Nowe książki i czasopisma (1)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Kazimierz Zygadło

Post autor: Kazimierz Zygadło »

Widziałem książkę p. Dyskanta i Michałka i moim zdaniem rysunki izometryczne okrętów to w większości fantazja (nie wypowiadam się o rysunkach umocnień, bo to nie moja działka). Cena też jest "bolesna".
"They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance" - Ronald Reagan
shigure

Post autor: shigure »

Grzechu co do banku to nie polecam ale co do defraudacji to przyznaję iż sposób "przespałeś" idealny - ponoć jakoweś biegi wyborcze na fotel organizowano i choć biorąc pod uwagę Twą posturę :lol: nie jest to Twa dominująca dyscyplina sportowa to uczestnicy jestem pewny ustapiliby Ci a wtedy ... otrzymałbyś i darmową bibliotekę (czytaj rezydencję panującego ) i środki odpowiednie na jej zapełnienie.A co najciekawsze to wszystko w świetle prawa i jak mawiał Pawlak ( nie premier :lol: ) według przepisów BHP.
A tak znów trzeba sobie dosłownie od ust odejmować :piwko: by małżonkę na książkę zbajerować ... :-(
Awatar użytkownika
Zelint

Flotylla pińska

Post autor: Zelint »

Ukazała się nowa ksiązka o flotylli pińskiej. "Flotylla rzeczna Polskiej Marynarki Wojennej w Pińsku 1925-1935" cena 34,70zł Autor: Ireneusz Bieniecki Wydawnictwo: Adam Marszałek 302 strony.

Czy ktoś coś wie czy warto to kupić??
Awatar użytkownika
JB

Re: Flotylla pińska

Post autor: JB »

Zelint pisze:..."Flotylla rzeczna Polskiej Marynarki Wojennej w Pińsku 1925-1935" cena 34,70zł Autor: Ireneusz Bieniecki ...
Dziwne są ramy czasowe opisywanego okresu, kojarzy mi się z dwiema socjalistycznymi pięciolatkami. Nie bardzo widzę w historii Flotylli Rzecznej w Pińsku przełomowych wydarzeń w granicznych latach.
JB
Chłopiec_zPlacu_Broni

Post autor: Chłopiec_zPlacu_Broni »

Pan Piotr Olender wydał kolejny tom Wojen Morskich
1884-1914

na naszym rynku to pierwsza tak całościowa seria wydawnicza.
Awatar użytkownika
JB

JB pisze:
Zelint pisze:..."Flotylla rzeczna Polskiej Marynarki Wojennej w Pińsku 1925-1935" cena 34,70zł Autor: Ireneusz Bieniecki ...
Dziwne są ramy czasowe opisywanego okresu, kojarzy mi się z dwiema socjalistycznymi pięciolatkami. Nie bardzo widzę w historii Flotylli Rzecznej w Pińsku przełomowych wydarzeń w granicznych latach.
Przeczytałem ją z zainteresowaniem, autor opiera się na źródłach (dokumenty z CAW) lub opracowaniach (głównie Dyskant). Niestety nie umie (nie chce?) skrytykować nieścisłości Dyskanta i je powiela. Czasami dochodzi do absurdalnej sytuacji (np. przy opisie silników monitorów typu "Warszawa"), tzn. opierając się na dokumentach pisze jedno, a trochę dalej sobie przeczy (przepisując za Dyskantem). Słaba jest też strona ilustracyjna książki (błędne podpisy pod fotografiami) i mało jest materiałów o okrętach i jednostkach pomocniczych Flotylli. Zarzut dotyczący tytułu podtrzymuję, ale wielbicielom PMW II RP książkę polecam.
JB
Awatar użytkownika
JB

JB pisze:...Słaba jest też strona ilustracyjna książki (błędne podpisy pod fotografiami)...
Aby nie być gołosłownym, fotografia z tej książki (notabene pojawia się dwukrotnie):
Obrazek
Według mnie podpis powinien brzmieć: Jednostki Portu Wojennego w Modlinie, od prawej: holownik "Neptun", motorówka Nr. 3 i motorówka "Oleńka" (ok. roku 1925).
JB
Gość

Post autor: Gość »

A gdzie można zobaczyć "Wojny Morskie 1884-1914" bo tu na wschodzie i w necie o tym cicho...

