"Marynarka Wojenna" i "ORP Warta"
Co to za okręt może być i co to za działo? (75?)

Tihy pisze:JAREKSK - haha, co to Warta to wiem, ale z tego co wiem to nie miała uzbrojenia więc raczej zdjęcie nie jest na jej pokładzie....chyba że na Zachodzie? Daty nie znam zrobienia zdjęcia
Ważna info - bo 47-ki Hotchkissa były produkowane w kilku odmianach (często nieindeksowanych) o różnych długościach luf - obok L40, L43,5/L45 były też krótkolufe L33 jak i "długie" (ale to głównie na amerykańskie) L50.JB pisze:Uzbrojenie - 2 działa 47 mm Hotchkiss wz. 1885 (40 kalibrów) o zasięgu 6200 m (dane z CAW, akta KMW t. I.300.21.453).
JB
O którym zdjęciu z NavyWeps mówisz ??Tihy pisze:Jeszcze jedno:
na stronie navyweaps Hotchkiss 3 funtowy wygląda troche inaczej niż ten nasz ze zdjecia. Natomiast Hotchkissy zakupione przez Rosję mają niemal identyczny wygląd- nie licząc płyty pancernej (maski?)
Coś mi się kolebie po głowie opis z jakiejś książki z dzieciństwa jak to chyba właśnie Warta nie nadążyła za konwojemTihy pisze:P.S. nie znalzłem niegdize info że Warta byal uzbrojona, założyłem więc ze fotka nie jest wykonana na jej pokładzie i dlatego prosiłęm o informację co to za okręt - to tak w ramach wyajśnienia w parze Jareksk - Ja.
Tutaj: http://www.navweaps.com/Weapons/WNRussi ... chkiss.htmJeszcze jedno:
na stronie navyweaps Hotchkiss 3 funtowy wygląda troche inaczej niż ten nasz ze zdjecia. Natomiast Hotchkissy zakupione przez Rosję mają niemal identyczny wygląd- nie licząc płyty pancernej (maski?)
O którym zdjęciu z NavyWeps mówisz ??
Maski tego rodzaju był dość czasem stosowane na Hotchkissach - choć głównie na tych używanych w arylerii nadbrzeżnej i na cięższyc jednostkach.