MiKo pisze:1. Czemu 120mm jest przestarzałe a 152 nieprzestarzałe?
2. Sen to sen rzeczywistość to rzeczywistość. To że mieliśmy sen o krązowniku nie znaczy że mieliśmy sen krązowniko-niszczycielu.
3. Radar nudzisz ! - czy Gryf był możliwy z 152mm? tak samo jak Grom - teoretycznie różne rzeczy są możliwe - tylko po co?
4. Grom czemu nie? tak właśnie jak napisaleś.
5. Jaka fascynacja Boforsem ?!?!?!? był relatywnie tani, był blisko, nie niemiecki, nie rosyjski
Koncentrując dyskusję na Gryfie, po co mu było 6x120, wszyscy się a PMW zastanawiali ?, Zaskakujesz mnie tym, że nie odpowiadasz na pytanie o technikę, tylko filizofujesz. Pytanie brzmi: Czy istniały techniczne ograniczenia aby stworzyć okręt reprezentacyjny PMW Gryfo uzbrojeniu 4x1x152. Cieszy mnie twoja aktywność, martwi lekceważąca ocena moich pytań.
Odnośnie Boforsa, może się mylę, ale wydaje mi się, ze nikt nie produkował wówczas podwójnych dział kal. 120-130, umożliwiających znaczące zwiększenie liczby dział, choć niekoniecznie szybkostrzeności.
Stąd pwieze 2x120 (moja ocena) + ocena Baterii 4x152 (ocena KMW) daje powód do oparcia projektów na Boforsie.
5. Jaka fascynacja Boforsem ?!?!?!? był relatywnie tani, był blisko, nie niemiecki, nie rosyjski
Twoja argumentacja nijak nie pomogła Szwedom w sprzedaży OP Polsce, więc nie wszytko musi być tak oczywiste