X pisze:Lotnictwo marynarki wojennej: czas samolotów szturmowych przeminął... (o ile samoloty szturmowe kiedykolwiek służyły do szturmowania celów nawodnych).
Akcje Ił-2/T na Bałtyku
X pisze:Nie wiem jak to jest po angielsku (ground attack, fighter bomber), czy po polsku, ale ostatnimi czasy chińskie samoloty uderzeniowe oznacza się jako "Jian-hang" czyli myśliwsko-bombowe...
Co dokładnie oznacza słowo "Qiang" (szturmowy?) nie wiem. (Szukając zrobiłem Ci listę samolotów Chińskiej MW, z nazwami natowskimi - możesz użyć owoców mojej pracy.)
Róznica jest spora - ogólna klasyfikacja wyróżnia 3 kategorie:
-
Attack/Ground Attack - czyli maszyny senso stricto
szturmowe - klasa ta obejmuje 2 podrodzaje:
----- "rasowe" szturmowce - jak A-10 czy Su-25 - opancerzone szturmowce do działań w strefie silnego nasilenia OPL
----- "lekkie" szturmowce - najczęściej bojowe wersje poddźwiękowych maszyn szkolno-bojowych oraz takie szturmowce jak AMX czy A-4. Inne podejście do działań szturmowych pod hasłem "uniknij trafienia" - maszyny małe i dość manewrowe, zdolne do podejścia do celu wykorzystując rzeźbę terenu
-
Figter-Attack - maszyny
myśliwsko-szturmowe - kategoria maszyn wywodząca się z używanych do zadań szturmowych myśliwców - choć często obejmuje maszyny typowo uderzeniowe. jest to klasa pośrednia pomiędzy A a FB - pod-/naddźwiękowe maszyny zdolne do wykonywania zadań szturmowych (ale bardziej w systemie CAS niż Attack) oraz wsparcia ogólnego. W zasadzie po wojnie były to 2 podklasy:
----- poddżwiękowe - takie jak nasze Limy-6 czy Fiat G-91 - maszyny klasy CAS - łączyły cechy maszyn FA i "lekkiech" A
----- naddżwiękowe - tu klasyfikuje się zarówno np. uderzeniowe odmiany Mirage III/5 jak i Jaguara. Również F-18 i uderzeniowe odmiany F-16 wchodzą w tą klasę
-
Fighter-Bomber - maszyny
myśliwsko-bombowe - wbrew nazwie typowe maszyny uderzeniowe z wyposażeniem wyspecyfikowanym do tych zadań (poza ostatnimi latami gdy pojawiły się takie maszyny jak F-15E czy Su-30).
Specyficzną odmianą tej klasy jest
Interdictor (pol.
Zwalczanie logistyki) - maszyna z rozbudowanym wyposażeniem pod kątem przenikania strefy OPL i zwalczania celów na bezpośrednich tyłach
X pisze:Odrzutowy samolot "szturmowy" brzmi dość zabawnie - szczególnie jeśli chodzi o lotnictwo morskie, dlatego sugeruję, żeby zmienić nazwę na "samolotyt uderzeniowe".
W przypadku lotnictwa morskiego klasyfikacja powyższa nieco się łamie - w praktyce nazwy FA i FB są niemal tożsame, podobnie miesza się z innymi kategoria A obejmująca zarówno typowe szturmowce jak i starsze maszyny FA czy tak wyspecjalizowane maszyny jak A-6
X pisze:Qiang-5 (Q-5, NATO: Fantan) rozwinięty z MiGa-19.
I wbrew typowej klasyfikacji to bardziej maszyna "starego rodzaju" FA niż A