Pozdrawiam
miller
Chłopiec_zPlacu_Broni

Post autor: Chłopiec_zPlacu_Broni »

Magnum reklamuje się

cena 80 złotych.
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

JB pisze:
JB pisze:...Słaba jest też strona ilustracyjna książki (błędne podpisy pod fotografiami)...
Aby nie być gołosłownym, fotografia z tej książki (notabene pojawia się dwukrotnie):
Obrazek
Według mnie podpis powinien brzmieć: Jednostki Portu Wojennego w Modlinie, od prawej: holownik "Neptun", motorówka Nr. 3 i motorówka "Oleńka" (ok. roku 1925).
JB
A dwie strony dalej, to samo zdjęcie [!!!!!] podpisane jest jeszcze inaczej ;)
Książka rzeczywiście raczej słaba, tytuł bezsensowny, niczym nie uzasadniony, w doatku nie mający zbyt dużo wspólnego z treścią (Jest to po prostu historia Flotylli Pińskiej od momentu regularnego powstawania dokumentów (to jest ten 1925 rok). Sądząc po sygnaturach i bibliografii pisano ją w głębokich latach osiemdziesiątych, więc pewnie autorowi - wówczas najprawdopodobniej oficerowi politycznemu - zakazano pisać o przygotowaniach Flotylli do wojny (bo za dużo tam spraw sowieckich) - stąd rok 1935.
Książka jest dość... naiwna. Nie dochodzi do żadnych wniosków, ma mnóstwo błędów literowych (nagminnych w datach, a więc możliwych także w danych liczbowych) ikonografia jest po prostu żałosna...
No i zestaw cytowanych książek...
żeby nie być gołosłownym:

Celem tego programu było osłabienie rewolucyjnej Rosji i doprowadzenie do odgrodzenia się od niej pasem sfederowanych z Polską państw. Cel ten pokrywał się z interesami klasowymi polskich właścicieli wielkich majątków ziemskich na obszarach wschodnich. Realizacja planów federacyjnych była zamaskowaną formą ekspansji na ziemie etnicznie obce, gdzie mimo pewnych wpływów polskiej kultury dominowała odrębna kultura i język oraz odrębne poczucie narodowe. Program federacyjny można uznać za próbę utworzenia na tych obszarach nowego systemu politycznego, bez liczenia się z wolą narodów zamieszkujących te ziemie. Obie koncepcje godziły w zdobycze Rewolucji Radzieckiej i nie uwzględniały procesów narodowo twórczych.

A jaka bibliografia: M. Leczyk, Kształt spoleczno-polityczny II Rzeczypospolitej (J918-1923), Warszawa 1973,
H. Zieliński, Historia Polski 1914-1939, Wrocław 1982,
R. Wapiński Spory o kształt społeczny i narodowy Polski Odrodzonej, „Z perspektywy 65 lat" 1982,
A. Czubiński, Najnowsze dzieje Polski 1914-1983, Warszawa 1987.

Jednym słowem:
kupiłem za 37,50 przeczytałem, oceniłem i chcę sprzedać za dwadzieścia.

