i całowaczy klamek możnych tego świata, żeby łaskawie zwrócili nam niepodległość, którą tak ochoczo przesrywamy. Tylko czy komukowlwiek będzie się chciało jeszcze w to angażować? Czy naprawdę 200 lat dostawania po dupie i wcześniejsze 100 lat "jakoś to będzie" i bezhołowia niczego nas nie nauczyło?
Stalin w 1941 roku powiedział: "Lenin stworzył nasz państwo, a myśmy je przesrali" - i miał rację.
W którym momencie okaże się, że po IV (czy jakiejkolwiek) Rzeczpospolitej można już spuścić wodę i zgasić światło w klopie?
A może woda już spuszczona, tylko nikt tego nie zauważył, bo światło zgasło?
Pozdrawiam.
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów
Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
W ostatnim czasie coraz częściej trwa skok na kase a to lekarze a to górnicy i inne grupy coraz drapieżniej rozszabrowują wspólne dobro kosztem innych grup czy podmiotów państwowych którym jest min PMW ,która w zaistniałej sytuacji jest tą instytucją która w kolejce do tego koryta jest klasyfikowana z racji swojej przydatnosci czy ważności na ostatnich pozycjach długiej listy różnych łupieżców , którzy nie widzą i nie szanuja hierarchi ważności wynikającej z elementów strategi priorytetów istotnych dla bezpieczeństwa państwa. Dlatego w zaistniałej sytuacji szanse na jaki kolwiek program dla PMW spadają lub spadły niemal do zera co w efekcie przybliża nas szybkimi krokami do upadku PMW ,i wszelkie plany snute przez admirałow staja sie tylko zapisem na papierze.
Nie macie się co Panowie tak denerwować. Nasi politycy przecież z naszego społeczeństwa się wywodzą i takie ich pojęcie o armii, obronności itp. jak i całego narodu.
Kiedy mnie ktoś ze znajomych spyta o zainteresowania to nawet już nie mówię "shiplover", wiem, że i tak się gość nie połapie. Jak powiem "marynistyka" itp, wyjaśnie co i jak to słyszę pytania w stylu: ile mamy lotniskowców? A jak powiem, że mamy op ORP Orzeł, to się dziwią (i śmieją), że na drugowojennych łódkach pływamy...
Jak wezmą do ręki MSiO to nie są pewni czy nie trzymają czasem do góry nogami, magia jak nic.
Będzie praca u podstaw to i rezultaty (świadomi decydenci) będą.
Przed wojną rodacy zrobili zrzutkę na Orła, wyobrażacie sobie coś takiego dzisiaj? Chyba jako temat do "Szymon Majewski Show".
No ale trzeba wierzyć w lepsze czasy
. Ta praca u podstaw to od nas też zależy, choćby przez forum, Lastadię itd.
A co do planu podanego na początku. Mi tam się podoba, ale mi się każdy plan podoba, gdzie jest nadzieja na budowę czegokolwiek. Pewnie za 5 lat zrobią podobny, Gawrony nadal będą tam naszą nadzieją, ale co robić
pzdr.
Kiedy mnie ktoś ze znajomych spyta o zainteresowania to nawet już nie mówię "shiplover", wiem, że i tak się gość nie połapie. Jak powiem "marynistyka" itp, wyjaśnie co i jak to słyszę pytania w stylu: ile mamy lotniskowców? A jak powiem, że mamy op ORP Orzeł, to się dziwią (i śmieją), że na drugowojennych łódkach pływamy...
Jak wezmą do ręki MSiO to nie są pewni czy nie trzymają czasem do góry nogami, magia jak nic.
Będzie praca u podstaw to i rezultaty (świadomi decydenci) będą.
Przed wojną rodacy zrobili zrzutkę na Orła, wyobrażacie sobie coś takiego dzisiaj? Chyba jako temat do "Szymon Majewski Show".
No ale trzeba wierzyć w lepsze czasy
A co do planu podanego na początku. Mi tam się podoba, ale mi się każdy plan podoba, gdzie jest nadzieja na budowę czegokolwiek. Pewnie za 5 lat zrobią podobny, Gawrony nadal będą tam naszą nadzieją, ale co robić
pzdr.
- Darth Stalin
@Seawolf:
Otóż mylisz się: "polytycy" to banda kretynów, ktora swoim współobywatelom nie dorasta do pięt, a jest wybierana chyba tylko dlatego, zeby naród miał kogo pokazać palcem: "o, sa jeszcze głupsi od nas!"
Poważnie!
No bo przecież cała ta rządowo-sejmowa hałastra w znaczącej części (jesli nie w większości) siedzi w polityce ile? 17 rok im idzie, no nie?
Czy ktoś z nas tu obecnych moze o sobie powiedzieć, ze przez 17 ostatnich lat swego żywota NICZEGO się nie nauczył i pozostał na tym samym poziomie co wtedy? Ja się jednak czegoś nauczyłem, choćby czytając... i czytając... i oglądając + słuchając... i szperając w sieci... etc. etc. Tak samo jak Wy, Koledzy.
A cała tamta banda zachowuje się tak, jakby dopiero wczoraj odkryła Wieeeeelki Świaaaaat.... i nic o nim nie wie. To co oni robili przez ostatnie 17 lat, hę?
