LCI

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

shigure

LCI

Post autor: shigure »

Przeglądając zdjęcia tych "drobnoustrojów" można zauważyć że część z nich posiada trapy po obu burtach dla wojska,część z nich jest ich pozbawiona a zamiast tego ma furty dziobowe.Niestety nie znalazłem żadnego żródła które miałoby wyszczególnione które jednostki miały trapy a które furty.
Czy mogę prosić o pomoc ?.
mcwatt bez log

Post autor: mcwatt bez log »

Na pewno nie pomyliłeś LCI(L) z jakąś inną barką, np. LCF albo LCT? One chyba miały furty z przodu, a LCI trapy po bokach. Zajrzyj tutaj:
http://www.ibiblio.org/hyperwar/USN/shi ... .html#lcil
Pozdrawiam, mcwatt
Waldek K

Post autor: Waldek K »

:D , oczywiście, że shigure nic z niczym nie pomylił (a już na pewno nie z LCF :shock: , które jako barki p.lot akurat furt nie miały). Była krótka seria LCI, jak się nie mylę ostatnia wojenna seria, która miała właśnie furtę dziobową zamiast ramp. Ale akurat ich numeracji nie pamiętam. Jeśli możesz poczekać do jutra, to postaram się poszukać.

A tutaj jest link do prawdopodobnie jedynego istniejącego do dziś okrętu tego typu. Akurat ten jest w konfiguracji, która Cię interesuje
http://www.amphibiousforces.org/713.html
mcwatt bl

Post autor: mcwatt bl »

chciałem tylko sprawdzić :-D ale faktycznie z LCF ciężko byłoby pomylić LCI :oops: Tyle tego było że człowiek się gubi :)
Ciekawe zdjęcia, nie wiedziałem że ostatnia partia miała furty.
shigure

Waldek - dzięki wielkie za wszelką pomoc bo przyznam że nieco się pogubiłem przeglądając stronkę na której to niektóre zdjęcia pokazywały od czasu do czasu zamiast trapów właśnie furty bez żadnej adnotacji czy to pojedyńcze modele,przeróbki itd.
Waldek K

Post autor: Waldek K »

U Friedmana doszukałem się, że następujące barki otrzymały furty dziobowe:
LCI 641-657, 691-716, 762-780, 782-821, 866-884, 1024-1033, 1068-1098.
Numery nie są po kolei, bo tę modyfikację wprowadzono jednocześnie u kilku wykonawców, a zdaje się, że numery na produkowane barki mieli oni przydzielone już wcześniej.

Pozdrawiam
shigure

:piwo: Wielkie i piękne dzięki.
ODPOWIEDZ