Konkursik z małymi nagrodami

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Gość

Post autor: Gość »

Bardzo zabawny ten 'numer jeden' -- Obieriegajuszczij. Ponieważ ie, ie, ju, szcz to w cyrylicy każdorazowo jedna litera, czyli nie 16, lecz 10 liter.

Teller.

PS. Znów nie chce mi się logować :wink:
admiralcochranebezlogu

Post autor: admiralcochranebezlogu »

seawolf pisze:JB również dziękuję za takie postawienie sprawy, jednak nagrodę sobie chwilowo odpuszczam, wystarczy chwała :D. Admiralcochrane - możesz wybierać :)
Ależ w odróżnieniu od postaci, która mnie zainspirowała nickiem, czyniłem to wyłącznie dla sławy i chwały, dobra materialne przekazuję kolejnemu w kolejce
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Witam!

Gratuluję Karolu zwycięstwa, dziękuję Grzegorzu z zabawę, a Panom uczestnikom - za konkurencję...
Cieszę się z zaszczytnego drugiego miejsca...

Amatorzy niech rezygnują z nagród i korzyści zadowalając się sławą i chwałą.
My - prawdziwi profesjonaliści - NIGDY nie rezygnujemy z wynagrodzenia.***

Ja chcę "Amerykańskie krążowniki atomowe" (zawsze się zastanawiałem co to za cholerstwo). Odbiorę przy okazji kolejnego sympozjum FOW - może być także w postaci piwnego zamiennika.

Pozdrawiam serdecznie
Ksenofont

P.S. ***Opinia Antoniego Słonimskiego na temat wieczorów autorskich :P
X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

admiralcochranebezlogu pisze:
seawolf pisze:JB również dziękuję za takie postawienie sprawy, jednak nagrodę sobie chwilowo odpuszczam, wystarczy chwała :D. Admiralcochrane - możesz wybierać :)
Ależ w odróżnieniu od postaci, która mnie zainspirowała nickiem, czyniłem to wyłącznie dla sławy i chwały, dobra materialne przekazuję kolejnemu w kolejce
Ja również (a jestem chyba nastepny na liście) bardzo dziękuję za nagrodę ale przekazuję ją kolejnemu w kolejce :)
nek

Post autor: nek »

Jarek C. pisze: Ja również (a jestem chyba nastepny na liście) bardzo dziękuję za nagrodę ale przekazuję ją kolejnemu w kolejce :)
Dziękuję bardzo za nagrodę (prawdopodobnie następny w kolejce) ale również przekazuję ją następnemu na liście ;)
nek
admiralcochrane

Post autor: admiralcochrane »

może ktoś się zlituje i weźmie te nagrody, bo niedługo po raz drugi trafi na mnie ;)
Awatar użytkownika
Zelint

Post autor: Zelint »

Jeżeli z wyliczenia wychodzi, że jestem po neku to chętnie się zaopiekuję dwiema amerykańskimi Lady o imionach Lex i Sara...
Gość

Post autor: Gość »

Witam!
Grzechu pisze:34. Ksenofont Marat 5 Gru 27, 2005 15:11
Na mój gust, to - jakby nie liczyć - Marat ma 14 liter.
X
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

X pisze:Witam!
Grzechu pisze:34. Ksenofont Marat 5 Gru 27, 2005 15:11
Na mój gust, to - jakby nie liczyć - Marat ma 14 liter.
No dobra - napisz gdzie jest haczyk :)
Wybrana nagroda oczywiście jest Twoja - jeśli zależy Ci na czasie, to podeślij adresik na PW, a jeśli chcesz odebrać osobiście przy okazji jakiegoś spotkania, to pozostawiam na Twojej głowie przypomnienie o wygranej (tak, abym nie zapomniał jej zabrać...)
Zelint pisze:Jeżeli z wyliczenia wychodzi, że jestem po neku to chętnie się zaopiekuję dwiema amerykańskimi Lady o imionach Lex i Sara...
Dobrze wyliczyłeś :)
Podeślij adres na PW - wyślę przesyłkę!

