Konwój Nishimury - 27 lutego 1942 r., Morze Jawajskie.

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Auffenberg

Konwój Nishimury - 27 lutego 1942 r., Morze Jawajskie.

Post autor: Auffenberg »

Na razie znalazłem taki opis wspomnianego konwoju:

41 transportowców szło w dwóch kolumnach; odstępy między nimi wynosiły 600 metrów,a miedzy kolumnami dwa tysiące metrów. Statki zygzakowały leniwie z prędkością 10 węzłów. Na czele formacji płynęły 4 tralowce szykiem czołowym w odstepach co 3000 metrów, za nimi zaś,w odległości 3000 metrów, płynęly 3 niszczyciele w podobnym szyku. Następny był krążownik Naka, okręt flagowy, osłaniany przez dwa niewielkie patrolowce. Jeden niszczyciel z lewej burty i jeden z prawej osłaniały środkową sekcję długich kolumn transportowców.
Drugą grupą eskortową był 2 Dywizjon Niszczycieli, dowodzony przez kontradmirała Raizo Tanakę na okręcie flagowym Jintsu. W skład dywizjonu wchodziły cztery niszczyciele,w tym mój Amatsukaze.

T. Hara: Dowódca niszczyciela, Wyd. Finna, s. 107.

Zespół dla Wschodniej Jawy:
A) 41 transportowców wiozących 48 dywizję i brygadę płk. Sakaguchiego
B) eskorta konwoju (dowódca kontradm. Shoji Nishimura):
- 4 brygada niszczycieli w składzie: 9 dywizjon niszczycieli
"Asagumo", "Minegumo" i "Natsugumo" (nie brał udziału w bitwie na Morzu Jawajskim), 2 dywizjon niszczycieli - "Murasame", "Yudachi", "Harusame", "Samidare"
- 2 brygada niszczycieli (dowódca kontradm. Raizo Tanaka)
Auffenberg

Ten drugi fragment skończę cytować w wolnej chwili.
O co mi idzie:
wg Gelewskiego eskorta konwoju liczyła, poza niszczycielami, stawiacz min, cztery trałowce i pięć ścigaczy OP.

Hara o nich nie wspomina, więc może ich tam nie było.
Prosiłbym o wszelkie informacje, ktore pozwolą mi ustalić, jak to wyglądało.
shigure

Post autor: shigure »

w zespole dla zachodniej Jawy był Shiritaka i 5 trałowców z 5 Dywizjonu W1-W5 dowodzone przez kontradm.Sueto Hirose
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Tu jest skład z Morisona:

Obrazek
Auffenberg

Wykaz Morrisona nie wymienia Amatsukaze, który należał do 2 Eskadry Tanaki, zaś wspomnienia Hary powstały przy współudziale Rogera Pineau, współpracownika Morrisona, i to trochę później po wojnie, jak Dzieło Morrisona.
Więc może opis Hary jest bardziej szczegółowy i zawiera bardziej aktualne dane?
shigure pisze:w zespole dla zachodniej Jawy był Shiritaka i 5 trałowców z 5 Dywizjonu W1-W5 dowodzone przez kontradm.Sueto Hirose
Tylko że mi Shigure chodzi dokładnie o konwój Nishimury -wiozący wojsko inwazyjne dla wschodniej Javy.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Faktycznie Morison zapomniał o Amastukaze...
shigure

Post autor: shigure »

... wybacz ale zasugerowałem się drugim postem o tym stawiaczu i trałowcach.
Auffenberg

shigure pisze:... wybacz ale zasugerowałem się drugim postem o tym stawiaczu i trałowcach.
Bo sęk w tym, że Gelewski do eskoty konwoju zalicza własnie Wakatakę i ścigacze - o tych okrętach nic nie mówi Hara, szczegółowo natomiast opisuje ustawienie eskorty (z czterema trałowcami i dwoma patrolowcami po obu burtach Naki).
No i mam zgryz :lol: co z tą eskortą, bo holenderskie OP mogły się dobrać do konwoj (zwłaszcza O 19).
ODPOWIEDZ