To kto tu jest do ciężkiej nierządnicy idiotą?
Ja przynajmniej na tą swołocz o socjalistycznych mózgach nie głosowałem... ale to i tak nie pomogło.
No to niech się chłopcy bawią dalej... aż przyjdzie "Załoga Dżi" ze wschodu (albo skądkolwiek), zawrzaśnie im "Boże Cara chrani!" albo "Allach akbar!" i urżnie im durne łby, że nawet nie zauważą, że ich nie mają.
Otóż mylisz się: "polytycy" to banda kretynów, ktora swoim współobywatelom nie dorasta do pięt, a jest wybierana chyba tylko dlatego, zeby naród miał kogo pokazać palcem: "o, sa jeszcze głupsi od nas!"
Poważnie!
No bo przecież cała ta rządowo-sejmowa hałastra w znaczącej części (jesli nie w większości) siedzi w polityce ile? 17 rok im idzie, no nie?
Czy ktoś z nas tu obecnych moze o sobie powiedzieć, ze przez 17 ostatnich lat swego żywota NICZEGO się nie nauczył i pozostał na tym samym poziomie co wtedy? Ja się jednak czegoś nauczyłem, choćby czytając... i czytając... i oglądając + słuchając... i szperając w sieci... etc. etc. Tak samo jak Wy, Koledzy.
A cała tamta banda zachowuje się tak, jakby dopiero wczoraj odkryła Wieeeeelki Świaaaaat.... i nic o nim nie wie. To co oni robili przez ostatnie 17 lat, hę?
To kto tu jest do ciężkiej nierządnicy idiotą?
Ja przynajmniej na tą swołocz o socjalistycznych mózgach nie głosowałem... ale to i tak nie pomogło.
No to niech się chłopcy bawią dalej... aż przyjdzie "Załoga Dżi" ze wschodu (albo skądkolwiek), zawrzaśnie im "Boże Cara chrani!" albo "Allach akbar!" i urżnie im durne łby, że nawet nie zauważą, że ich nie mają.
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów
- Krzysztof Miller
Dokończę offtop: jeden z naszych wykładowców zaproponował kiedyś alternatywną do wyborów powszechnych metodę wyłaniania władzy w Polsce. Założenie: potrzebujemy ok 700 posłów, senatorów, ministrów, wiceministrów i wojewodów. Robimy łapankę w pierwszym lepszym mieście. Kilku-kilkunastotysięczny tłum spędzamy na rynek. Bierzemy 700 cegłówek i rzucamy w tłum - kto zarobi, ten ma fuchę.
PRAWDOPODOBIEŃSTWO, ŻE ŚREDNIA IQ WYBRANYCH W TEN SPOSÓB WŁADZ BĘDZIE MNIEJSZA NIŻ DOTYCHCZASOWYCH JEST RÓWNE ZERO
Bardziej otwarcie nawiązując do tematu ... Plan jest czystą fantazją. Absolutną. W chwili obecnej co rok flota wydaje na zakupy i inwestycje ok 300 mln USD. Przez ostatnie kilkanaście lat była jednak właściwie najlepiej inwestującym rodzajem sił zbrojnych. Co prawda z jednostek pływających zakupiliśmy/dostaliśmy w zasadzie wyłącznie używane, ale lepsze to niż nic. Gorzej z dalszym pmysłem na rozwój .... ktoś widać wpadł na pomysł, że już nie będziemy kupować używanych i opierając się na tym twierdzeniu wykleił PLAN WIELKI. Żałosne ....[/i]
PRAWDOPODOBIEŃSTWO, ŻE ŚREDNIA IQ WYBRANYCH W TEN SPOSÓB WŁADZ BĘDZIE MNIEJSZA NIŻ DOTYCHCZASOWYCH JEST RÓWNE ZERO
Bardziej otwarcie nawiązując do tematu ... Plan jest czystą fantazją. Absolutną. W chwili obecnej co rok flota wydaje na zakupy i inwestycje ok 300 mln USD. Przez ostatnie kilkanaście lat była jednak właściwie najlepiej inwestującym rodzajem sił zbrojnych. Co prawda z jednostek pływających zakupiliśmy/dostaliśmy w zasadzie wyłącznie używane, ale lepsze to niż nic. Gorzej z dalszym pmysłem na rozwój .... ktoś widać wpadł na pomysł, że już nie będziemy kupować używanych i opierając się na tym twierdzeniu wykleił PLAN WIELKI. Żałosne ....[/i]
[...] prawdziwa wojna — a kilka prawdziwych wojen widziałem — pod względem porządku i ładu do złudzenia przypomina ogarnięty pożarem burdel.
Zadam tylko jedno pytanie.Krzysztof Miller pisze:W chwili obecnej co rok flota wydaje na zakupy i inwestycje ok 300 mln USD. Przez ostatnie kilkanaście lat była jednak właściwie najlepiej inwestującym rodzajem sił zbrojnych. Co prawda z jednostek pływających zakupiliśmy/dostaliśmy w zasadzie wyłącznie używane, ale lepsze to niż nic.
Który z naszych okrętów jest młodszy niż 10 lat? O wyposażenie nie będę pytał.