rozwalaja bunkry w Swinoujsciu...

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

rozwalaja bunkry w Swinoujsciu...

Post autor: polsteam »

Rozmowy o bunkrach

W związku z licznymi protestami przeciwko wyburzaniu kompleksu bunkrów dawnej "Baterii Parkowej" w Świnoujściu, Prezydent miasta spotkał się w dniu 19.01.2006 z przedstawicielami "Fortu Gerharda" i "Fortu Zachodniego" w celu omówienia problemu, jakim są bardzo ciekawe i często zabytkowe już fortyfikacje w naszym mieście, które nie są jednocześnie objęte ochroną Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Podjęto wstępne ustalenia o nadrobieniu wielu zaległości w tej materii i wytypowaniu w najbliższej przyszłości takich budowli fortyfikacyjnych, które powinny zostać otoczone opieką konserwatorską bądź, które powinny być otoczone pieczą lokalnego samorządu, zgodnie z ustawą o ochronie zabytków w Polsce. Dziś w Świnoujściu przebywać będzie w związku z tą sprawą grupa urzędników z biura Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Szczecinie. Władze miasta obiecały pomoc w zinwentaryzowaniu i ratowaniu najciekawszych zdaniem znawców budowli tego typu.

Info: Piotr Laskowski

Info dodano 20.01.2006
świnoujścianka

Post autor: świnoujścianka »

Ktoś chce wykupić ziemię pod budowę apartamentowców, a te "ruiny" mu przeszkadzają. Teoretycznie te tereny znajdują się w znacznej odległości od obecnie powstających kompleksów mieszkalno-hotelowych i wartość tych gruntów jest jeszcze stosunkowo niewielka (wyburzenie budowli, wykarczowanie i melioracja - to największy wydatek).
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

A co to ma z morzem, okrętami itd wspólnego? Poza tym, że w Świnoujściu :D. Do psycholi/lądowego działu!
Świnoujścianka

Post autor: Świnoujścianka »

seawolf pisze:A co to ma z morzem, okrętami itd wspólnego? Poza tym, że w Świnoujściu :D. Do psycholi/lądowego działu!
Znasz Świnoujście? Wiesz co to była za bateria i co miała wspólnego z morzem, okrętami itd wspólnego? Jeżeli nie to zapraszam do Świnoujścia, a zobaczysz że bardzo wiele. Poza tym nie nazywaj kogoś z lądowego działu psycholami, bo świadczy to o Twojej inteligencji. Morze uczy wiele w tym i szacunku do natury i ludzi. Jak ktoś nigdy nie pływał (nie liczę pływania kajakiem po Malcie :-) ), to ma prawo niewiedzieć co to jest szacunek do natury, ale rodzice chyba Cię nauczyli jak odnosić się do ludzi. Pozdrawiam
PS. Biegnij do biblioteki i wypożycz coś o historii Świnoujścia i Swinemuende poczytaj i zrozum!
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Świnoujścianka pisze:
seawolf pisze:A co to ma z morzem, okrętami itd wspólnego? Poza tym, że w Świnoujściu :D. Do psycholi/lądowego działu!
Znasz Świnoujście? Wiesz co to była za bateria i co miała wspólnego z morzem, okrętami itd wspólnego? Jeżeli nie to zapraszam do Świnoujścia, a zobaczysz że bardzo wiele. Poza tym nie nazywaj kogoś z lądowego działu psycholami, bo świadczy to o Twojej inteligencji. Morze uczy wiele w tym i szacunku do natury i ludzi. Jak ktoś nigdy nie pływał (nie liczę pływania kajakiem po Malcie :-) ), to ma prawo niewiedzieć co to jest szacunek do natury, ale rodzice chyba Cię nauczyli jak odnosić się do ludzi. Pozdrawiam
PS. Biegnij do biblioteki i wypożycz coś o historii Świnoujścia i Swinemuende poczytaj i zrozum!
PSYCHOLE to nazwa działu gdzie wrzuca się tematy nie związane z okrętami :roll:
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Grom

Post autor: Grom »

Ktoś chce wykupić ziemię pod budowę apartamentowców, a te "ruiny" mu przeszkadzają.
:o O niczym bardziej bezsensownym w życiu nie słyszałem.
Znasz Świnoujście?
Znam i to bardzo dobrze :)
Wiesz co to była za bateria i co miała wspólnego z morzem, okrętami itd wspólnego?
Wiem, tak jak cały port Świnoujście.

