Ciekawostka - korwety Brunszwig

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Piotr S.

Ciekawostka - korwety Brunszwig

Post autor: Piotr S. »

Czy ten typ śrub na tej korwecie to coś przełomowego przyznam że widze to pierwszy raz http://www.fregatte-braunschweig.de/Korvette35.JPG
lonux

Post autor: lonux »

szczeże ja też ale prawde mówiąc może to byc jakiś nowy wynalazek ponieważ te niby łopaty mają skok ale prawde mówiąc nie mam pojecia jak to działa i czemu służyi jakie to ma wymiary ????
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

A nie są to może takie trzpienie, rdzenie (czy jak to tam nazwać), na które bedą nakładane właściwe pióra? Nie wydaje mi się, aby te striplowane pręty poruszyły okręt chociaż metr do przodu :D...

edit:
hmm, chociaż pióro to raczej odlew jest całościowy (?). Może to tylko jakaś tymczasowo założona masa, która ma symulować masę póir/całej śruby (np. przy badaniu samych wałów)?...tak se rozmyślam :lol:
Ostatnio zmieniony 2006-05-17, 19:43 przez seawolf, łącznie zmieniany 1 raz.
lonux

Post autor: lonux »

no chyba ze bedzie miała śruby nastawne :) ale i tak płaty nie są dkładane tylko płat jest robiony razem z trzpieniem do zamocowania w nastawnej a tak to sróby są robione w całości :)
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Są to narzędzia do precyzyjnego ustawiania skoku łopat (skrzydeł) śruby nastawnej. Po regulacji w to miejsce wstawiane sa łopaty (skrzydła).
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

dobre, naprawdę mysleliście, że czymś takim mozna napedzać okręt? :wink:
Awatar użytkownika
fdt

Post autor: fdt »

karol pisze:dobre, naprawdę mysleliście, że czymś takim mozna napedzać okręt? :wink:
Frajerzy :wink: , nabrali się hehe... zupełnie jak przed wojną... Wtedy też niektórzy myśleli, że czymś takim można napędzać statek...

Obrazek
ODPOWIEDZ