OP budowane we Francji

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

radar

OP budowane we Francji

Post autor: radar »

Dzięki kompletnemu przypadkowi zapoznałem sie z artykułem Leszka Komudy (MORZE ) dot. tych OP. Dziękując również mcwattowi za materiały dot. rozwoju francuskich OP chciałbym zadać kilka pytań

1. Czy istnieje dowód na to, ze budowane OP miały 4wt na rufie ?
Zaniepokojenie bierze sie z rzutów projektu 5751C oraz faktu, że żaden francuski OP nie miał 4 stałych wt rufowych, a w tylko jednym typie znalazłem 2 stałe wt. Pozostałe projekty wykorzystywały obrotowa wyrzutnię rufowa (2-4 wt) z mozliwością atakowania w kierunku rufowym.

2. Co spowodowało, że zasięg operacyjny nowych OP miał być o połowę mniejszy. Czy mamy jakieś materiały definiujące nowy polski pomysł, nową klasę OP.
radar

Re: OP budowane we Francji

2. Co spowodowało, że zasięg operacyjny nowych OP miał być o połowę mniejszy. Czy mamy jakieś materiały definiujące nowy polski pomysł, nową klasę OP.
Znalazłem odpowiedz na podforum więc zostaje problem nr. 1.
Gość

Post autor: Gość »

Ocywiście, że OP we Francji nie mogły mieć 4 wt. Stąd pomysł z przesunięciem wyrzutni obrotowej na koniec OP w celu użycie w kier. rufowym
Gość

Post autor: Gość »

Dlaczego nie mogły mieć? Może wprowadzono jakieś zmiany do projektu na życzenie Polaków? Niestety nie mam tego artykułu Komudy, jeśli radar możesz to podeślij mi go.
Pozdrawiam, mcwatt
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Anonymous pisze:Ocywiście, że OP we Francji nie mogły mieć 4 wt. Stąd pomysł z przesunięciem wyrzutni obrotowej na koniec OP w celu użycie w kier. rufowym
W książce Stanisława M. Piaskowskiego Okręty Rzeczpospolitej Polskiej 1920-1946 na stronie 56 jest rysunek, okrętów podwodnych budowanych we Francji, sporządzony według oryginalnego planu. I oczywiście są 4 wyrzutnie torpedowe na rufie, żadnych cudów.
JB
radar

JB pisze:
Anonymous pisze:Ocywiście, że OP we Francji nie mogły mieć 4 wt. Stąd pomysł z przesunięciem wyrzutni obrotowej na koniec OP w celu użycie w kier. rufowym
W książce Stanisława M. Piaskowskiego Okręty Rzeczpospolitej Polskiej 1920-1946 na stronie 56 jest rysunek, okrętów podwodnych budowanych we Francji, sporządzony według oryginalnego planu. I oczywiście są 4 wyrzutnie torpedowe na rufie, żadnych cudów.
JB
Specjalnie nie logując napisałem tę kontrowersyjną hipotezę by kogoś "podkręcić" i zmusić do reakcji

pozdrawiam, przepraszam i dziękuję za podanie źródła.
radar

JB prosba o info

Czy jest wyjąsnienie dlaczego OP francuskie, o identycznych założeniach były większe, Czy świadczy to jakości francuskich projektów.

Na to odpowiedzi nie zna nikt, ale przecież projekt "B" z obrotowymi wt na rufie był ze wszechmiar praktyczny. Mamy 6 wt w salwie. Pokazujemy celowi rufę, strzelamy i uchodzimy.
ODPOWIEDZ