NTW - Koniec ery pancerników

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

MiKo
Admin FOW

NTW - Koniec ery pancerników

Post autor: MiKo »

Dopiero teraz zobaczyłem, że grudniowym numerze pojawił się artykuł j.w. autorstwa TK.

Ja wiem, że objętość wymusiła formę, więc nie było się jak rozpisać, ale mam pytanie. Czy okręty z "wazelinowej floty" przechodziły remonty?

Spotkałem się z taką informacją (dzięki naszemu FOW-skiemu korespondentowi), że np. Massa przechodził remont w 1952 (w rezerwie 1947-1962)
Gość

NTW - Koniec ery pancerników.

Post autor: Gość »

To nie żaden artykuł tylko przedrukowany ostatni rozdział "Pancerników" z małym uzupełnieniem dot. radzieckich projektów powojennych.

Co do remontów "naftaliniarzy" to poszperam i powrócę.

TK
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Mi osobiście zabrakło do kompletu okrętów południowoamerykańskich.
Nie to, bym nie wiedział, co się z nimi ostatecznie stało, ale jak podsumowanie, to podsumowanie.
Tadeusz Klimczyk

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

Ten tekst powstał w 1992 r. i nie jestem nim jakoś specjalnie zachwycony. Propozycja wydrukowania rozdziały w NTW przyszła 24 godziny przed zamknięciem numeru, więc na żadne większe poprawki nie było czasu. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że w książce jest zdjęcie bodajże Almirante Latorre i wzmianka o ostatnim uczestniku bitwy jutlandzkiej.
MiKo
Admin FOW

Re: NTW - Koniec ery pancerników.

Anonymous pisze:To nie żaden artykuł tylko przedrukowany ostatni rozdział "Pancerników" z małym uzupełnieniem dot. radzieckich projektów powojennych.
Łups. Nie zwróciłem uwagi. "Pancerniki" się dawno czytało...
Tadeusz Klimczyk

Przejrzałem monografię "Massa" autorstwa Friedmana oraz bardzo dokładną monografię "New Jersey" Stilwella - obie milczą na temat jakichkolwiek modyfikacji podczas okresu deaktywacji.
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

Tadeusz Klimczyk pisze:Ten tekst powstał w 1992 r. i nie jestem nim jakoś specjalnie zachwycony. Propozycja wydrukowania rozdziały w NTW przyszła 24 godziny przed zamknięciem numeru, więc na żadne większe poprawki nie było czasu. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że w książce jest zdjęcie bodajże Almirante Latorre i wzmianka o ostatnim uczestniku bitwy jutlandzkiej.
To faktycznie ich musiało przycisnąć - szczerze mówiąc zdziwił mnie taki przeglądowy tekst w NTW
MiKo
Admin FOW

Tadeusz Klimczyk pisze:Przejrzałem monografię "Massa" autorstwa Friedmana oraz bardzo dokładną monografię "New Jersey" Stilwella - obie milczą na temat jakichkolwiek modyfikacji podczas okresu deaktywacji.
Nasz nasz nieoceniony korespondent wykonał szpiegowską smienką taką fotkę na pokładzie Massa :

Obrazek

Ale pewnie chodzi tu o jakiś zwykły okresowy przegląd niż remont.
admiralcochrane

Post autor: admiralcochrane »

"overhaul" to jednak remont,a conajmniej prace konserwacyjne. Friedmann takimi drobiazgami jak remonty sie nie zajmuje, jedynie modernizacjami, zreszta tez nie ma zbyt szczegolowego opisu przezbrojen i dozbrojen oraz rozbrojen w latach IIws,opisuje raczej dane dosc sumaryczne, zwlaszcza gdy byly to jednostki seryjne
Tadeusz Klimczyk

Teraz sobie przypomniałem, że zdaje się podczas deaktywacji część pomieszczeń uszczelniano i wyciągno z nich powietrze dla zabezpieczenia przed korozją. Trudno sobie wyobrazić jakieś znaczniejsze prace na tak zabezpieczonym okręcie.
shigure

Post autor: shigure »

Za Jarosławem Palaskiem - wewnątrz kadłubów utrzymano 40 % stan wilgoci,działka 40 mm.osłonięto aluminiowymi półkulami,wieże 406 mm.elastycznymi osłonami oraz zabezpieczono smarami.Kadłub z zewnątrz pomalowano,zdjęto wyposażenie radioelektroniczne,zbiorniki,zęzy wyposażono w urządzenia alarmowe poziomu cieczy.
Poza konserwacją i naprawą drobnych uszkodzeń nic o jakichkolwiek remontach nie ma.
ODPOWIEDZ