Dzięki kompletnemu przypadkowi zapoznałem sie z artykułem Leszka Komudy (MORZE ) dot. tych OP. Dziękując również mcwattowi za materiały dot. rozwoju francuskich OP chciałbym zadać kilka pytań
1. Czy istnieje dowód na to, ze budowane OP miały 4wt na rufie ?
Zaniepokojenie bierze sie z rzutów projektu 5751C oraz faktu, że żaden francuski OP nie miał 4 stałych wt rufowych, a w tylko jednym typie znalazłem 2 stałe wt. Pozostałe projekty wykorzystywały obrotowa wyrzutnię rufowa (2-4 wt) z mozliwością atakowania w kierunku rufowym.
2. Co spowodowało, że zasięg operacyjny nowych OP miał być o połowę mniejszy. Czy mamy jakieś materiały definiujące nowy polski pomysł, nową klasę OP.
OP budowane we Francji
Re: OP budowane we Francji
Znalazłem odpowiedz na podforum więc zostaje problem nr. 1.2. Co spowodowało, że zasięg operacyjny nowych OP miał być o połowę mniejszy. Czy mamy jakieś materiały definiujące nowy polski pomysł, nową klasę OP.
W książce Stanisława M. Piaskowskiego Okręty Rzeczpospolitej Polskiej 1920-1946 na stronie 56 jest rysunek, okrętów podwodnych budowanych we Francji, sporządzony według oryginalnego planu. I oczywiście są 4 wyrzutnie torpedowe na rufie, żadnych cudów.Anonymous pisze:Ocywiście, że OP we Francji nie mogły mieć 4 wt. Stąd pomysł z przesunięciem wyrzutni obrotowej na koniec OP w celu użycie w kier. rufowym
JB
Specjalnie nie logując napisałem tę kontrowersyjną hipotezę by kogoś "podkręcić" i zmusić do reakcjiJB pisze:W książce Stanisława M. Piaskowskiego Okręty Rzeczpospolitej Polskiej 1920-1946 na stronie 56 jest rysunek, okrętów podwodnych budowanych we Francji, sporządzony według oryginalnego planu. I oczywiście są 4 wyrzutnie torpedowe na rufie, żadnych cudów.Anonymous pisze:Ocywiście, że OP we Francji nie mogły mieć 4 wt. Stąd pomysł z przesunięciem wyrzutni obrotowej na koniec OP w celu użycie w kier. rufowym
JB
pozdrawiam, przepraszam i dziękuję za podanie źródła.
JB prosba o info
Czy jest wyjąsnienie dlaczego OP francuskie, o identycznych założeniach były większe, Czy świadczy to jakości francuskich projektów.
Na to odpowiedzi nie zna nikt, ale przecież projekt "B" z obrotowymi wt na rufie był ze wszechmiar praktyczny. Mamy 6 wt w salwie. Pokazujemy celowi rufę, strzelamy i uchodzimy.
Czy jest wyjąsnienie dlaczego OP francuskie, o identycznych założeniach były większe, Czy świadczy to jakości francuskich projektów.
Na to odpowiedzi nie zna nikt, ale przecież projekt "B" z obrotowymi wt na rufie był ze wszechmiar praktyczny. Mamy 6 wt w salwie. Pokazujemy celowi rufę, strzelamy i uchodzimy.