Kto w tym macza palce nie pan N... ?
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

Świnoujścianka pisze:
1. No to może należałoby przybliżyć historię tej baterii, a nie tak zakładać temat, który na pierwszy rzut oka nie ma nic wspólnego z morzem. Jeśli jest odwrotnie to coś o tym napisać, nie wszystkim znane są dzieje Świnoujścia.
2. Po Malcie nie pływałem, a rodzice nauczyli mnie tego co potrzebne. Jeśli uraziłem to przepraszam, ale Crolick już wyjaśnił o co chodziło.

Pozdrawiam i proszę się nie gniewać, rzadko mamy tu kobiety, a ja nie chcę być tym, który je stąd przepędzi :D /zlinczowaliby mnie :P/
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

seawolf pisze:....zlinczowaliby mnie
A tak - zwłaszcza, że temperamentna... :lol:

Pozdrawiam,
Maciej
Grom

Post autor: Grom »

Może Pani nam przybliży sprawę ?
korab

Post autor: korab »

Ja to nie ta Pani, ale coś mogę napisać. Bateria Parkowa (niem. Plantagenbatterie) znajduje się w pobliżu XIX wiecznych fortów na wyspie Uznam. Nazwa baterii pochodzi od Parku Zdrojowego. Uzbrojona była poczatkowo w 6 haubic nadbrzeżnych 21 cm. Przed wybuchem I wojny wymieniono 6 haubic na 4 armaty nadbrzeżne 21 cm. Nz początku II wojny baterię rozbrojono, a pod koniec wojny zainstalowano 3 armaty 203 mm.
Jeśli ktoś miał okazje zwiedzać fortyfikacje świnoujskie to wie, że są to chyba jedyne w Polsce zachowane fotyfikacje nadbrzezne. Ich celem była obrona twierdzy i portu w Świnoujściu. Obiejty tej twierdzy zaczęto budować od ok. 1846 roku. Powstały 3 forty: Wschodni (Gerharda), Zachodni i Anioła. Później powstały dodatkowe baterie. W 1935 roku zdecydowano o budowie baterii Goeben, którą ukończono w 1938 (3 armaty 280mm).
Jest to unikalny kompleks fortyfikacji, naprawdę warto je zobaczyć. Ich zadaniem, podkreślam była obrona twierdzy od strony morza. Myślę, że to wystarczający powód by pisać o nich w tym dziale. Był obszerny artykuł w Okrętach wojennych o umocnieniach świnoujskich i o bazie morskiej w Świnoujściu w czasie II wojny.
Awatar użytkownika
Pan P

Post autor: Pan P »

Jeśli już poruszamy temat Świniujścia, chciałbym pozwolić sobie na małą prywate. Należe do koła naukowego historii wojskowości, chcielismy sie wybrać do Świnoujścia. Mnie zlecono oszacowaniekosztów. I tu pojawił się problem, nie mogę znaleść na internecie żadnej informacji ile kosztuje wstep do tego muzeum fortyfikacji ( bilet dla zorganizowanej grupy studentów ), ani też mapy gdzie jeszcze warto pochodzić i pozwiedzać.
Adam

Post autor: Adam »

korab pisze:Powstały 3 forty: Wschodni (Gerharda), Zachodni i Anioła
Były cztery, jeden został zburzony w czasie rozbudowy portu. Znajdował się w okolicach dzisejszych nabrzeży Hutników i Górnków.