Następny jest Darth Stalin - czy jesteś zainteresowany III nagrodą?
Jeśłi tak, to również poproszę o namiary.
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Koledzy karolk i Zelint - przesyłki w drodze od dziś (polecone, priorytety - wcześniej się nie wyrobiłem...)
Kseno odbierze nagrodę osobiście - przypominam tylko o warunku, by mi o tym... przypomniał przed spotkaniem! :P

Karol, do przesyłki dla Ciebie włożyłem mocno 'zeszrotowanego' Tygryska (brakuje okładki i pierwszych bodaj 3 kartek...).
Zaproszenie oczywiście jest aktualne - będziesz miał chwilę czasu, to wpadaj!
Wszyscy inni, chętni, również :)

Ponieważ następny w kolejce Darth Stalin zrezygnował z nagrody, to jest pytanie: czy ktokolwiek reflektuje na trzeci zestaw? (Kijew z GPM i 2xTechnika Wojskowa).
Decyduje kolejność zgłoszeń lub wyższe miejsce na liście laureatów.
Zgłoszenia z adresem na PW.
karolk

Post autor: karolk »

dzięki Grzegorz, ciekawe co to za tygrysek ;-) jutro obaczem...
Awatar użytkownika
Teller

Post autor: Teller »

Jak już powiedziałem, nie bardzo mam ochotę uwzględniać w tej rywalizacji nazwy w obcych alfabetach, z użyciem polskiej transkrypcji - przykładowo, polskie czteroliterowe "szcz" to w cyrylicy jedna litera, a w czeskim "??", czyli dwie litery. Jak ktoś chce się bawić, to przykładowo może znaleźć na przykład nazwy tureckich niszczycieli z I Wojny Światowej Muavenetimilliye i Gayretivataniye, obie po 15 liter, ale do czasów reform Kemala Ataruka pisano je po arabsku, więc liczenie liter nie bardzo ma sens, bo w tym zapisie samogłoski to kropki nad spółgłoskami.
No i dochodzi problem przyjęcia transkrypcji - polska jest zupełnie inna niż angielska. Przykładowo, nazwa rosyjska zaczynająca się podle Angliczanów od kch, po polsku zacznie się od ch — więc ma to dwie, czy trzy litery? Polskie "cz" to angielskie "tsch", a po czesku i rosyjsku jedna litera. Dlatego uważam, że w takiej rywalizacji nazewniczej powinniśmy się ograniczać do nazw, pisanych w oryginale alfabetem łacińskim, a nie gonić po cyrylicach, że już nie wspomnę o hiraganie — jeden krzaczek może mieć bardzo dłuuugą wymowę, i to zależnie od prefektury. :wink:
Najdłuższa nazwa spełniająca wymogi 'łacińskości', jaką wygrzebałem z wykazu TWYP to PF 26 Charlottesville, amerykańska fregata typu Tacoma - 15 liter. No, ale nie przykładałem się jakoś szczególniej do szukania, więc mogłem coś przeoczyć.

Swoją drogą, proponuję poszukać nazwy najkrótszej - trzyliterowych jest parę, ale może ktoś znajdzie dwuliterową? Był sobie zamek If, a podług Monthy Pytona także zamek Aa (wymawiany wszakże Aaaaaa……), to może i okręt się trafi.
:-)
Fear the Lord and Dreadnought
Emden

Post autor: Emden »

Krązownik Oi.
Tylko że japonski...
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Jest krótsza i to w ludzkim języku!
HNMS B :P
Obrazek
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
Teller

Post autor: Teller »

Emden pisze:Krązownik Oi.
Tylko że japonski...
Otóż to. Niektórzy (żółci) będą czytali Oiiiiiiiiiiiiiiiiiii. :wink: W końcu każdy wykształcony Japończyk wie, że harakiri czyta się sepuku. :D

A tak na marginesie nazw -- najbardziej podoba mi się historia HMS Porcupine. Jak go rozerwało na pół -- wrócił do Anglii jako HMS Pork i HMS Pine. Ciekawym, co tu było dziobem. :-)
Fear the Lord and Dreadnought
karolk

Post autor: karolk »

fajna ksiazeczka Grzechu, dzięki :)
ODPOWIEDZ