Jak w temacie
[i] za Kościół Św. Katarzyny [i]
Moderator: nicpon
[i] za Kościół Św. Katarzyny [i]
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
Właśnie obejrzałem „Teleexpres” i teraz dopiero rozumiem wpis Mitoko
Straszna tragedia się stała. Tak stary obiekt z masą zabytków.
Mam nadzieję, ze kościół zostanie szybko odbudowany, a straty w dziełach sztuki nie są znaczne.
Straszna tragedia się stała. Tak stary obiekt z masą zabytków.

Mam nadzieję, ze kościół zostanie szybko odbudowany, a straty w dziełach sztuki nie są znaczne.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
====================
http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
====================
http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Paradoksalnie zbawienne okazały się zniszczenia z czasów WW2. Podczas napraw wymieniono (typowo dla lat '50-'60-ych) stropy na belki betonowe/żelbetonowe.
Nie wiadomo co by było gdyby dach przebił strop i wpadł do środka. Pomijając iż zapewne wtedy wieża nie miałaby szans - to jeszcze ryzyko zawalenia się ścian - a obok jest Mały Młyn (na lewo patrząc na czoło Katarzyny) i Św. Brygida (z tyłu).
A swoją drogą to szlag trafia że to Katarzyna a nie Brygida płonie - ta druga i mniej warta i (jako byłe królestwo Jankowskiego) łatwiej by było ją odbudować.
Nie wiadomo co by było gdyby dach przebił strop i wpadł do środka. Pomijając iż zapewne wtedy wieża nie miałaby szans - to jeszcze ryzyko zawalenia się ścian - a obok jest Mały Młyn (na lewo patrząc na czoło Katarzyny) i Św. Brygida (z tyłu).
A swoją drogą to szlag trafia że to Katarzyna a nie Brygida płonie - ta druga i mniej warta i (jako byłe królestwo Jankowskiego) łatwiej by było ją odbudować.
Dzięki Niebiosom uniknięto najgorszego - spłonął cały dach - ale jak wspominałem - sprawę uratował strop - dzięki temu ocalało wnętrze kościoła z zabytkami i wieża z muzeum i carillionem (bo gdyby pożar poszedł na dół strażakom raczej nie udałoby się ochronić wieży).domek pisze:Ja mam zerowy kontakt z Krajem .Wiec zapytam a co splonelo?
W znaczeniu jaka czesc tego cuda sie spalila.![]()
![]()
![]()
Tak więc zabytki ocalały (choć są podmoczone), a co do carillionu nie wiadomo dokładnie (możliwe że poszła elektronika bo wieża zassala dym i ponoć miejscami temperatura od samego dymu była wściekła) - jak się okaże że poszła elektronika - to pół biedy - najważniejsze czy dzwony są całe (44 sztuki).
Ogólnie strop + sprawna reakcja strażaków (dotarli w 7 minut) uratowała najcenniejsze rzeczy.
A sam kościół musi poschnąć ze 3 miesiące (w pwenym momencie strop zaczął już pękać i woda poszła do środka) i wtedy można się brać za remont.
-
W sumie na zdjęciach wyglądało to tragicznie, ale jak mówią skutki nie są tak straszne, jak być mogły.Mitoko pisze:Dzięki Niebiosom uniknięto najgorszego - spłonął cały dach - ale jak wspominałem - sprawę uratował strop - dzięki temu ocalało wnętrze kościoła z zabytkami i wieża z muzeum i carillionem (bo gdyby pożar poszedł na dół strażakom raczej nie udałoby się ochronić wieży).domek pisze:Ja mam zerowy kontakt z Krajem .Wiec zapytam a co splonelo?
W znaczeniu jaka czesc tego cuda sie spalila.![]()
![]()
![]()
Tak więc zabytki ocalały (choć są podmoczone), a co do carillionu nie wiadomo dokładnie (możliwe że poszła elektronika bo wieża zassala dym i ponoć miejscami temperatura od samego dymu była wściekła) - jak się okaże że poszła elektronika - to pół biedy - najważniejsze czy dzwony są całe (44 sztuki).
Ogólnie strop + sprawna reakcja strażaków (dotarli w 7 minut) uratowała najcenniejsze rzeczy.
A sam kościół musi poschnąć ze 3 miesiące (w pwenym momencie strop zaczął już pękać i woda poszła do środka) i wtedy można się brać za remont.
Kościoły wyłącznie z obelkowaniem dachu (bez stropu) spłonęłyby całe.
Przykra sprawa, ale Gdańszaki to twarde Chłopaki.