CHINY BUDUJĄ LOTNISKOWCE

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Gość

Post autor: Gość »

W połowie lat 90-tych, podczas europeizowania nas Baltopsem, zostałem zatrzymany i odprowadzony "na odwach" na Oksywiu za fotografowanie neoklasycystycznej bramy do dawnej komendy portu (?) - nawiasem, to najładniejszy budynek w Gdyni.
Problem zaczyna się na nowo, także w lotnictwie, na całym świecie, patrz topic w statkach handlowych.
pozdr.
MB
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

Mam np.zdjecia zwakacji Grecji itd. .Wszedziie byly zakazy fotografowania.
Podobnie amerykanskie samoloty w czasie "wyzwalania Iraku" taz byly obiaktami tajnymi.
Ma ktos moze jekies zasady dotyczace NATO ? Czy jest to tylko rgulowane przez poszczegolne panstwa ?

AvM
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Ograniczenia w fotografowaniu są bardzo głupie i mijają się z celem.
Nie jestem fanem Ameryki, ale, przynajmnije do tej pory, twierdzili, że nie może być tajemnicą to, co jest widoczne gołym okiem.

Chyba nie trzeba udowadniać, że taki "nastajaszczyj szpion" nie będzie się uganiał za czymś z teleskopowym obiektywem. Pomijam też możliwości robienia zdjęć satelitarnych.

Ograniczenia, i budowana otoczka histerii, to tylko odwracanie uwagi od spraw pierwszoplanowych :cry:
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Gość

Post autor: Gość »

na zagranicznych forach ship- i plainspotterzy skarżą sie na utrudnienia w fotografowaniu - niestety dotyczy to także USA; oczywiście, trudno znaleźć racjonalne uzasadnienie, najczęściej prawdziwego uzasadnienia trzeba szukać w psychologii władzy,
pozdr.
MB
Tadeusz Klimczyk

Chiny budują lotniskowce.

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

Zwiedzałem autokarem Norfolk Navy Base - zza szyby nie wolno było wykonywać żadnych zdjęć, oprócz jednego miejsca, które jest oddalone o ok. 1 km od okrętów.
Awatar użytkownika
fdt

Post autor: fdt »

Grudzień 2005. na trasie z W-wy do Katowic... 50 km przed zjazdem na Bełchatów stoi hotel "Górski" a przed nim drewniana karczma w stylu "góralskim" , w karczmie smalec ze skwarkami, szaszłyk i stek po chłopsku z frytkami a na karczmie tabliczka z zakazem fotografowania... Paranoja szerzy sie szybciej niż dżuma...
Adam

Post autor: Adam »

MB pisze:ntrudno znaleźć racjonalne uzasadnienie, najczęściej prawdziwego uzasadnienia trzeba szukać w psychologii władzy,
I to jest chyba najcelniejsze wytłumacznie.

W portach Szczecina/Świnoujścia zawsze, zwykła przepustka nie upoważniała do robienia zdjęć, do tego potrzebna była specjalna adnotacja na przepustce!! Jeszcze gorzej było (i jest) w stoczniach... Tam wniesienie aparatu, przez pracownika mogło spowodować wylanie z pracy...obłęd
W tym samym czasie ze stateczków białej floty można było fotografować do woli, podobnie z powietrza (paralotniarze nie są takim rzadkim widokiem).
W Polsce chyba najprzyjaźniejsztm miastem dla wszelkich shipspotterów jest Świnoujście - tereny ogólniedostępne stwarzają takie możliwości, że nie ma potrzeby nigdzie wchodzić... Choć muszę przyznać, że jeśli idzie do Szczecina jankeski transportowiec (MilitaryLift) do/z Iraku to ma taką eskortę Straży Granicznej (ze smutnymi panami w kominarkach i z długą bronią na pokładzie) i Marynarki, że sam nie wiem czy złożyć się do statku długim obiektywem...bo moga się zdenerować ;))
Piotr S

Post autor: Piotr S »

Co do Norfolku to robiłem zdjecia ze statku na którym pływałem i powiem że wszystko było jak na dłoni i nie potrzeba była żadna 1 kilometrowa odległość
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

http://mil.jschina.com.cn/up/up/2006162312200.jpg jeszcze jedena wizualizacja chińskiego lotniskowca
Awatar użytkownika
sebian
Zwycięzca QUIZ-u FOW

Post autor: sebian »

Anonymous pisze:To juz jakis wgląd w sytuacje floty Chin która przy takim składzie bardzo szybko zdystansuje floty Rosji ,W.brytani i ,Francji a co czeka ex Warjaga który nie dawno był na doku?
Wniosek z tych zbrojen - nie tylko Taiwan :)
Do "odbicia" Taiwanu nie jest potrzebny lotniskowiec... Flota oceaniczna? Moze kolonie w Indiach? ;)
Bo chyba nie Midway i Pearl Harbor :D
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

sebian pisze:Wniosek z tych zbrojen - nie tylko Taiwan :)
Osobiście od zawsze jestem zdania, że Tajwan to mydlenie oczu, zaś prawdziwym celem jest... Syberia(!!!).
Awatar użytkownika
Baltic

Post autor: Baltic »

Chinczycy dążą do tego aby zając miejsce amerykanów we współczesnym świecie. Dlatego muszą pierw ich nadgonić. Już wysłali w kosmos swoich. A teraz idzie kolej na lotniskowce. Po co? Bo nie są zdolni do operowania poza swoim kontynentem.
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

http://img151.imageshack.us/img151/4950/cgi210061mm.jpg Trudno mi w tej chwili powiedzieć czy po wyższy projekt jest ostateczną wersją aktualnie budowanego lotniskowca chińskiego raczej z Kużniecowem nie wiele będzie miał wspólnego , nie można tu mówić o kopi mimo że posiadają nie wykończonego Warjaga , sylwetka tego lotniskowca jest zdecydowanie inna od okretów tej klasy chociaż by z racji nie typowej nadbudówki która raczej pasuje do okretów typu stealth , apokład lotniczy jakoś przypomina mi lotniskowce z II WŚ
norbi

Post autor: norbi »

witam!
taki pokład to raczej krok do tyłu w organizacji operacji lotniczych. zaletą skośnych są dwa pasy, jeden do startów drugi do lądowań i operacje te mogą odbywać się jednocześnie.pokład taki jak na rysunkach stosuje się raczej na okrętach małych i przeznaczonych pod pionowzloty. pytanie jakie samoloty maja na nim stacjonować? ciekawe co z tego się wykluje....:-)
pozdrawiam!
Shinano

Post autor: Shinano »

Typowa wariacja na temat. Zapewne jako podkładka poszły plany Kuźniecowa, które kupili. :D
Duże koty zjadam na przystawkę.
swimmer

Post autor: swimmer »

Obrazek
To coś na zbytnio konwencjonalny lotniskowiec nie wygląda
swimmer
ODPOWIEDZ