Który chętny :)

Pozdrawiam
Ksenofont
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
JB

Ksenofont pisze:...żeby nie być gołosłownym:

Celem tego programu było osłabienie rewolucyjnej Rosji i doprowadzenie do odgrodzenia się od niej pasem sfederowanych z Polską państw. Cel ten pokrywał się z interesami klasowymi polskich właścicieli wielkich majątków ziemskich na obszarach wschodnich. Realizacja planów federacyjnych była zamaskowaną formą ekspansji na ziemie etnicznie obce, gdzie mimo pewnych wpływów polskiej kultury dominowała odrębna kultura i język oraz odrębne poczucie narodowe. Program federacyjny można uznać za próbę utworzenia na tych obszarach nowego systemu politycznego, bez liczenia się z wolą narodów zamieszkujących te ziemie. Obie koncepcje godziły w zdobycze rewolucji Rosji Radzieckiej i nie uwzględniały procesów narodowo twórczych. A jaka bibliografia: M. Leczyk, Kształt spoleczno-polityczny II Rzeczypospolitej (J918-1923), Warszawa 1973,
H. Zieliński, Historia Polski 1914-1939, Wrocław 1982,
R. Wapiński Spory o kształt społeczny i narodowy Polski Odrodzonej, „Z perspektywy 65 lat" 1982,
A. Czubiński, Najnowsze dzieje Polski 1914-1983, Warszawa 1987...
Gwoli prawdy ten cytat i ta literatura znalazły się tylko w przypisie. Bieniecki bywał w CAW pod koniec lat osiemdziesiątych (1985-1990), przejrzał sporo dokumentów, ale rzeczywiście książka jest zbiorem informacji bez wyraźnej koncepcji.
JB
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Na stronie "OW" pojawiła się informacja o nowym 74 numerze
http://www.okretywojenne.pl/ow/katalog/ ... ed10639a1e

Spis treści:

Maciej S. Sobański
Z życia flot
Hartmut Ehlers
Monitor rzeczny Parnaiba. Ostatni okręt tego typu w Brazylii
Maciej K. Franz
Lotniskowiec Eagle - koń roboczy Royal Navy
Maciej S. Sobański
Japońskie krążowniki ciężkie typu Furutaka i Aoba, część III
Przemysław Federowicz
Operacja "Ostfront", część II
Jarosław Palasek
Amerykańskie okręty dowodzenia, część IVb
Tadeusz Górski
Niszczyciele flot Morza Bałtyckiego w latach 50. XX wieku
Maciej S. Sobański
Narodziny chińskich sił podwodnych
Zvonimir Freivogel
Typ Wespe i Seelöwe, część II
Aleksandr Mitrofanov
Marynarka Wojenna Republiki Południowej Afryki
Jarosław Malinowski
Nowy chiński niszczyciel min

Recenzje
Awatar użytkownika
Suvorov
Kontakt:

Post autor: Suvorov »

Ksenofont pisze:
Jednym słowem:
kupiłem za 37,50 przeczytałem, oceniłem i chcę sprzedać za dwadzieścia.

Który chętny :)

Pozdrawiam
Ksenofont
Jestem chętny :) .
Przeczytam i wówczas ocenię, czy dalej puścić w obieg.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

W kioskach pojawił się już pierwszy numer "Modelarstwa Okrętowego"
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

...oraz nowe Militaria XX wieku z trzema artykułami Sławka (Kuantan, Jutlandzka, broń biologiczna).
Jeszcze nie czytałem dokładnie, ale już po pierwszym spojrzeniu widać że Sławek ciągle powtarza mity o zestrzeleniu 26 samolotów przez SoDa pod Santa Cruz... :roll:
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

Waldek K pisze:Na stronie "OW" pojawiła się informacja o nowym 74 numerze
Kupiłem, zacząłem czytać ... i się nieco zdołowałem
Waldek K pisze:Hartmut Ehlers
Monitor rzeczny Parnaiba. Ostatni okręt tego typu w Brazylii
Ogólna przekrojówka - raczej tytuł powinien brzmieć Brazylijskie monitory rzeczne - zarys ogólny
Waldek K pisze:Tadeusz Górski
Niszczyciele flot Morza Bałtyckiego w latach 50. XX wieku
A to już zupełna pomyłka - tekst jakby pisany przez licealistę - nawet spójności nie ma, nie mówiąc o powtórzeniach i ogólnikowości
Zablokowany