Widzę, że jest tutaj trochę osób orientujących się w kwestii szczecińskiego portu. Ja od pewnego czasu interesuję się statkami które odwiedzają nasze miasto, dlatego mam kilka pytań na które - może - ktoś zna odpowiedź:
1. Czy jest mozliwość dotarcia na Ostrów Grabowski, poprzez Łasztownię. (żeby sfotografowac statki na nab. Czeskim i Słowackim?)
2. Wiele ciekawych statków cumuje w Basenach Wschodnim i Zachodnim. Znacie jakieś dobre miejsca, skąd można je fotografować?
Szczecin - fotografowanie statków
Re: Szczecin - fotografowanie statków
Ad.1 Do końca autobusem 76 i iść w prawo od bramy wejściowej na "Ewę", po około 200 metrach albo skręcić w lewo na skarpę dawnego refulatu i po jego przejściu jesteś na brzegu Kanału Dębickiego, albo idziesz prosto do bramy ogródków działkowych i skręcasz w lewo do kanału dębickiego lub w prawo do kanału mielińskiego, a jak dojdziesz na cypel Ostrowa Grabowskiego masz widok na: Gryfie (Nb. Gnieźnieńskie) i widzisz wszystkie statki wchodzące na Łasztownie i Basen Górniczy.wr50m2 pisze:Widzę, że jest tutaj trochę osób orientujących się w kwestii szczecińskiego portu. Ja od pewnego czasu interesuję się statkami które odwiedzają nasze miasto, dlatego mam kilka pytań na które - może - ktoś zna odpowiedź:
1. Czy jest mozliwość dotarcia na Ostrów Grabowski, poprzez Łasztownię. (żeby sfotografowac statki na nab. Czeskim i Słowackim?)
2. Wiele ciekawych statków cumuje w Basenach Wschodnim i Zachodnim. Znacie jakieś dobre miejsca, skąd można je fotografować?
Ad.2 Musisz wjechać na teren dawnego "PPDiUR Gryf" (pod Trasą Zamkową) stoi strażnik ale za dnia nikogo nie sprawdza. Ewentualnie mówisz, że idziesz do firmy Marco (jakaś prywatna stocznia mała bo mała ale jest). Jak wejdziesz na teren to nic tylko strzelać foty statkom na Basenie Zachodnim. Ze wschodnim jest problem bo to jest tern portowy (ZMPS-Ś) - idziesz do dyrekcji piszesz pisemko, że chcesz fotografować i może się uda, a wtedy wchodzisz gdzie chcesz - Łasztownia, Basen Górniczy
Miłego fotografowania - może zobaczymy Twoje zdjęcia?
Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź!Anonymous pisze:Ad.1 Do końca autobusem 76 i iść w prawo od bramy wejściowej na "Ewę", po około 200 metrach albo skręcić w lewo na skarpę dawnego refulatu i po jego przejściu jesteś na brzegu Kanału Dębickiego, albo idziesz prosto do bramy ogródków działkowych i skręcasz w lewo do kanału dębickiego lub w prawo do kanału mielińskiego, a jak dojdziesz na cypel Ostrowa Grabowskiego masz widok na: Gryfie (Nb. Gnieźnieńskie) i widzisz wszystkie statki wchodzące na Łasztownie i Basen Górniczy.
Ale czy mi się wydaje, czy tutaj na środku drogi widać jakąś bramę?
http://maps.google.com/?t=k&ll=53.42738 ... 008883&t=k
Grzesiek
Anonymous pisze:Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź!Anonymous pisze:Ad.1 Do końca autobusem 76 i iść w prawo od bramy wejściowej na "Ewę", po około 200 metrach albo skręcić w lewo na skarpę dawnego refulatu i po jego przejściu jesteś na brzegu Kanału Dębickiego, albo idziesz prosto do bramy ogródków działkowych i skręcasz w lewo do kanału dębickiego lub w prawo do kanału mielińskiego, a jak dojdziesz na cypel Ostrowa Grabowskiego masz widok na: Gryfie (Nb. Gnieźnieńskie) i widzisz wszystkie statki wchodzące na Łasztownie i Basen Górniczy.
Ale czy mi się wydaje, czy tutaj na środku drogi widać jakąś bramę? (na drodze do ogródków działkowych)
http://maps.google.com/?t=k&ll=53.42738 ... 008883&t=k
Grzesiek
Wczoraj wieczorem na Katowickim stanął United Stars, dwt 43991.
Niestety, trudno go zobaczyć, bo jest zasłonięty z każdej strony.
Wejście na most tez niewiele daje.
Niestety, trudno go zobaczyć, bo jest zasłonięty z każdej strony.
Wejście na most tez niewiele daje.
Tak było dawniej (ile ja tam zdjęć narobiłem ;)), ale teraz, podobno (bo w Szczecinie już tylko bywam), ze względu na budowę treminalu kontenerowego wejście jest co najmniej utrudnione, co więcej nawet przy wjeżdzie na działki chcą przepustek. Przynajmniej podobno, bo sam mam doświdczenia sprzed 2-3 lat.Anonymous pisze:1. Czy jest mozliwość dotarcia na Ostrów Grabowski, poprzez Łasztownię. (żeby sfotografowac statki na nab. Czeskim i Słowackim?)
Ad.1 Do końca autobusem 76 i iść w prawo od bramy wejściowej na "Ewę", po około 200 metrach albo skręcić w lewo na skarpę dawnego refulatu i po jego przejściu jesteś na brzegu Kanału Dębickiego, albo idziesz prosto do bramy ogródków działkowych i skręcasz w lewo do kanału dębickiego lub w prawo do kanału mielińskiego, a jak dojdziesz na cypel Ostrowa Grabowskiego masz widok na: Gryfie (Nb. Gnieźnieńskie) i widzisz wszystkie statki wchodzące na Łasztownie i Basen Górniczy.
Generalnie, najłatwiej statki w Szczecinie "łapie się" w ruchu, korzystająć z VTSu na stronach UMSu. Wówczas najłatwiej robi się zdjęcia z brzegu Odry na Golęcienie - tuż za zajednią jest dojście do wody (dalej, tuż przed pętlą też, ale wg mnie gorsze). Stamtąd jest też ładny widok na dok 5 Gryfii, ładnie dok i nabrzeże przy nim można robic też z terenu żwirowni (przystanek 6 pomiędzy Ludową a zajezdnią).
Basen Górniczy, bez przepustki do portu możesz sobie podarować....
.Ad.2 Musisz wjechać na teren dawnego "PPDiUR Gryf" (pod Trasą Zamkową) stoi strażnik ale za dnia nikogo nie sprawdza. Ewentualnie mówisz, że idziesz do firmy Marco (jakaś prywatna stocznia mała bo mała ale jest). Jak wejdziesz na teren to nic tylko strzelać foty statkom na Basenie Zachodnim
Ale robisz głownie tym stojącym na Bułgarskim - robiąc z tego samgo nabrzeża, co jest takie sobie. Po przeciwnej stronie, na Rosyjskim rzadko cokolwiek staje. Z końca za to masz też ładny widok na Polskie i Węgierskie, gdzie ładne statki stają. Warto też próbować z Trasy Zamkowej, ale tam trzeba mieć z 200-300 mm obiektyw.
Acha - ze względu na układ nabrzeży a tym samym światło, w Szczecinie większośc zdjęć najlepiej udaje się po południu i wieczorem, wyjątkiem jest Czeskie i Słowackie - tam koniecznie zdjęcia trzeba robić przed południem.
Ostatnio zmieniony 2006-03-08, 09:32 przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.