Militaria XXw - bomby

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

MiKo
Admin FOW

Militaria XXw - bomby

Post autor: MiKo »

Jestem właśnie po czytaniu trzeciej część Kuantanu z Militarii. Całkiem zgrabnie napisane.

Natomiast rysunki bomb i torped raczej do bani. Ja rozumiem, że zarówno bomby jak i torpedy mogą być rysowane bez wymiarów to jeszcze rozumiem, ale bez skali? po co ?

Są obok siebie dwie torpedy w rzeczywistości jedna większa druga mniejsza. Na rysunku też jedna mniejsza druga większa. Z tym, że proporcjonalnie nie trzyma się to kupy.

Żeby pokazać o co mi chodzi przykład z bombami:

Obrazek

Pierwsze dwie od góry bomby to z lewej Typ 99 Nr 50 i Typ 99 Nr 25 przedstawione w artykule.

Kształt bomby 250 kg został mocno zniekształcony – według mnie prawdiłowy wygląd czerwoną linią.

Wreszcie kształt bomby 500kg prawie dobry, ale powiększyłem w skali tak jak to powinno wyglądać.
MiKo
Admin FOW

Są też elementy humorystyczne - przynajmniej dla mnie. W artykule Sławka o U-bootach IIA pojawia się termin "torpeda parowa" w odniesieniu do niemieckich torped G7a
Speedy

Post autor: Speedy »

Hej
MiKo pisze:Są też elementy humorystyczne - przynajmniej dla mnie. W artykule Sławka o U-bootach IIA pojawia się termin "torpeda parowa" w odniesieniu do niemieckich torped G7a
:) fajne...
No w sumie gościu ma rację, przecież była tam i para, o co chodzi...? :)
Pozdro
Speedy
MiKo
Admin FOW

Para była to racja. Jak całe mnóstwo różnych innych rzeczy ;)
radar

Post autor: radar »

MiKo pisze:Są też elementy humorystyczne - przynajmniej dla mnie. W artykule Sławka o U-bootach IIA pojawia się termin "torpeda parowa" w odniesieniu do niemieckich torped G7a
Czytałem wczoraj Modelarstwo i Twój artykuł. Nie kupiłem wiec nie cytuję, ale poczekaj :P :P . Pójdę jeszcze raz do Empiku i znajdę cuś na pewno.
Rozkaz DF z 10IX, wskazuje , że Mohuczy na Kłoczu postawił +.
MiKo
Admin FOW

W trzecim numerze nic mojego nie ma :P naźwiska Ci się pomyliły ;)
Awatar użytkownika
Darth Stalin

Post autor: Darth Stalin »

MiKo pisze:Para była to racja. Jak całe mnóstwo różnych innych rzeczy ;)
No... i jeszcze taki fajny miniaturowy kominek, z którego buchały fantastyczne kłęby dymu, gdy te torpedki zasuwały pełną parą ;) w stronę wrogiego okrętu :D
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów

Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
Dr.

Post autor: Dr. »

A dokladniej pracowały na silniku alkoholo-parowym : ) (G7a)
ODPOWIEDZ