NTW - Koniec ery pancerników
NTW - Koniec ery pancerników
Dopiero teraz zobaczyłem, że grudniowym numerze pojawił się artykuł j.w. autorstwa TK.
Ja wiem, że objętość wymusiła formę, więc nie było się jak rozpisać, ale mam pytanie. Czy okręty z "wazelinowej floty" przechodziły remonty?
Spotkałem się z taką informacją (dzięki naszemu FOW-skiemu korespondentowi), że np. Massa przechodził remont w 1952 (w rezerwie 1947-1962)
Ja wiem, że objętość wymusiła formę, więc nie było się jak rozpisać, ale mam pytanie. Czy okręty z "wazelinowej floty" przechodziły remonty?
Spotkałem się z taką informacją (dzięki naszemu FOW-skiemu korespondentowi), że np. Massa przechodził remont w 1952 (w rezerwie 1947-1962)
NTW - Koniec ery pancerników.
To nie żaden artykuł tylko przedrukowany ostatni rozdział "Pancerników" z małym uzupełnieniem dot. radzieckich projektów powojennych.
Co do remontów "naftaliniarzy" to poszperam i powrócę.
TK
Co do remontów "naftaliniarzy" to poszperam i powrócę.
TK
-
Ten tekst powstał w 1992 r. i nie jestem nim jakoś specjalnie zachwycony. Propozycja wydrukowania rozdziały w NTW przyszła 24 godziny przed zamknięciem numeru, więc na żadne większe poprawki nie było czasu. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że w książce jest zdjęcie bodajże Almirante Latorre i wzmianka o ostatnim uczestniku bitwy jutlandzkiej.
Re: NTW - Koniec ery pancerników.
Łups. Nie zwróciłem uwagi. "Pancerniki" się dawno czytało...Anonymous pisze:To nie żaden artykuł tylko przedrukowany ostatni rozdział "Pancerników" z małym uzupełnieniem dot. radzieckich projektów powojennych.
-
Przejrzałem monografię "Massa" autorstwa Friedmana oraz bardzo dokładną monografię "New Jersey" Stilwella - obie milczą na temat jakichkolwiek modyfikacji podczas okresu deaktywacji.
To faktycznie ich musiało przycisnąć - szczerze mówiąc zdziwił mnie taki przeglądowy tekst w NTWTadeusz Klimczyk pisze:Ten tekst powstał w 1992 r. i nie jestem nim jakoś specjalnie zachwycony. Propozycja wydrukowania rozdziały w NTW przyszła 24 godziny przed zamknięciem numeru, więc na żadne większe poprawki nie było czasu. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że w książce jest zdjęcie bodajże Almirante Latorre i wzmianka o ostatnim uczestniku bitwy jutlandzkiej.
Nasz nasz nieoceniony korespondent wykonał szpiegowską smienką taką fotkę na pokładzie Massa :Tadeusz Klimczyk pisze:Przejrzałem monografię "Massa" autorstwa Friedmana oraz bardzo dokładną monografię "New Jersey" Stilwella - obie milczą na temat jakichkolwiek modyfikacji podczas okresu deaktywacji.

Ale pewnie chodzi tu o jakiś zwykły okresowy przegląd niż remont.
-
"overhaul" to jednak remont,a conajmniej prace konserwacyjne. Friedmann takimi drobiazgami jak remonty sie nie zajmuje, jedynie modernizacjami, zreszta tez nie ma zbyt szczegolowego opisu przezbrojen i dozbrojen oraz rozbrojen w latach IIws,opisuje raczej dane dosc sumaryczne, zwlaszcza gdy byly to jednostki seryjne
-
Teraz sobie przypomniałem, że zdaje się podczas deaktywacji część pomieszczeń uszczelniano i wyciągno z nich powietrze dla zabezpieczenia przed korozją. Trudno sobie wyobrazić jakieś znaczniejsze prace na tak zabezpieczonym okręcie.
Za Jarosławem Palaskiem - wewnątrz kadłubów utrzymano 40 % stan wilgoci,działka 40 mm.osłonięto aluminiowymi półkulami,wieże 406 mm.elastycznymi osłonami oraz zabezpieczono smarami.Kadłub z zewnątrz pomalowano,zdjęto wyposażenie radioelektroniczne,zbiorniki,zęzy wyposażono w urządzenia alarmowe poziomu cieczy.
Poza konserwacją i naprawą drobnych uszkodzeń nic o jakichkolwiek remontach nie ma.
Poza konserwacją i naprawą drobnych uszkodzeń nic o jakichkolwiek remontach nie ma.