Coral Sea dla pasjonatów

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

radar

Coral Sea dla pasjonatów

Post autor: radar »

Czy 07.05.42 [dzień ataku na Shoho] Fletcher znał pozycję CV Takagiego ?
Jeśli tak, dlaczego nie zaatakował po południu ?
Rozkaz DF z 10IX, wskazuje , że Mohuczy na Kłoczu postawił +.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

A znał?
radar

MiKo pisze:A znał?
Earlier that morning, Biard had overheard the Zuikaku and Shokaku preparing to launch an attack against the task force. Biard reported this to Fletcher and implored him to strike first with an armed reconnaisance down in the quadrant where the Japanese were expected to be. Fletcher responded, "You don't understand young man. I'm going to attack them tomorrow." To which Biard answered "But Admiral they're going to attack you today." And they did of course. Biard saw Fletcher again later that day and Fletcher said to him "I didn't think they were that aggressive." Biard said that it left him dumbfounded.
Z innego forum znalazłem i cytuję.
radar

radar pisze:
MiKo pisze:A znał?
Earlier that morning, Biard had overheard the Zuikaku and Shokaku preparing to launch an attack against the task force. Biard reported this to Fletcher and implored him to strike first with an armed reconnaisance down in the quadrant where the Japanese were expected to be. Fletcher responded, "You don't understand young man. I'm going to attack them tomorrow." To which Biard answered "But Admiral they're going to attack you today." And they did of course. Biard saw Fletcher again later that day and Fletcher said to him "I didn't think they were that aggressive." Biard said that it left him dumbfounded.
Z innego forum znalazłem i cytuję.
Later that day - skoro Japy zaatakowali wieczorem/nocą, to się nie trzyma kupy

Biard had overheard the Zuikaku and Shokaku preparing to launch an attack against the task force - How !!!!!
MiKo
Admin FOW

Czyli nie znał pozycji ? hę?
radar

Biard had overheard the Zuikaku and Shokaku preparing to launch an attack against the task force
Namiar radiowy ?.

Wszystko dzieje się 070542 więc rano Fletcher pewnie atakuje jap. CV i... nie trafia. Trudno więc uwierzyć, że po południu miałby tyle komfortu aby [ I'm going to attack them tomorrow.".
MiKo
Admin FOW

Się mnie wydaje, że "to se ne uda" z jednego punktu odniesienia.

"Mam zmiar (w domyśle - znaleźć i) zaatakować jutro"
radar

MiKo pisze:Się mnie wydaje, że "to se ne uda" z jednego punktu odniesienia.

"Mam zmiar (w domyśle - znaleźć i) zaatakować jutro"
jak rozumieć słowo OVERHEARD użyte przez oficera wywiadu na pokładzie Y. ? [podsłuchał]
MiKo
Admin FOW

Podsłuchiwał japońskie radio taktyczne.
radar

MiKo pisze:Podsłuchiwał japońskie radio taktyczne.
Ja mam rozumieć, ze Takagi [ NAchi ] sobie gadał z Harą [Shokaku] via UKF ?
Miko, pod Midway nie chcieli sobie pozwolić na jakikolwiek rumor w eterze a tu pasjonaci wczesnego internetu.

A może podsłuchiwał meldunki jap sam. rozpoznawczych. i oczami wyobraźni widział ich na prawo, nie na lewo [atak na Shoho] od TF ?
MiKo
Admin FOW

Się mi wydaje że podsłuchiwali rozmowy pomiędzy pilotami.
radar

Newsy:

Nimitz szykował się na Coral Sea od III42.
Y miał zostać na Pd do 15V, potem do PH
L miał tam odejść 30V
H,E miały tam pozostać do końca czerwca.

Około 14-15 V mamy planowaną kulminację siły US Navy na MKoralowym. Mamy tam propozycję decydującej bitwy, na którą US Navy była gotowa. W oparciu o dane wywiadu [Kaga,Shokaku,Zuikaku,Ryukaku, Kasuga Maru + cóś jeszcze] Amerykanie pragnęli tej bitwy i nie mogli jej przegrać.

Rzeczywiste siły [S,Z,s] użyte przez Japonczyków, nie dawały jakiejkolwiek szansy na strategiczna wygraną w tej operacji. Zbieg okoliczności spowoduje, że nie przegrają z kretesem tej bitwy na szczeblu taktycznym. Bo samotny Zuikaku w konfrontacji z H,E nie miał jakichkolwiek szans.

Z tej perspektywy nie dziwi pesymistyczna ocena tejże bitwy w najwyższych kręgach US Navy, co jakoś nie powoduje odsunięcia Fletchera od dowodzenia w kolejnej najważniejszej operacji na Pacyfiku

Nimitz dowiedział się o operacji Midway dopiero 01V42
MiKo
Admin FOW

A Ty Radarro słyszałeś coś o jakimś ataku niszczycieli US Navy na CarDiv 5 w nocy 7 maja, o którym przemyśliwał Fletcher ?
radar

MiKo pisze:A Ty Radarro słyszałeś coś o jakimś ataku niszczycieli US Navy na CarDiv 5 w nocy 7 maja, o którym przemyśliwał Fletcher ?
poproszę o link, bo Fletcher mnie zadziwia coraz bardziej
MiKo
Admin FOW

Nie ma tego na sieci...chyba. Pytam czy słyszałeś bo Ty znasz Lundstromy na pamięć ;)
MiKo
Admin FOW

Łeee... jest to opisane w Morisonie
ODPOWIEDZ