fdt pisze:Rozkaz pójscia pod Gdańsk oznaczał wyjście z sektora, tak ustalil Sąd i nawet zmienil na te okoliczność treść zarzutu. Mapka autorstwa Mohuczego jasno i wprost okręśla, że sektor Orła obejmował również pozycje "pod Gdańskiem". Jako, że Mohuczy jest autorem planu "Worek" zakładam, że nie jest możliwe aby przyczyną tych rozbieżności była jego niewiedza.... i dlatego jedynym mozliwym wyjaśnieniem takiego stanu jest kłamstwo.
I tu się różnimy fdt. Ty uważasz tak, ja zupełnie inaczej. Jest wiele możliwości rozbieżności. Jeden Mohuczy mógł się pomylic rysując planik, dwa ktoś mógł go zmienieć/podmienić, trzy sąd mógł z rozmysłem kłamać. Przypuszczam, że jest wiele innych możliwości ale ich nie podałem bo ich po prostu nie znam. Jedyne co możemy mówić to że jedno jest b p-dobne od innego bo prawdy na razie nie znamy...
Oczerniać ludzi i mówić że kłamią jest bardzo proste. Ciekawe że tego nie widziesz - sam zażarcie zwlaczasz oczerniania twoim zdaniem niesłusznie oskarżonego człowieka, a sam robisz to w najlepsze w stosunku do innych oficerów!
fdt pisze:Takie są dowody, na których opieram swoje twierdzenie o kłamstwie Mohuczego. Dowód bezpośredni - autorstwa samego Mohuczego i dowód z ustaleń Sądu, ktory mial do dyspozycji (a nawet w swoim składzie) źródła dowodowe bezpośrednie. Zamiast obalic te dowody, ty je jawnie i bezpodstawnie lekceważysz oraz wyśmiewasz... próbując pomniejszyc ich znaczenie... bo są sprzeczne z twoją wersją wydarzeń. Ponawiam więc pytanie: Chcesz dyskutowac, czy juz może wiesz jak było i nie potrzebujesz wiedzieć nic wiecej...?
Fajnie, tylko my nie wiemy z jakich materiałów korzystał sąd. Możemy się tylko domyślać. Więc to nie są żadne dowody bo nie wiemy wogóle co to jest...
A może sobie sami napisali?! A może spisali to co pamiętali oficerowie
Orła?! A może wzięli kopertę z 'Workiem' i włączyli jako materiał dowodowy?! My tego nie wiemy, więc nie wiemy jak silne są dowody sądu.
fdt pisze:Wszystko jest mozliwe w ramach ograniczeń fizycznych, chemicznych, psychologicznych i "jakichsobietuwymyślisz" .... podaj tylko przesłanki na jakich opierasz swoje przypuszczenie, że tak mogło być ... poza tym, że mechanicznie i na siłę próbujesz połączyc ze sobą dwie wersje zdarzeń, które przy bliższym badaniu wykazują oznaki nieciągłości czasowych i do pewnego stopnia równiez logicznych.
Problemy z łącznością występowały przez cały okres trwania kampanii. Wspomina o nich sam Mohuczy. I przepraszam co mi ma nie pasować?! Wszystko co jest prawdą mi będzie pasowało. Równie dobrze mogę odbić piłeczkę i powiedzieć to samo o tobie. To są dwie strony lustra - nie zapominaj o tym, że zeznania Mohuczego i Kłoczkowskiego są z mojego pkt widzenia równie p-dobne i nie widze powodyu dla którego mam wierzyć jednemu a drugiemu nie wierzyć. Ty uważasz że należy wierzyć bezwględnie Kłoczkowskiemu bo był na
Orle. Super tylko że Mohuczy wydawał rokazy i chyba wiedział co robi. Wszystko ma swoje dwie strony...
fdt pisze:Jeżeli jeszcze jesteś zainteresowany prowadzeniem dyskusji... proponuję, żebyś przeprowadził jeszcze jeden eksperyment z mapą.
Wez jakąś sensowna mapę zatoki z zaznaczonymi głębokościami i najlepiej z legenda gdzie bedzie linijka z odległościami. Jeżeli takiej nie znajdziesz to możesz uzyć takiej gdzie będa zaznaczone miejscowości. Teraz odmierzasz 22 km (w braku linijki z odległościami możesz użyć zaznaczonych miejscowości (np. Kuźnica jest w odleglości 21 km drogą od Helu, jeśli więc weźmiesz małą poprawkę na zakrzywienie drogi uzyskasz przybliżoną wartość 22 km). Nastepnie odmierz cyrklem te 22 km i zakreśl od pd cypla półwyspu helskiego (tu wbijasz nóżke cyrkla) okrąg o promieniu 22 km. A na koniec nałóż sobie ta taką mapę pozycje sektora Wilka i proponowany przez siebie prawdopodobny sektor pola minowego "Rurka", który umieściłeś powyżej w tym poscie.
Namaluj pole "Rurka" w kierunku na pd lub pd-wsch od krawedzi (tak aby pole przylegało choć w jednym punkcie do okręgu wyznaczającego 22 km.
Przypominam, że 22 km czyli 12 mil morskich to jedyny "twardy" parametr jaki przewija sie w publikacjach... choć nie znamy źródła tej danej to jestna razie jedyna rzecz, ktorą mamy o "Rurce". W opisach jest co prawda okręslony kierunek pd-wsch od Helu, lecz wyaje mi się przwdopodobne, że takie określenie kierunku wzięło sie z sugestii, że pole "Rurka" było przeznaczone do blokady połączenia Gdańska z Piławą.
Pytania:
1. Jak teraz wygląda Pole "Rurka" w kontekście namalowanego przez Mohuczego sektora Wilka?
Dzięki za instruktaż. Bez ciebie nie udało by mi się tego zrobić. Ale zupełnie nie wiem dlaczego wyszło mi to samo...
PS. Jeszcze jedno. Jeśli sąd w dokumentach podaje że rozkaz brzmiał 'pójść pod Gdańsk' to prawie na pewno nie mieli oryginalnego dowodu w ręku. D-ca o.p. nigdy by takiego rozkazu nie otrzymał, z tego powodu iż jest on totalnie nieprecyzyjny. Po przeczytaniu ponad 50 raportów z patroli dowódcow o.p. [polskich i angielskich] z WWII, stwierdzam że jedyne sformułowania na jakie się natknąłem są w stylu:
- Jeśli do godz. x jesteś w stanie dopłynąć na pozycję y - wykonać
- Jeśli do godz. x jesteś w stanie dostać się y Mm w namiarze z od pkt A - wykonać
Przy wykonaniu takiego rozkazu muszą być podane
precyzyjnie godzina przybycia na miejsce oraz samo miejsce.