Hood wyleciał w powietrze w trzecie salwie obramowujacej (właściwie to półsalwie). Rodney zrobił zwrot po 6-10 obramowaniach czy bliskich upadkach. Może Holland zrobiłby tak samo?
5 salwa B. załatwia H, PE trafia już w 3. Miał minutę na zwrot ale to też nie wyklucza tragedii, znmiejsza jedynie to prawdopodobieństwo. Pociechą pozostanie, że jedynie H miał sprawną art. główną z wszystkich OL walczących z B.[/quote]
0920 -- -- "A" turret of King George V out of action because of jammed training gear
pierwszy raz czytam takie cuś, kurna trzeba ostro wziąć się za barbarzyński, a nie tylko klapać dziobkiem, co się wezmem
MiKo nigdy nie czytałem o zacięciu wieży A na KGV z pwodu rozwalonych przekładni jakoby nastawczych...
radar przecież Rodney też miał sprawne działa, tylko ta samodestrukcja od ich użycia i fatalny system kierownia, o którym kiedyś mi MiKo piękny wykład dał
1.przerażające, pierwsze 7-10 salwy B trafiają PoŁ 4 krotnie 32/4 = 12,5% w celu
2.PoŁ trafił go również stosunkowo szybko
3.B wykonał unik ptorpedowy i stracił skuteczność ognia
4. PoŁ tylko raz skorzystał ze sprawnych wież dziobowych, potem strzelał z wszystkich wież, a mimo to "cykał" 4,5 pocisków w salwie. I niech ktoś mi powie, że B. miał gorsze, przestarzałe uzbrojenie gł.
MiKo pisze:hmmm... trudne pytanie może: hms duke of york gun problems
pierwszy od góry....
W oparciu o doświadczenia z wieżami A,Y całe szczęście, że wieza B była dwulufowa. Z tą nie było problemu. I oczywiste staje się, dlaczego Vanguard nie dostał "nowego" uzbrojenia gł. w 4-działowych wieżach.
Brytole po prostu nie mieli alternatywy, by móc zastosować inne sprawne wieże. Nie było takich. Bo 4x2x356, byłoby jednak nie do przyjęcia.
Biorąc pod uwagę odstawienie OL klasy R do rezerwy, wież 2x381 było pod dostatkiem.