Najbardziej znienawidzone okręty

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
ps-man

Post autor: ps-man »

Wieza 3-działowa na górze na pewno nie poprawia stateczności... Krażowniki ciężkie amerykanskie, oprócz tych olbrzymów w stylu Des Moines to słabizny, bez wyrzutni torpedowych, w ogole nie lubie amerykanskich okretow :oops:
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

ps-man pisze:Wieza 3-działowa na górze...
matko... :sciana: - na górze róże!
ps-man pisze:Krażowniki ciężkie amerykanskie, oprócz tych olbrzymów w stylu Des Moines to słabizny, bez wyrzutni torpedowych...
:rotfl2:

Pozdrawiam,
Maciej
sailor

Post autor: sailor »

:-D nie uwazam by Salt Lake City byl slaba jednostka ... bardzo dobrze sprawdzil sie chocby kolo wysp komandorskich ... a jak historia pokazala umiejetnie dowodzony wiele potrafi ... poza tym stwierdzenie ze jest az nadto uzbrojony uwazam za pzesade, w koncu jest to okret wojenny posiadal 10x203 mm (5x2) 8x127 mm (8x1) 24x40 mm (6x4) 19x20 mm (19x1) a i zle opancerzony tez nie byl jak na swoja klase!

...Osobiscie jednak twierdze iz jest poprostu piekny smukly! nie za wysoki a i zgrabne nadbudowki ma! :-D
Pragne poczuć znów wiatr i ryk fal wokół mnie .... sezon tuż tuż ..
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

Nie 5x2 a 2x3 i 2x2, a opancerzony był źle, najgorzej z amerykańskich "waszyngtonów".

ps. 600 postów :P
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

gratuluję... 8)

Pozdrawiam,
Maciej
sailor

Post autor: sailor »

ja i tak mam sentyment do tego okretu :-D ech az sie wzruszylem gdy czytalem opis Flisowskiego gdy Salt Lake City manewrowal pod ostrzalem Japonczykow kolo Wysp Komandorskich ...chwile napiecia i brawurowa szarza 3 (4?) niszczycieli na japonskie okret (Maya? lub Nachi? ) ...a i postawa zalogi byla godna pochwaly szczegolnie gdy zabraklo prochu w komorach amunicyjnych (rufowych) ...bardzo mi sie ten okret podoba i cala jej klasa

:-D Choc mysle iz kazdy z nas ma swych ulubiencow !!! :-D
Pragne poczuć znów wiatr i ryk fal wokół mnie .... sezon tuż tuż ..
Awatar użytkownika
ps-man

Post autor: ps-man »

Załoga wyciskała może 200% z tego okrętu, ta klasa była ponadto bardzo szczesliwa, jakims cudem oba okręty przetrwaływojne...

P.S. Mnie tez kiedys podobała sie ich sylwetka, ale juz sie nie podoba...
Awatar użytkownika
mcwatt

Post autor: mcwatt »

sailor pisze::-D no coz panowie ja wyraze sie tak .......niecierpie nieznosze wrecz wszystkiego co plywa a ma francuska bandere... a najbrzydszy i paskudny jest STRASBOURG...istne szkaradztwo ...
Bluźnierca :-D
karolk

Post autor: karolk »

ale za to Algerie to elegant na miarę światową, nie wspominając pozostałych krążowników, najładniejsze w Europie, a może i na kuli ziemskiej :wink:
Awatar użytkownika
mcwatt

Post autor: mcwatt »

karolk pisze:ale za to Algerie to elegant na miarę światową, nie wspominając pozostałych krążowników, najładniejsze w Europie, a może i na kuli ziemskiej :wink:
Zdecydowanie popieram, i nie może ale na pewno :wink:
Awatar użytkownika
acar

Post autor: acar »

karolk pisze:ale za to Algerie to elegant na miarę światową :wink:
Z tym się zgadzam, pozostałe francuskie krążowniki były takie sobie :lol:
Anywhere else in the world, history is either considered to be a fine art or an exact science.
But in the USSR, history is a part of mythology.
— Hannes Walter 1988
Ktonos

Post autor: Ktonos »

Adam pisze:Znienawidzonych chyba za dużo nie ma, może Vanguard - za spieprzenie takiej konstrukcji przez umieszczenie muzealnej artylerii.
Fech - ta, jak ją nazywasz, muzealna artyleria, była lepsza od jakiegokolwiek innego brytyjskiego uzbrojenia większego od 10-cali. Nawet od 16-calówek Rodneya i Nelsona. I nie spotykały jej problemy z wieżami, które były zmorą 14-calówek na typie KGV.

A teraz co do nielubianych okrętów:

1. Bismarck, Tirpitz, Yamato, Musashi - przerost formy nad treścią, że tak się wyrażę.

2. Typ Inflexible i wersje rozwojowe z lat 80-tych XIX-wieku. Zupełnie zbędne brzydactwa.
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Ktonos pisze:1. Bismarck, Tirpitz, Yamato, Musashi - przerost formy nad treścią, że tak się wyrażę...
Eeee, z nimi tak jak z... fajnymi blądynkami :P
Ale żeby zaraz ich nienawidzieć - no chyba że jesteś wątłą brunetką... :lol:
Zgadzam się w kwestii 15" - to była udana konstrukcja a Vanguard to ścisła I liga.

Pozdrawiam,
Maciej
shigure

Post autor: shigure »

Sailor napisał - ja i tak mam sentyment do tego okretu :-D ech az sie wzruszylem gdy czytalem opis Flisowskiego gdy Salt Lake City manewrowal pod ostrzalem Japonczykow kolo Wysp Komandorskich ...chwile napiecia i brawurowa szarza 3 (4?) niszczycieli na japonskie okret (Maya? lub Nachi? ) ...a i postawa zalogi byla godna pochwaly szczegolnie gdy zabraklo prochu w komorach amunicyjnych (rufowych)

Oj tylko ile w tym "zasługi" samych Japończyków co to "otowrzyli piwo" ale nei dali rady go wypić :lol:
shigure

Post autor: shigure »

Właściwości morskie Vanguard i "przechwalanej" Iowy to niebo a ziemia jak się okazało.Szkoda tylko że brytyjczyk tak póżno spłynął na wodę
karolk

Post autor: karolk »

ciekawe, że w oryginale na niemieckiej stacji Kabel1 lub Vox w programie o ekspedycji Bismarck dziadkowie-weterani pancernika Hitlera z wdzięcznością mówią o uratowaniu życia przez Royal Navy, czyżby ktoś tłumaczący ten program na angielski, a pewnie z niego na polski, nie zrozumiał sensu i puścił kaczkę, że Limies z zemsty zostawili tylu marynarzy w wodzie oceanu? :D no to wtedy ten cały Mulhe czy jak mu tam uratowany toże z pancernika, to całkiem medialny zwierzyniec jest :-D
ODPOWIEDZ