Troszkę o dzisiejszym forcie Gerharda: http://www.e-swinoujscie.pl/fortwschodni/
Ceny nie znam, ale jest symboliczna, chyba 5 zł od osoby to maks.
Zimą pewnie trzeba się wcześniej umówić, bo nie zawsze ktoś tam jest...
Generalnie kontakt z Towarzystwem które opiekuje się fortem Gerharda pozwoli dowiedzieć się wszystkiego o okolicznych fortyfikacjach, a jest tego sporo...
Proponuje zajrzeć tutaj: http://www.tnke.org/
Przyrodnik

Post autor: Przyrodnik »

Argumentem na rzecz ochrony fortów może być też ich wartość przyrodnicza. M.in. są zimowiskiem nietoperzy - a więc zwierząt chronionych. Według ustawy o ochronie przyrody ochroną objete są nie tylko gatunki chronione ale też ich miejsca przebywania, a organa administracji publicznej są odpowiedzialne za zapewnienie im ochrony i podejmowanie odpowiednich kroków w razie zagrożenia. Tu powinien zabrać głos Wojewódzki Konserwator Przyrody. Doradzałbym też kontakt z organizacjami przyrodniczymi np. PTOP Salamandra http://www.salamandra.org.pl Mają koło w Szczecinie e-mail: szczecin@salamandra.org.pl
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Kapitalna budowla fortyfikacyjna. :wink:
Człowiek daleko od domu to i nie wiem, co tam można znaleźć. :cry:

Dajcie jakieś inne zdjęcia, jeżeli są dostępne albo proszę prześlijcie mi pocztą gdyby były za duże na polon@iinet.net.au

Ryszard
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Gość

w miare szczesliwy final...

Post autor: Gość »

Kompromis w sprawie bunkrów

W dniu 01.02.2006 w Urzędzie Miasta odbyło się spotkanie Prezydenta Janusza Żmurkiewicza z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków Panią Ewą Stanecką. W spotkaniu uczestniczyli także przedstawiciele środowiska miłośników fortyfikacji z Fortu Wschodniego i Fortu Zachodniego w Świnoujściu. Przedmiotem spotkania było wypracowanie wspólnego stanowiska, co do dalszego losu kompleksu zabytkowych bunkrów baterii nadbrzeżnej "Plantage" w Parku Zdrojowym. Ponieważ pogodzenie ochrony obiektów fortyfikacyjnych
z postępującą zabudową miasta okazało się niezwykle trudne, Prezydent zaproponował kompromis polegający na pozostawieniu jednego z trzech komponentów baterii /magazyn amunicyjny, działobitnia i schron obsługi/, najlepiej zachowanego i wyburzenie dwóch pozostałych. Uczestnicy spotkania zaakceptowali takie rozwiązanie. Według obecnej koncepcji, która ma być konsultowana z niemieckim inwestorem, pozostawiony komponent baterii, zostanie uporządkowany, opisany i będzie dostępny dla wszystkich
mieszkańców miasta. Będzie on nadal wskazywał lokalizację baterii, dawał pogląd na jej rozwiązanie architektoniczne oraz informował o istnieniu bliźniaczego kompleksu baterii "Forst" na Warszowie. Ponadto bateria "Forst" wpisana zostanie do rejestru zabytków.
Pani Ewa Stanecka kolejny raz podkreśliła unikalność świnoujskiego rejonu umocnionego w skali Europy i konieczność zachowania jak największej części jego substancji architektonicznej. Na przełomie lutego i marca br ma dojść do kolejnego takiego spotkania, gdzie wyłonione zostaną obiekty fortyfikacyjne, kwalifikujące się do objęcia ich ochroną prawną.

Info: Piotr Laskowski
serek

Post autor: serek »

Dodac moge jako inny przyklad fortyfikacji nadmorskiej Twierdze Wisloujscie w Gdansku. Piekna budowla choc zaniedbana dumnie strzegla przez wieki wejscie do portu w Gdansku.Innym przykladem sa schrony z 1939r. pod Jastarnia.Ladnie odnowione ukazuja swoja potege. Jesli ktos niszczy historie swojego Miasta jest czlowieczkiem bez odrobiny rozumu ,jest nikim
ODPOWIEDZ